Skocz do zawartości

[mechaniczne] Octane one

popcio18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

amoniak, no ale to ma 2 ruchome tłoczki, nie jak w bb5 lub mx-2 jeden.

poza tym ten czerwony octan... <3

ps: sam ujezdzam mx-2 i dla mnie nie ma lepszego hamulca (jezdzilem na LX hydraulicznych, tektro IO, aquila i cośtam jeszcze)

Napisano

Z tanich to Accent Freezer też jest dobry.

Aż się pogubiłem, chyba nie odradzacie BB5 :)

Jeśli zdecydujesz się na klamki Avida FR5, to zamiast możesz wziąć DeOne - To samo z innym logiem i tańsze. Ja widziałem w sklepie za 2 dychy nówki, kumpel używa w zjazdówce. Do wyboru czarne/srebrne bodajże.

Napisano

DeOne podobno są do v-brakeów

a co myślicie o AVID SPEED DIAL SEVEN

(jak coś będę używał tylko jednej dźwigni)

a jakie klocki by pasowały do octanów ???

Napisano

popcio18 a co to za różnica czy do vbrake czy do mechaników, przecież linka jest taka sama

ja uzywalem sd7 i powiem ze tektro bmx sprawuje się lepiej.

Napisano

50 zł za sztukę na pewno nie

ja wlasnie sprzedalem komplet za 40, jak dla mnie klamka jak klamka

na pewno lepsze to niz tektro (no chyba ze ta bmx, którą szczerze polecam)

• 3 tygodnie później...
Napisano

tak będzie pasować 180. ale lepiej 160 do dirtu bo sie nie pognie przy jakieś glebie. nie kupuj octana bo to sh*t! jest mocny ale albo nie hamuje albo na 100% (tak było z blackboxami a octan to taki nowy bb). lepiej kupić avida bb5! na allegro jest niewiele droższy i jesscze dostaniesz całkiem niezłą klamke fr5 ;) a za klockami to sie rozglądaj jak zetrzesz dopiero ;P a to nie przyjdzie szybko :D

Napisano

DeOne nie sa do V-ek nie wiem kto ci bajek naopowiadal...

po co chcesz wpakowac 50zl w klamke jak mozesz miec za 10zl dzialajaca rownie dobrze?:|

DeOne nie sa do V-ek nie wiem kto ci bajek naopowiadal...

po co chcesz wpakowac 50zl w klamke jak mozesz miec za 10zl dzialajaca rownie dobrze?:|

Napisano

Zamiast kupować octane one lepiej dołożyć te parę zł i kupić shimano 485 (alivio) bardzo dobra siła hamowania, dobra modulacja no i oczywiście hydrauliczny jest. Kumpel ma właśnie octana a ja mam 485 więc mam porównanie.

Co do tarczy którą dodają do octana to jest miękka jak papier i krzywi się przy byle czym.

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Osobiście mogłem się przekonać o sile hamulców bb5 (wiem ze tu mówiono o bb7, lae to ta sama konstrukcja) i zawiodłem się,

a miałem okazję jeździć na kilku zestawach bb5 i nie hamują rewelacyjnie,

a wręcz gorzej od moich MX-2.

Może to tylko moje odczucie, ale nie kupiłbym Avidów po tym jak zobaczyłem jak hamują.

Napisano

Ja mam z tyłu mx-2 i jestem bardzo zadowolony, siła hamowania jak na mechanika bardzo dobra modulacja również, dodam że połączenie klamki LX (identyczna jak DX) jest bardzo dobre. Natomiast kumpel ma bb5 i jak na mój gusty to bb5 to szajs, regulacje dość skomplikowana, szybkie zużycie klocków.

Ja na twoim miejscu brał bym mx-2 lub dozbierał trochę grosza i kupił hydrę. Sam posiadam z przodu Alivio i jestem z niego zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...