Skocz do zawartości

[Rower]MTB +/- 3500zł, kilka pytań

d4knez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na chwile obecna posiadam rower Kellys Salamander 2007, chcialbym go wymienic na cos zdecydowanie lepszego. Zaczne moze od samego faktu sprzedazy obecnego roweru. Biorac pod uwage, ze rower jest w dobrym ile moglbym za niego dostac?

Nastepne pytanie co do okresu kupna nowego roweru. Wiadomo, ze w zime jest sporo wyprzedazy, lecz na wiosne beda juz modele 2009 i bedzie wiekszy wybor. W takim razie kiedy najlepiej bedzie kupic nowy rower?

Oraz najwazniejsze pytanie, jaki rower wybrac do okolo 3500zl? Nie jestem uprzedzony do zadnej firmy, wiec nie ma to dla mnie znaczenia czy jest to Cube czy Giant. Rower przede wszystkim sluzyc bedzie do jazdy po dosc trudnym terenie, czasami rowniez asfalt jak i miasto. Jesli chodzi o rozmiar ramy o inteesuje mnie glownie rozmiar 19-20. Obecny Kellys ma 19,5 i jezdzi sie dobrze.

Tak w sumie myslalem troche o zlozeniu roweru, byloby w nim wszystko to co konkretnie chce, ale mam pewne obawy. Nigdy nie skladalem roweru, a z tego co widzialem to sklepy rowerowe biora niezla kase za zlozenie roweru na zamowienie :)

pzdr.

Napisano

salamandra wg mnie warta blisko 1000zl

optymalny okres jest trudny do okreslenia bo z 1 str warto czekac na obnizki ale z 2 str jakie sa szanse ze nie wykupia najpopularniejszej rozmiarowki ktora ciebie dotyczy jeszcze gdybys chcial 21" to ok

co do roweru to po 1 poza zastosowaniem napisz na czym ci najbardziej zalezy zarowno w geometrii jak i komponentach

a jezeli chodzi o skladanie roweru w sklepie to faktycznie wg nich tj rzecz niebanalna a ilez to trzeba miec doswiadczenia zeby dobrac np korbe pasujaca do mufy nie mowiac o srednicy sztycy :D pol zartem pol serio bo naprawdę tak argumentuja w wiekszosci sklepow cene - mnie kiedys powiedzieli ze zlozenie calego roweru to ok 300zl :)

Napisano

w sumie optymalny okres już się skończył, słusznie nabial wspomniał o rozmiarówce już w tej chwili brakuje popularnych rozmiarów 17,5 18 19 ".

temat przerabiałem blisko 2 miesiące i prawie trafiłem okazję tylko rozmiar ramy nie pasował :/ .

co do składania roweru w tej cenie to na moje potrzeby trochę mało i korzystniej było zakupić gotowca.

pozdr

Napisano

Może full? Coraz więcej osób się do niego przekonuje i coraz więcej będzie się przekonywało :) Na forum jest kilka tematów na temat jego zalet i wad, jednakże zwracam uwagę na to, iż na razie każdy kto miał styczność z fullem odradzał mi HT :D Jednakże dobrze by było, abyś sprecyzował czego dokładnie wymagasz.

http://www.allegro.pl/item446608729_giant_...xt_wroclaw.html

Za 3 kafle można już kupić dobrą ramę, z przyzwoitym damperem i widelcem, a wiadomo że z czasem można wymienić takie większe pierdółki jak hamulce czy mniejsze jak poszczególne części napędu.

Pozdrawiam

Napisano

Czyli w takim razie lepiej poczekac na wprowadzenie modeli 2009. Kase potrzebna na rower mialbym pewnie w okolicach grudnia, a jezeli juz teraz brakuje popularnych rozmiarowek ram, to co dopiero bedzie pod koniec roku.

co do roweru to po 1 poza zastosowaniem napisz na czym ci najbardziej zalezy zarowno w geometrii jak i komponentach

No coz, specem rowerowym nie jestem wiec dosc trudno bedzie mi wymienic konkrety. Po prostu interesuje mnie mozliwie najlepszy osprzet w danym przedziale cenowym. Prosilbym o konkretne propozycje ze wszystkimi za i przeciw. Wiadomo, ze za taka kase rower z jednej strony bedzie lepszy w czyms, a z drugiej gorszy. A noz zdecyduje sie na konkretny model i uda mi sie go kupic z odpowiednim rozmiarem ramy po calkiem niezlej cenie.

