KONAbiker Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 Cześć. Zastanawiam się, czy warto inwestować w coś takiego http://www.formicki.webd.pl/catalog/produc...products_id=722 Może ktoś jej używa i mógłby coś na jej temat napisać, bo na forum szukałem, ale niestety nic nie znalazłem. I jeżeli uznacie, że przerzutka jest warta swojej ceny, to może doradzilibyście, jaki wózek wziąć? Ja z początku myślałem nad długim, ale w sumie na przekosach i tak staram się nie jeździć, więc może krótki? Teraz mam xt z 2005/6 roku (sam już nie pamiętam) i jest już trochę zajechany, a że złożyłem nowy rower, to pomyślałem, że jeszcze podaruje mu taką przerzutkę I raczej chciałbym zostać przy shimano, bo manetki mam dobre i wolałbym ich póki ci nie zmieniać. W miarę możliwości prosiłbym o szybkie odpowiedzi, bo jeżeli się okaże, że warto, to kupiłbym ją jeszcze teraz, żeby sobie na niej pościgać przed końcem wakacji;p
Gość R3surrection Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 lepszej w życiu nie miałem, bardzo szybko aczkolwiek niezbyt delikatna w działaniu
tobo Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 moj kolega ktory uzywa jej do jazdy w maratonach/wieloetapówkach - ogolnie do scigania sie jest bardzo niezadowolony. zamienił miejscami zwykłego xtr z roku poprzedniego na tego i mowi ze jest beznadziejnie - rower ciągle stoi w serwisie bo on twierdzi ze przerzutka potrzebuje regulacji (poprzedni zestaw mial wzystkie te same komponenty poza przerzutką). rzeczywiscie widzialem jego rower juz parę razy w serwisie. oczywiscie to tylko jedna opinia ale moze przydatna
KONAbiker Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Napisano 5 Sierpnia 2008 Tobo, z jednej strony mówisz, że kolega się ściga sporo, a z drugiej strony mówisz, że oddaje rower do serwisu, a nie sam zajmuje się regulacjami. Może nie za bardzo się zna i niesłusznie oskarża przerzutkę? Nie wiem, jak z obiektywnością tego sądu;) No ale powiedzmy, że jest jeden do jednego, ktoś jeszcze coś o niej powie?
gerus Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 Nie polecam. Jednej osobie z LB porobily sie luzy na sworzniach, a kumplowi 2 razy padla sprezyna od napinacza wozka i raz sie wozek rozsypal. Zdecydowanie lepiej starego XTR czyli 970
tobo Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 wyregulowana przerzutka po jezdzie znowu potrzebuje regulacji - a to chyba nie jest normalne prawda? tym bardziej ze reguluje ją właściciel sklepu - mechanik z wieloletnim doświadczeniem jeszcze jako mechanik klubu kolarskiego. a właściciel tego nie robi bo wszystko bezpłatnie robią mu w sklepie. pewnie tez tak bym to zalatwial gdyby serwis kosztował mnie zero.
KONAbiker Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Napisano 5 Sierpnia 2008 Aha, no to zmienia postać rzeczy. Wczoraj, zanim założyłem wątek, czytałem o shadow xt i chyba ludzie ją sobie chwalili, chociaż to była wtedy nowość, a jak teraz, po upływie pewnego czasu, na nią reagujecie? W sumie xtr powinien być taki sam, jak nie lepszy, bo przerzutki to chyba jedyne części xtr'a, które się opłacają?
c1ach Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Jak dla mnie Xtr to jest dla zawodników, jak nie startujesz w niczym, to nie przepłacaj i bierz jakieś XT.
Nawrotek Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Inferek może się wypowie bo ją ma Ja z tego co u niego zauważyłem, to to że ta przerzutka zmienia biegi natychmiastowo i bezszelestnie W porównaniu do mojego LX jest GIGANTYCZNA różnica
Ghost91 Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Witam Mam do was parę pytań odnośnie przerzutki tylnej shimano XTR Shadow z karbonowym wózkiem. 1. Zastanawiam się która sprężyna będzie najlepiej działał z manetkami deore XT rapid fire plus 2008 2. Jaki wózek wybrać. Obecnie posiadam średni wózek w przerzutce deore XT. Tą straszą wersja chyba z roku 2004. 3. Podzielcie się swoimi opiniami na jej temat bo rozważam też kupno SRAM X.0 ale tu wydatki by się zwiększyły bo musiałbym kupić również nowe manetki.
gilgamesz Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Miałem przez pewien czas podobny zestaw(bo teraz mam już również manetki XTR) i wszystko hulało świetnie.Wcześniej miałem na tyle przerzutkę XT i odczułem poprawę po przejściu na XTR.Przełożenia zmieniało sie wyczuwalnie lżej.Takie same odczucia miał Kolega, który dokonał podobnej zmiany. Ja mam XTR z długim wózkiem,ale to bardziej jest wymuszone tym ,że mam crossa i największą korbę 48. Do normalnego górala myślę,że możesz brać z krótkim wózkiem,ale niech się wypowiedzą w tym wzgledzie bardziej doświadczeni forumowicze.
nevermind Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Ad 1. Shadow XTR to przerzutka RD-M 972 GS i SGS (różniące się długością wózka). Występuje ona tylko z "normalną" sprężyną, czyli top normal, zatem nie masz w tym wypadku żadnego wyboru. Ad 2. Wózek najmniejszy, na jaki pozwala Ci napęd. Dla przypomnienia pojemność przerzutki GS ma 33T a SGS 45T. Ad 3. Świat dzieli się na zwolenników Shimano i Sram'a. Przyznam się, że nie jeździłem na żadnej z wymienionych przerzutek, lecz śmiem twierdzić, iż w praktyce działają one w bardzo podobny sposób. Pozdrawiam
Ghost91 Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Dzięki za rady. Jednak wybiorę shimano ze względu na cenę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.