Skocz do zawartości

[zapięcia] ile trwa ich sforsowanie

npoprostu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamierzam kupić u-locka. Po długich poszukiwaniach udało mi się wytypować dwa. Pierwszy to ten:

http://allegro.pl/item400786298_nowy_u_loc...eries_4_ls.html - jakiegoś dobrego, a więc i niestety droższego u-locka szukałem od początku. Jednak, im więcej czytałem o kradzieżach rowerów, to zdałem sobie sprawę, że jest jeszcze gorzej niż myślałem, więc może byłoby lepiej kupić sobie coś jeszcze lepszego:

http://allegro.pl/item403420794_u_lock_kry...k_lock_std.html

Ten drugi oferuje 11 poziom zabezpieczeń, podczas gdy ten pierwszy – tańszy o 100 zł i lżejszy o 800 g – 9 poziom zabezpieczeń. Nie mam pojęcia, co oznaczają te „poziomy zabezpieczeń”. Moje pytanie jest takie: Ile czasu zajęłoby złodziejowi sforsowanie tego tańszego o 100 zł zabezpieczenia, a ile czasu tego droższego? Drugie pytanie: jakiej najczęściej metody używają złodzieje do sforsowania porządnych u-locków? Czy w przypadkach tych dwóćh zapięć najprawdopodobniej staraliby się przeciąć pałąk piłką metalową, czy woleliby raczej zająć się zamkiem? Jeżeli przeciąć, to ile czasu więcej musiałoby złodziejowi zejść przez dodatkowe 2 mm? Trzecie pytanie: Widzę, że 20 mm linka jest 2 x tańsza niż 14-milimetrowy u-lock... Ile czasu zajmuje przecięcie takiej linki?

Napisano

to wygląda tak: do linki wystarczą zwykłe nożyce które każdy gówniarz schowa pod kurtką i grubosc linki odpowiada za to czy zrobi to w 3, 20 czy 50 sekund

z ulockiem są wieksze zabawy, podobno tańsze ulocki rozwala się od zamka - zamraża się go gazem z zapalniczki czy cos w ten desen. przy kryptonite ten problem cie chyba nie dotyczy

Napisano

Kiedyś na youtube oglądałem filmik o tym jak kradną rowery , linkę przecięli w kilka sekund, a z u-lockiem (niestety nie wiem jakim) męczyli się ponad pół godziny :002: Mocny był, praktycznie czas wystarczający aby zostawić rower przed sklepem i wrócić zastając go z powrotem. Ale ten u-lock był na pewno droższy od tych z twoich linków.

Napisano

Prawda jest taka że każde zapięcie da się sforsowac. Złodziej potrzebuje tylko czas i sprzęt. Na szczęście nie każdy bandzior nosi przy sobie nożyce pneumatyczne i butlę z ciekłym azotem :002:

Napisano

Gdzieś przeczytałem, że przecięcie zapięcia Evolution wymaga czterech godzin. Gdzieś indziej – wydaje mi się to już bardziej prawdopodobne – 1 godzinę. Tu mówisz, że pół godziny. Już nie będę wnikać, ile dokładnie, zakładam wariant najbardziej pesymistyczny, czyli że pół godziny. A i tak nie zostawiam roweru na więcej niż 5 minut i w większości przypadków jeszcze go przez ten czas widzę...

...Ale zdałem sobie sprawę, że przez cały czas zakładałem, że złodziej będzie miał ręczną piłkę do metalu... Załóżmy teraz bardziej pesymistycznie, że użyłby narzędzi na prąd. Na pierwszy rzut oka wydaje się to nieprawdopodobne, bo mocno zwracałoby to uwagę, ale po chwili namysłu... to co z tego, że wszyscy by to widzieli? To jest nieistotne. Istotne jest to, że nikt by nie zareagował (myślę, że taka obojętność u ludzi to jest praktycznie wszędzie, a w Polsce jeszcze bardziej niż wszędzie). A więc, gdyby użył narzędzi elektrycznych, to ile x krócej by mu to zajęło niż ręcznie? Nigdy nie bawiłem się wiertarkami, szlifierkami itp...

Napisano

Tutaj macie pare przykładowych filmików jak obchodzą się w Polsce z rowerami :P

Wniosek - Ignorancja totalna...

::Kradzież ROWERU częśc 1::

::Atak na "kiełbasę"::

Napisano

Tak czy inaczej - jeśli zapięcie to tylko U-Lock, ostatecznie łańcuch. NIE LINKA!!!

Mam U-Locka Kryptonite Evolution wersję długą (ostatnio leżu u Mej :) ) i łańcuch Authora - może tani, ale używam go tylko "okazjonalnie", i na pewno kupię jeszcze jednego "U".