Może full? Coraz więcej osób się do niego przekonuje i coraz więcej będzie się przekonywało smile.gif Na forum jest kilka tematów na temat jego zalet i wad, jednakże zwracam uwagę na to, iż na razie każdy kto miał styczność z fullem odradzał mi HT smile.gif Jednakże dobrze by było, abyś sprecyzował czego dokładnie wymagasz.

Szczerze mowiac to full nie jest mi potrzebny, po prostu bym go nie wykorzystywal.

Napisano

Czyli dobre komponenty kosztem gorszej ramy?

W takim razie przewertuj ofertę Poisona, ma tam kilka ciekawych Ht z serii Zyankali. Np Zyankali T.

Albo

http://www.allegro.pl/item445647179_cube_a...cy_5_mavic.html

Poproś tylko o wymianę Recona na Rebe SL, dodatkowo kupując poza allegro pan daje upusty, więc razem z podmianą powinneś zmieścić się w kowcie 3500zł.

Ew. Jak chciałbyś bardziej ambitnie niż okazjonalnie startować w maratonach, to może coś z lepszą ramą, lekko ponad budżet.

http://www.allegro.pl/item444768624_cube_r...shimano_xt.html

Pozdrawiam

P.S.P.S.Mimo wszystko polecam ten rowerek z drugiego linka. Fajna rama, dobre koła i hamulce, amortyzator po wymianie na Rebe miodny. czego chcieć więcej. Z drugiej strony Poison oferuje prawie to samo.

Napisano

Przyznam, ze rower z drugiego linka ogladalem. Osprzet bardzo dobry jak na moja wiedze :) Ogolnie oferta ciekawa, gdybym byl z Krakowa to bym juz zaczal liczyc kase, skoro poza da rade sie zamknac w kwocie 3500zl. Na dodatek rozmiar ramy bardzo dobry.

Zaraz Poisony obejrze, nie mialem stycznosci szczerze mowiac.

Edit: Przyznam, ze Zyankali T to bardzo ciekawa propozycja. Jak wypada w porownaniu z Cube Reaction? Znalazlem jeszcze model E605 Superlight Xn 2009, wydaje sie rowniez ciekawa propozycja, lekko ponad budzet.

Napisano

1. jesli chodzi o wyprzedaze - sprawdz dokladnie co i czy jest dostępne - bo niejednokrotnie to co jest pokazane na stronie jest fikcja juz w momencie przedstawienia oferty (sk team albo cult bikes). zadzwon i zapytaj

2. dla wielu firm jest juz nie tylko po sezonie ale tez i po wyprzedazach - bardzo wiele osob poluje na okazje

3. co do poisona - ostrozność wymagana wieksza niz w przypadku innych sklepow. pracują tam olewatorscy i kiepsko poinformowani ludzie, mający marne pojęcie o sprzedawanym towarze. i do tego zachowują sie jak niektóre kobiety w trakcie miesiączki czyli humorzasto - raz doradzają sensownie, innym razem bezsensownie a kolejnym razem wcale. zakupy u nich to w pewnym sensie loteria. ja ich nie polecam jako zrodla zakupu.

Napisano

Gdzie znalazłeś tego e605 XN? Szukam po extreme shopie i nie widzę :D

Fakt, extreme shop nie ma najlepszej opinii, jednakże jeżeli jesteś optymistą to kupujesz rower ze świadomością że ingerencja sklepu w twój rower zakończy się wraz z zapakowaniem i wysłaniem :D Najwyżej później będziesz się martwić :D

Ramy Poisona i Cube to mniej więcej to samo, z tym że rama Poison jest lżejsza(Od Cube Analog) i prawdopodobnie mniej wytrzymała, ma też nietypowy kąt główki.

Jeżeli jeździsz rekreacyjnie to kup coś pokroju Cube Analog Poison Zyankali jeżeli masz zamiar się scigać to Cube Reaction/LTD lub Poison e605.

