Skocz do zawartości

[dętka rowerowa]

lukashs

Schrader czy Presta  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego typu wentyl preferujesz:

• wentyl Schradera
      19
    • wentyl Presta
      28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chciałbym zauważyć, że temat dotyczy przepustowości obu wentyli.

czyli dokładnie--> przez który się szybciej pompuje?

czy ma ktoś jakieś dane na ten temat?

" pozdrówko przepustowościowe "

Napisano

Trzeba to było ująć w nazwie tematu ;) (patrz: pkt 2. Zasad Pisania).

A tak - nazwa brzmi jednoznacznie i prowokuje do szerszej dyskusji nad zaletami i wadami obu rozwiązań. Co zresztą, jak sądzę, nikomu nie zaszkodzi - a raczej może pomóc w podjęciu decyzji o zakupie opony.

Co do twojego pytania: z moich obserwacji wynika, że nawet jeśli jakieś różnice w tempie pompowania występują, to na tyle nieznaczne, że dla przeciętnego pompowacza niezauważalne; biorąc natomiast pod uwagę fakt, że wentyle Presta trzeba dodatkowo odkręcić, a następnie zakręcić - na tym polu mogą występować pewne straty czasowe B)

Pozdrówko na wyczucie :P

Napisano

Szkoda, że w ankiecie nie ma jescze wentyla Dunlopa ;)

Każdy wentyl ma swoje wady i zalety. Ja wybrałem Prestę, ponieważ ona najlepiej wspołpracuje z moją podręczną pompką. Chociaż przy pompowaniu też musze uważać, bo zdarzyło mi się wygiąć tą zakręcaną końcówkę.

Napisano

Ja używam samochodowego. Jeżdżąc po mieście nie zabieram pompki, jak coś się stanie zawsze niedaleko znajdzie się stacja z kompresorem albo wulkanizacja.

Napisano
Trzeba to było ująć w nazwie tematu :D (patrz: pkt 2. Zasad Pisania).

A tak - nazwa brzmi jednoznacznie i prowokuje do szerszej dyskusji nad zaletami i wadami obu rozwiązań. Co zresztą, jak sądzę, nikomu nie zaszkodzi - a raczej może pomóc w podjęciu decyzji o zakupie opony.

...

co ma opona do wentyla ?

ja jestem za prestą :)

Napisano

Kontynuując co i jak , wydaje mi się że Presta ma przewagę na samochodowym pod względem ilości montowań u większości (tak przynajmniej mi się wydaję) Tzn kupując rower w saloonie :D większość jest chyba z prestą co?

a tak ogólnie to jest mi to obojętne, ważne żeby było powietrze :)

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...