Skocz do zawartości

[kaseta] problem, odpadła od piasty.

masterXX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.

posiadam taką kasete: http://allegro.pl/item442161554_kaseta_8_r...umrowerowe.html . Wracając do domu usłyszałem niepokojące trzastki, więc po powrocie do domu chciałem wszystko rozkręcić, przesmarować złożyć od nowa. Niestety przy wyjmowaniu kulek, niechcący uderzyłęm kasetą o podłogę, może z 20 cm. nie było to aż takie mocne uderzenie, grzyż wszystko odbywało się na polarowym kocu. Wówczas kaseta poprostu odpadła od piasty. Co z tym zrobić?

picture009bt1.jpg

Napisano

Ale mi się wydaje, że to i piaste, i kasete trzeba kupić. W prawdzie miałem wymieniać całe koła niedługo, ale aż nie tak niedługo;)

Napisano

shimano rlz!:D

W sumie miała pozwolenie żeby się popsuć, bo zrobiła dużo za dużo jak na tą piaste, ale żeby w taki sposób...:P

Dzięki za odpowiedzi:)

Ps. Czy ta część piasty, która została w kasecie jest jedynie nakładana? Można spróbować ją po prostu wybić?

Napisano

Może lepiej nie wybijaj... bo to się odkręca takim np. kluczem....

Co do całości odpadł bębenek, może gwint który go trzyma się zerwał. Tak czy inaczej najlepiej wymienić piastę.

Napisano

Kaseta jak najbardziej dobra, a co do bębenka, to mógł się po prostu wykręcic. Spróbuj włożyć od strony bębenka zamiast osi piasty to klucz imbus 10 czy 12 mm (nie pamiętam:P) i spróbuj dokrecić do piasty. Jeżeli dokręci się to jesteś w domu, jeżeli caly czas będziesz kręcił i nie będzie oporu to niestety wymiana piasty. Przykręcasz tak jak normalną śrubę, czyli w prawo.

Napisano

Pisząc gwint miałem na myśli ogólnie :D .

Fakt, że bardziej prawdopodobne jest, że się odkręcił, bo i czemu miałby się zerwać.

Imbus 10 po wyjęciu osi, kulek i innych pierdół, chyba nawet nie musisz odkręcać kasety z bębenka.

• Mod Team
Napisano

Trzeba rozłożyć całe koło.

Inaczej nie da się wymienić piasty.

A co do tematu głównego to moim zdaniem bębenek poprostu się wykręcił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...