Wszystkie te rowerki są w cenach dość atrakcyjnych, niemożliwym jest złożyć rower na podobnych częściach w tej cenie, chyba że wie gdzie się szukać :)

Pozdrawiam

p.S. "Rower przede wszystkim sluzyc bedzie do jazdy po dosc trudnym terenie" Full by się nadawał :)

Napisano
Ramy Poisona i Cube to mniej więcej to samo, z tym że rama Poison jest lżejsza(Od Cube Analog) i prawdopodobnie mniej wytrzymała, ma też nietypowy kąt główki.

Coooo ?????

W jakim sęsie to samo ? Czemu nie dołaczyć innych marek i stwierdzic że to to samo .

Co do dostępności sprzętu , to o ile w sklepie internetowym można pokazać wszystko , niekoniecznie mając to na stanie , to w przypadku ofert allegro , zazwyczaj odnoszą sie do konkretnych produktów , które dane firmy ,mają akurat do sprzedania .

Napisano

Wlasnie tez patrzylem przed chwila w extreme shopie i go tam nie widze. Obadalem go tutaj http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/he605xn.php

W sumie jestem z Wroclawia, wiec do Opola wcale nie mam tak daleko, sam bym pojechal odebrac rower gdybym sie zdecydowal na Poisona.

Jezeli chodzi o styl jazdy, to tylko rekreacyjna, o trwalosc ramy jestem raczej spokojny. Jezeli w moim Kellysie nic sie z nia nie stalo (a ponoc sa to kiepskie ramy wg. powszechnych opinii :D), to z lepsza nie powinno byc problemow.

Co do "dosc trudnego terenu", moze lekko zle sie wyrazilem, powiniene to ujac jako "wzglednie trudniejszy teren niz dla zwyklego Kowalskiego" :D

Napisano
Coooo ?????

W jakim sęsie to samo ? Czemu nie dołaczyć innych marek i stwierdzic że to to samo .

W tym SENSIE drogi kolego, że to ramy z podobnej półki cenowej i jakościowej. Żadna z nich nie zachwyca geometrią ani wykonaniem, co nie zmienia faktu że to ramy typowo uniwersalne, wytrzymałe(ze wskazaniem na Cube) i stosunkowo lekkie(Poison).

@d4knez nie ma w takim razie sensu kupować nic pokroju np Cube reacction, jako że są to ramy typowo sportowe a co za tym idzie długie, czyli dla większości po dłuższym czasie na siodełku niewygodne. Kup Poisona skoro masz blisko do siedziby, albo Cube jeżeli nie ufasz ex-shopowi. Ja stawiam na Cube, za ramę, hamulce(Juicy 5), koła(Crossridy) i amortyzator(Reba za dopłatą-chyba 250 zł...ale poza allegro upust coś koło 100zł. Znajomy kupował właśnie tam rower). Na dodatek napęd na Sramie, fajne stery, rurki Ritcheya, pewniejszy sklep aniżeli Extreme shop i ładne siodełko :D . Czego chcieć więcej do takiej jazdy jaką preferujesz? Chyba tylko kupy chęci i pogody :D

Pozdrawiam

Napisano

Sory , jak półka cenowa ma decytowac o tym że produkty są takie same , to chyba cuśik jest nie tak .

Ramy są róze od siebie , wykonane z róznych rodzajów aluminium , w różnych systemach profilowania rur oraz sposobach łączenia , co wpływa na ich ostateczny wygląd , sztywnośc wagę , wytrzymałość .

Napisano

Co nie zmienia faktu że obydwie będą dla kolegi odpowiednie.

W moim porównaniu wspomniałem o wadze, wytrzymałości, wygląd to kwestia gustu więc nie ma co omawiać, a różnica w sztywności zapewne jakaś jest, ale założę się że dla autora to sprawa bardzo marginalna, a i pewnie mało zauważalna dla zwykłych zjadaczy chelba.

Poza tym siejesz niepotrzebny popłoch, samemu mało wnosząc/proponując do dyskusji.

Pozdrawiam

Napisano

Mhm, poki co rozmawiamy tylko o Cubach i Poisonach. Jak wypadaja przy nich np. Gianty, Krossy czy Authory? Szczerze mowiac za duzo jest tych rowerow :D

Jesli chodzi o Cuba we Wroclawiu, to praktycznie jeden sklep tylko jest w stanie sciagnac wybrany model, o czasie oczekiwania nie wspomne.