Linkę miałem RAZ. 12mm Kryptonite. I pewnego razu ułamałem klucz w zamku. Więc panika - matko droga, jak ja to teraz odepnę... Wystarczyły zwykłe kombinerki z marketu za 5 zeta i może ze 2-3 minuty czasu. Od tej pory - ŻADNYCH LINEK! :icon_wink:

Napisano

Jak pisał MrJ, sforsowanie linki to 3 minuty KOMBINERKAMI. Złodzieje mają jeszcze ostrzejsze narzędzia. Np. widziałem niedawno w sklepie z narzędziami nożyce do metalu z przynajmniej 50 centymetrowymi ramionami jak nie więcej, trudno będzie takim czymś przeciąć kawałek drucika (bo w porównaniu do tych nożyc to linka jest małym drucikiem)?? Chyba nie.

Napisano

A właśnie- wspomnieliście o łańcuchach. Widziałem takie i owakie łańcuchy właśnie, w granicach 90-100zł. Ogólnie to nie zamierzam zostawiać roweru pod sklepami czy coś, bo już mi raz ukradli, a teraz mam 4 razy droższy, więc tymbardziej strata. Ogólnie to tylko w klubie jak na trening pojade i w szkole, ale oba miejsca zamknięte i pilnowane. Jednakże przezorny zawsze, w tym wypadku, zabezpieczony. Co moglibyście powiedzieć na temat takich łańcuchów? Jakie byście polecali? Czy cena rzeczywiście ma się do jakości? Czy też płacimy za markę produktu? Z góry dziękuję za wszelkie porady i pomoc :)

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

No, dziekuje serdecznie za linka, przydal sie jak nic innego! Czyli widze, ze lancuchy daja rade, ale U-Locki najlepsze. A wg. Was? Niech sie wypowie ktos korzystajacy wlasnie z lancuchow, typou tego Kryptonie'a, jakiego przedstawil ten koles wygladajacy na kolarza ;) Bo o U-lockach pisza wszedzie, a o tym wlasnie niewiele. Prosiolbym o jakies krotkie slowko :)

Jeszcze raz dzieki za link do fdilmiku i pozdrawiam :)

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Jest taka zlota zasada ze koszt zabezpiecznia nie powinien byc nizszy niz 10-15% wartosci roweru...

Kryptonite mial wpadzioche kilka lat temu kiedy sie okazalo ze ich najwyzszy model NY mozna otworzyc za pomoca szprychy wyciagnietej z parasola. Bla nawet powazna akcja informacyjna i zwrotki.

U-Locki sa najlepsze ale jak dla mnie jeszcze lepsza jest kombinacja u-Lock+lancuch. Kryptonite ma w swojej ofercie takie monstrualne lancuchy. Fakt, ciezkie to cholerstwo ale czasem jest problem aby znalezc odpowiedni staly element architektury do ktorego da sie podpiac U-Locka. Poza tym jesli masz szybkozamykacze to wtedy nalezy rozmatowac jedno z kol i dopiac je do tego zabezpieczonego. I znowu problem z dlugoscia/szerokoscia U-Locka. A juz nie raz widzialem ramy ogolocone z kol, lub kola bez ram... Mozna oczywiscie wozic dwa U-Locki ale wtedy to juz tylko pare gram dzieli od wagi lancucha z mini U-Lockiem.

Z wlasnego niestety bolesnego doswiadczenia - skradziono mi rower w centrum Gdanska Wrzeszcza - powiem ze swego czasu dzialal w Gdansku gang zlodziei rowerow ktorzy jezdzili furgonem. Podjezdzali, do roweru, odsuwali dzrwi, wylazil koles z hydraulicznymi nozycami i przecinal zabezpieczenie w mgnieniu oka. Dowiedzialem sie tego od policjanat ktory przyjmowal moje zgloszenie...

Takze U-Lock lub U-Lock z lancuchem. Najlepszy na jakiego Cie stac...

I jeszcze dodatkowo ubezpiecz sobie rower. Nie wiem jak w Polszcze ale w JuKeju jest duuuzy rynek ubezpieczen rower/rowerzysta i firmy maja listy rekomendowanych zabezpieczen. Jakosc oczywiscie wprost proporcjonalna do zadeklarowanej wartosci roweru...

OSTRO!

I.

Napisano

Aha... Czyli wychodzi, ze musze miec zabezpieczenia za conajmniej 200zl... Kurcze, no troszke wydatek jest, nie ukrywam. A i skoro poruszyles juz temat ubezpieczen, to wie ktos mieszkajacy w Polsce jak to jest? Ubezpieczal ktos swoj rower?

A co do zabezpieczen, to lancuch na pewno, bo juz widzialem dosc konkretne lancuchy, na ktore raczej jeszcze mnie stac. U- Locka tez sie kupi skoro jest koniecznosc. Ale to jest juz zabezpieczanie raczej na pozostawianie roweru w srodku miasta. Ogolnie nie planuje takich rzecz, jedynie w miejscach, gdzie poruszaja sie moi znajomi oraz gdzie jest pilnowane, tzn. szatnia w szkole, czy moj klub wioslarski, gdzie rowery nawet bez zabezpieczen sie zostawia i jeszcze nikomu nic nie zginelo. Ale lepiej sie zabezpieczyc niz potem plakac :(

Kolejna osoba, ktora pomogla, dziekuje bardzo Ivan :)

Napisano

Można też dać rower do oznakowania (u mnie robi to straż miejska).

