Mod Team Puklus Napisano 29 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 29 Sierpnia 2008 Witam mam Magure Luise 2000 i wypada odpowietrzyc wiec musze skombinować odpowiedni sprzet. NA tej stronce ---> http://coogee.republika.pl/louise.html#specyfikacja <--- piszą : Płyn: olej mineralny 5W (Shell Naturelle lub Finish Line Shock Oil) A moje pytanie czym zastąpić?? Najlepiej najbardziej dostepnym srodkiem ktory tam mozna np. wiele ludzi na forum pisze ze zalewaja dot4 i dziala dobrze, tutaj tez tak można? Z tego co czytałem to do układów z olejem nie mozna dota wlac ale mozna na odwrot, co byście polecili?, no i zeby nie koszotowało niewiadomo ile
wildix Napisano 29 Sierpnia 2008 Napisano 29 Sierpnia 2008 poszukaj na stacji benzynowej, 0.5 l kupisz pewnie w cenie mogurowego 5W 60ml p.s. a z tego co ja słyszałem to zdotem jest dokładnie na odwrót,
kopaczus Napisano 29 Sierpnia 2008 Napisano 29 Sierpnia 2008 Jak na odwrót słyszałeś? Nie wlewa się DOTów do hamulców na olej mineralny bo DOT ma właściwości żrące i rozpuszcza uszczelki i elementy gumowe w tych układach. Zamiast oryginalnego Magura Blood możesz zalać układ jakimkolwiej olejem mineralnym o podobnych do niego właściwościach. Poczytaj tutaj
Tooreck Napisano 30 Sierpnia 2008 Napisano 30 Sierpnia 2008 np LHM+ firmy TOTAL stosowany w citroenach w hydraulice, można go kupić za 30zł/l, na pewno można go wlewać do hamulców shimano które też są na olej mineralny
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2008 Dzieki chłopaki za rady. Oryginalnego bym nie kupił z prostego powodu - za drogi w stosunku to objetosci. Znalazłem na allegro takie 2 LHM+ : Castrol ---> http://allegro.pl/item418739100_castrol_lh...ny_citroen.html <--- i troszke tanszy kroon oil ---> http://allegro.pl/item426127675_olej_hydra...1l_kr04208.html <--- lukne jeszcze w motoryzacyjnych w okolicy i zobacze co bedą mieli, pozatym z tego co zauwazyłem DOT-4 jest drozszy, ale ze mam go w domu wiec sie chciałem upewnic.
wildix Napisano 30 Sierpnia 2008 Napisano 30 Sierpnia 2008 Jak na odwrót słyszałeś? Nie wlewa się DOTów do hamulców na olej mineralny bo DOT ma właściwości żrące i rozpuszcza uszczelki i elementy gumowe w tych układach. mit, dot zeżre ci lakier na klamce, ale nie uszczelki, shimano na DOT4 działa bardzo dobrze natomiast uszczelki pod dota dziwnie pęcznieją i miękną zanurzone w mineralu
GiZi Napisano 30 Sierpnia 2008 Napisano 30 Sierpnia 2008 Na francuskich stacjach serwisowych (tych przy centrach handlowych) można kopić mineralny Citroena w takiej zielonej butelce - 1l za 25 pln...Używan go w serwie i jest najlepszy...POLECAM
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2008 A olej mineralny pod nazwą dextron 2 ?? w sume moim zdaniem by był ale czy nie jest za gesty ?
skjaatel Napisano 31 Sierpnia 2008 Napisano 31 Sierpnia 2008 Wczoraj zalałem nim próbnie jeden hamulec (sh br-m485). Klamka jest "twardsza" i daje lepsze czucie - opinia subiektywna.
Mod Team Puklus Napisano 1 Września 2008 Autor Mod Team Napisano 1 Września 2008 Wczoraj zalałem nim próbnie jeden hamulec (sh br-m485). Klamka jest "twardsza" i daje lepsze czucie - opinia subiektywna. Nim czyli czym ?? dextronem czy tym od citroena ? Ja mam klamke miękką jak pupcia niemowlecia ... no na razie przynajmniej ale zato ma dobra modulacje Wiem wiem taka nie powinna być jak wymienie płyn zapewne sie zmieni
skjaatel Napisano 1 Września 2008 Napisano 1 Września 2008 Dextronem A miękka klamka to przypadłość sporej grupy szimanosów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.