Chcialbym kupic rower w sklepie we Wroclawiu, jakos nie wyobrazam sobie zamawiania roweru online :D

Co do ramy, tak jak kolega wyzej napisal, az tak hardcorowy nie jestem, zeby poczuc roznice w dosc podobnych ramach.

Napisano

Nie no , jeszcze się upierasz że twoja tgzw. podpowiedź była odpowiednia .

Wprowadzając w błąd że to to samo . Ramy są zupełnie inne !!!

Co do dyskusji to na razie chciałem sprostowac twoją wypowiedz .

Poison Zyankali , bedzie wygodną ramą , ale raczej nie mającą charakteru sportowego , to dobra turystyczna rama , niestety nie jest sztywną ramą .

Cube Analog posiada wiekszy kąt wyjścia amortyzatora bedzie zwrotniejszy i lepiej się przyspiesza na takiej ramie , ale ma trochę krótszą rurę w stosunku do Zyankali , co za tym idzie pozycja bedzie bardziej wyprostowana , w duzej cieści spowodowane jest to kątem rury podsiadłowej , który w Cube Analog jest wiekszy i predysponuje do lepszego rozpedzania roweru .

Zynakali bedzie wygodniejszy na zjazdach .

Napisano
Nie no , jeszcze się upierasz że twoja tgzw. podpowiedź była odpowiednia .

Wprowadzając w błąd że to to samo . Ramy są zupełnie inne !!!

Co do dyskusji to na razie chciałem sprostowac twoją wypowiedz .

Powiedziałem że to "mniej więcej" to samo, a następnie wymieniłem główne różnice. Nie rozumiem o co Ci chodzi, przecież to chyba logiczne że każda inna rama różni się mniej czy więcej między sobą. Nie mam zamiaru nadal prowadzić z tobą tej bezsensownej dyskusji. Peace :D

Gianty w tym przedziale cenowym to głównie ramy typowo zawodnicze jak XTC i najwyższe modele serii budżetowych czyli nic ciekawego. Powoli zaczynają się też fulle.

Kross jest fajny do 2 tys. Dokładnie A6.

Author nie ma nic ciekawego do zaoferowania.

Zakupy w internecie to ostatnio modny i bezpieczny sposób, aczkolwiek jeżeli jesteś pewien rozmiaru ramy. Skoro się wahasz, lepiej wpierw się przymierzyć na sklepie. Allegro ma jeden duży plus. Możesz mieć większość rowerów dostępnych w Polsce pod warunkiem wykonania kilku kliknięć. Nigdzie indziej nie masz takiego wyboru.

Pozdrawiam

Napisano

Ogolnie jestem wielkim fanem kupowania online, lecz naczytalem sie ostatnio sporo o tym jak firmy kurierskie traktuja paczki i jak potem rowery wygladaja. Dlatego troche bym sie obawial zamawiac.

Napisano
Ogolnie jestem wielkim fanem kupowania online, lecz naczytalem sie ostatnio sporo o tym jak firmy kurierskie traktuja paczki i jak potem rowery wygladaja. Dlatego troche bym sie obawial zamawiac.

Dlatego karton z rowerem powinien byc nadany jako paczka niestandardowa i ubezpieczona . Np. w firmie DHL jest ona wtedy oklejona dodatkowymi naklejkami informującymi o tym aby traktowac ja ostroznie oraz aby stała pionowo . Wtedy wszystko bedzie ok . Nie nalezy zgadzac się na wysłanie tańszą wersją bez tych dodatkowych zabezpieczeń .

Napisano

poison sprzedaje już teraz modele na 2009 rok także kupiony teraz sprzęt nie straci na "atrakcyjności" w przyszłym roku ;)

co do Twoich zastosowań oraz podanej ceny to zyankali t będzie wg mnie dobrym wyborem, preferencje miałem prawie takie same i zdecydowałem się właśnie na niego.

roweru szukałem dosyć długo i w tej cenie nie ma konkurencji /chociażby pełne xt /, co do felg to akurat 117 są dla mnie akurat z racji wytrzymałości i mojej wagi

ostatni element to sklep, niestety poza szefem niema tam nikt zielonego pojęcia o tym co robi :/, jednak nie mam zamiaru serwisować u nich roweru, przymiarka również może być raczej niemożliwa ponieważ na stanie mają chyba tylko rowery zamówione przez klientów ;)

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...