Peter105 Napisano 24 Listopada 2008 Napisano 24 Listopada 2008 Witam! Mam kilka dylematów, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać. Jestem zainteresowany kupnem tej ramy Meridy: http://www.allegro.pl/item488540388_rama_s..._wyprzedaz.html Chciałbym jednak się upewnić, iż będzie to dobry dla mnie rozmiar. Jestem stosunkowo drobnej budowy, gdyż przy 177 centymetrach wzrostu ważę jedynie 57 kg. Od kroku do ziemi mam około 78 cm (około). Czy ta rama, wielkości M, będzie dla mnie wystarczająco duża? Rower kupuję na długie lata, więc pomyłka w doborze ramy będzie bardzo bolesna (zwłaszcza finansowo). Chciałbym też się od Was dowiedzieć, czy w ogóle jest sens tą ramę nabywać i składać rower. Moje preferencje to: klamkomanetki: Sora Przerzutka tylna: Tiagra Przerzutka przednia: Sora Kaseta: Tiagra Mechanizm Korbowy: Sora albo Tiagra Łańcuch: Tiagra Wkład Suportu: 105 Obręcze: Jakieś Alexrimsy Widelec: Jakiś Carbonowy Hamulce: Tektro Na całość zamierzam przeznaczyć nie więcej niż 2000 zł. Myślałem jeszcze nad osprzętem Campagnolo, ale nie wiem czy warto, a jeżeli tak, to w jakiej konfiguracji i z jakiej grupy osprzętowej. W ogóle, czy ta oferta się opłaca? Mało już jest tych ram na rynku, a słyszałem o Meridzie wiele dobrego (btw sam jestem użytkownikiem i muszę stwierdzić że nie żałuję wyboru). Podkreślam od razu, iż nie jestem zawodowcem, a rower ma służyć tylko do jazdy w wolnych chwilach. Jeżdżę jednak stosunkowo dużo (około 6000 na sezon) więc liczę sobie niezawodność. Jeżeli popełniłem jakieś błędy przy pisaniu tematu (np. złamałem jakieś reguły panujące na forum) to najmocniej przepraszam. To mój pierwszy post Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam!
Boss Napisano 24 Listopada 2008 Napisano 24 Listopada 2008 (...) przy 177 centymetrach wzrostu (...) Od kroku do ziemi mam około 78 cm Pewny jesteś tych 78 centymetrów? To by oznaczało, że masz dośc krótkie nogi i długi tułów, a wtedy po dobraniu ramy wg wzrostu może się ona okazać nawet za krótka.
Peter105 Napisano 25 Listopada 2008 Autor Napisano 25 Listopada 2008 Zmierzyłem się dzisiaj jeszcze raz - 84 cm. Błąd wynikał z mierzenia się w spodniach To jak, myślicie że będzie dobra? Kolega, kolarz, twierdzi że byłaby dobra, ale wolę się jeszcze dla pewności zapytać Was
Boss Napisano 25 Listopada 2008 Napisano 25 Listopada 2008 Teraz wynik jest bardziej realistyczny - proporcje ciała masz normalne. Również uważam, że rozmiar ramy jest w sam raz.
Andref Napisano 26 Listopada 2008 Napisano 26 Listopada 2008 Co do komponentów - zainwestuj w klamkomanetki (chociaż Tiagra) i korby na HTII. Rama ok. Sam jestem na etapie składania szosy za niewielkie pieniądze. Tyle, że ja za podstawę użyłem ramy cro-mo z 2 połowy lat 90-tych, lutowanej z rurek Columbusa. Dzięki temu koła będą na piastach 105, a manetki Ultegry. Pozdr
Peter105 Napisano 26 Listopada 2008 Autor Napisano 26 Listopada 2008 Aha. Dziękuję za rady Jeszcze będę musiał przemyśleć to wszystko. Trochę boję się że rama może w transporcie ulec zniszczeniu. Chodzi trochę za mną kupno jakiejś taniej Orbei - katalogowo za 2300 zł mam przyzwoity rowerek na osprzęcie Sora i nie muszę latać za częściami, ani nic kombinować Wydaje mi się że ta wspomniana Orbea to też niezła baza do budowania sprzętu, a na sam początek przygody z kolarstwem i tak powinna mi wystarczyć. Czas pokaże Pozdrawiam Wszystkich!
Bizon Napisano 27 Listopada 2008 Napisano 27 Listopada 2008 Aha. Dziękuję za rady Jeszcze będę musiał przemyśleć to wszystko. Trochę boję się że rama może w transporcie ulec zniszczeniu. Nie musisz się martwić tym .Ramy są tak zapakowane ,że nie może się im nic stać sam kupowałem cały rower jak i również samą ramę z dość daleka.Nic a nic się nie stało
cup Napisano 27 Listopada 2008 Napisano 27 Listopada 2008 A ja polecam pogadać z allegrowiczem. który wystawia tą ramę Meridy, czy za dobre pieniądze nie złoży Ci na niej całego roweru, gdyż jako były szosowiec z 20 letnim doświadczeniem i właściciel sklepu powinien Ci doradzić ciekawą jej konfigurację No i złoży tak żeby to wszystko chodziło bez problemu i żebyś był z roweru zadowolony jak najdłużej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.