A'propo łańcucha-wożenie go przewiązanego w pasie nie jest najrozsądniejsze. Mnie to osobiście nie dotknęło, ale ktoś z forum (robiłem szukajkę, ale nie znalazłem) mógł od tego łańcucha ucierpieć bardziej niż od wywrotki jaka go spotkała.

Napisano

Nie nie, jak już to w plecaku wozic, albo oplątany na ramie- przeciez ma te materialowe zabezpieczenie, wiec chyba by nie porysowalo ramy. A rwer chyba dam do oznakowania, jednakze i tak to nic nie da, jedynie, ze niby latwiej go bedzie znalezc.

Napisano

Wydaje mi się, że optymalnym rozwiązaniem będzie kupno dwóch u-locków. Jednego super u-locka, którym zapinałbym ramę z tylnym kołem do barierki, i drugiego – tym razem mini ulocka – którym zapinałbym tylko przednie koło z ramą.

http://allegro.pl/item408336489_nowy_u_loc...ew_york_mc.html

http://allegro.pl/item404931955_nowy_u_loc...najmnieszy.html

Jedyne, co mnie trochę martwi, to tekst pewnego gościa. Gość powiedział, że zawsze zapina tylko przednie koło do jakiegoś elementu budowli czy czegoś w tym stylu, bo długość u-locka tylko na tyle mu pozwala. Dlatego, jak szukałem to starałem się znaleźć jak najdłuższego u-locka, żeby nie mieć później przykrej niespodzianki. Najdłuższy w ogóle, jaki udało mi się znaleźć, ma 29 cm, ale oferuje one tylko 9 poziom zabezpieczenia na 12 możliwych; poszukałem dalej i udało mi się znaleźć oferujący 11 poziom zabezpieczenia, ale niestety o 3 cm krótszy. Najmniejsze u-locki mają jednak nawet i 14 cm, więc z 26 centymetrowym u-lockiem chyba nie spotka mnie zaskoczenie, że rower nie da się do niczego przypiąć, bo u-lock jest za krótki? Co Wy sądzicie? Czy 26 cm na u-locka to wystarczająco dużo, żeby rower dał się wszędzie przypiąć? (Dodam, że mój rower to Kellys Saphix 07, wielkość ramy 21".)

Napisano

npoprostu jak kupisz U-locka to napisz potem jakiej firmy i jakiego i jak się sprawuje- też mnie około 200 zł to powinno kosztować

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ;)

Podłączę się do tematu :P

Chciałem kupić jakieś zabezpieczenie do roweru. Wiem, że ulocki są najlepsze, jednak jak dla mnie są niepraktyczne (nie przypniesz roweru do drzewa, słupa itp). Dlatego chciałbym kupić albo linkę albo łańcuch. Nie wiem co lepsze, może pomożecie?

linka: http://allegro.pl/item409967278_kryptonite..._krajek_pl.html

linka 2: http://allegro.pl/item415591846_super_zabe...cm_okazja_.html

łańcuch: http://allegro.pl/item413391600_nowe_zabez...author_hit.html

Chyba że macie jeszcze jakies propozycje :P

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

To co pokazujesz to lipne spowalniacze.

http://allegro.pl/item413504465_nowy_krypt...eczniejszy.html

Lub poszukaj czegos w podobnej cenie u Abusa.

Jesli jednak to Cie przerasta finasowo sugerowalbym

http://allegro.pl/item414921464_lancuch_kr..._krajek_pl.html

a jak dozbierasz kiedys kase dokupisz do tego Mini Evolution i bedzie gites.

Zabezpieczenie ZAWSZE najdrozsze na jakie Cie stac.

OSTRO!

I.

Napisano

Hmm, fajne te blokadki alee...

Czy warto je kupować do roweru za 900 zł? Moim zdaniem niekoniecznie.

Te co podałem to zupełnie strata kasy?

Pozdro

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Jak juz pisalem wczesniej. Sugerowanan wartosc zabezpieczenia to 10-15% wartosci sprzetu.

Linki to paść... Ostatecznie jakieś nadzieje budzi łancuch Authora...

Czy warto... Musisz sobie odpowiedziec sam na to pytanie. Ile naprawde wart jest dla Ciebie Twoj rower...

OSTRO!

I.

• 2 tygodnie później...
Napisano

jeżeli ktoś przypnie u-lockiem koło do ramy to jaki problem wziąć rower na ramię i pójść do domu? a potem przeciąć zabezpieczenie go szlifierką kątową za 100 zł ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...