Skocz do zawartości

[napęd wymiana]pomoc w wyborze częsci

Albert16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Postanowiłem przeprowadzic całkowitą zmiane napedu w moim rowerze obecnie posiadam naped zrobiony na shimano acera(przerzutki, klamkomanetki 8 oraz kaseta i łańcuch) oraz korba suntour.Zastanawiam sie czy przejsc na 9 sp czy pozostac przy 8sp.Prosze o porady oraz kombinacje napedu budżet 750zł.

Oto moja propozycja:

-korba deore

-kaseta łańcuch LX lub Deore

-przerzutka przód Deore tył XT 2008

-manetki LX,Deore lub Alivio

Prosze o porady czy zostac przy 8sp czy 9?

Pozdrawiam

Napisano

czy 8 czy 9 to już od Ciebie zależy. Ja przy najbliższej zmianie napędu wybiorę na pewno 8 mimo, że wtedy będzie trochę ciężej. Plusem będzie dłuższa żywotność a poza tym nie potrzebuje aż tylu przełożeń. Co do łańcucha to jednak bym doradził coś lepszej klasy bo LX-y są podobno mięciutkie i szybko Ci sie rozciągnie. Manetki to w zależności od kwoty w sumie dużo się one nie różnią między sobą w działaniu.

• Mod Team
Napisano

Kasetę na 8 weź najlepiej Shimano HG-50 lub 40.

Na 9 brałbym Deore i łańcuch też Deore,

bo pomiędzy LX a Deore nie ma praktycznie różnicy,

a dopłacasz sporo kasy do LX.

Napisano

Różnica między 8 a 9... Na pewno więcej przełożeń :P Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o samą jazdę to nie ma większej różnicy. Jednak sam stojąc przed dylematem kupna napędu na 8 lub 9 wybrałem drugą opcję bo... jak się przyjrzysz to zauważysz że części na 9 są tańsze od tych na 8 :P Przy okazji zyskasz parę gram na lancuchu i kasecie (zależy jaką wybierzesz). Należy jednak pamiętać że napęd (a głównie łańcuch) na 8 przełożeń jest nieco bardziej wytrzymały gdyż po prostu jest szerszy :P

Tak ogólnie, jeśli wybierzesz 8 przełożeń to polecam kupno części klasy Alivio. Nie ma sensu kupno np kasety Alivio a łańcucha XT bo twardszy łańcuch będzie jedynie ścierał miękką kasetę/korbę. Myślę że Alivio spokojnie spełni Twoje oczekiwania ;)

Jeśli chcesz wejść na 9 przełożeń to myślę że mogę polecić Ci zestaw jaki sam posiadam (oprócz korby):

-korba Deore (SPORO zaoszczędzisz a myślę że bez problemu wystarczy)

-przerzutka przód XT, tył LX (przednie przerzutki są tanie więc warto brać XT a z tyłu specjalnej różnicy między LX a XT nie ma więc można trochę zaoszczędzić)

-łańcuch i kaseta LX (do dostania za ~120zł więc do wytrzymania :P)

-manetki Deore (choć TEORETYCZNIE to klasa niżej niż LX to moim skromnym zdaniem Deorki niczym LX'om nie ustępują, no... może wizualnie :P)

Podsumowując:

korba - 90zł

przerzutka przód - 65zł

przerzutka tył - 90zł

łańcuch+kaseta - 115zł

manetki - 85zł

W sumie: 445zł Zostanie Ci 300zł :) To dobry początek oszczędzania na nowe koła/amor itp ;) A napęd będzie naprawdę bardzo przyzwoityl. Ewentualnie możesz dołożyć i kupić lepszą korbę ale to już wydatek większy o grubo ponad 100zł. U mnie taki napęd sprawdza się naprawdę BARDZO dobrze i nie mam na co narzekać. Ale zrobisz jak uważasz ;)

Pozdrawiam

Arek

Napisano

Dzięki Arek mysle ze to dobra konfiguracja napedu chyba wezme 9:

-manetki deore

-przerzutka przód deore lub cos wyzszego

-przerzutka tył lx,xt

-korba deore

-kaseta łańcuch lx

A za pozostałe 300 zł pomysle o nowych hamulcach...:]

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Witam wszystkich :icon_mrgreen: Ostro przygotowuje się do sezonu letniego i postanowiłem wymienić praktycznie zużyty napęd w moim rowerku ( Kelly's Axis 2008 ). W tym sezonie czeka mnie wyprawa do Rzymu i chciałbym skompletować osprzęt z trochę wyższej półki. Obecnie posiadam:

Łańcuch: SHIMANO CN-UG51

Kaseta/Wolnobieg: SHIMANO CS-HG30-8 (11-32T)

Przerzutka przednia: SHIMANO Nexave T301

Mechanizm korbowy: Shimano (08) M191 (48x38x28T)

Piasta - tył: alloy / Shimano RM30

Przerzutka tylna: Shimano Alivio (08) M410

Manetki: Shimano ST-EF60 EZ-fire Plus

Przeglądałem forum i wybrałem takie komponenty:

Kaseta/Wolnobieg: DEORE XT cs-m770 - Tylko jakie stopniowanie ? Identyczne jak miałem czyli 11-32 ?

Przerzutka przednia: Tutaj może zostać nawet obecna, chociaż 90 zl za DEORE XT to małe pieniądze.

Łańcuch: Posiadam IG-90. Moze być ?

Przerzutka tylna: DEORE XT M772. Wózek krótki czy długi ?

Mechanizm korbowy: Tutaj liczę na Wasze propozycje. Kupować z zintegrowanym suportem ? Zastanawiałem się nad Deore LX. Deore XT jednak jest trochę kosztowna...

Piasta zostaje ta sama. Klamko-manetki również.

Pozdrawiam. :blink:

Napisano

można spytać, gdzie masz za takie pieniądze przerzutkę XT??

A co do wkładania wyższego osprzętu, to moim zdaniem idziesz w dobrą stronę, bo różnicę w pracy napędu na pewno poczujesz, nawet na piastach Acery. Więcej skorzystasz na kulturze pracy napędu, niż zostawiając to co masz, a pakując tam koła na XTR. Coś je musi napędzać...

Napisano

a to sorki, myślałem, że pisałeś o tylnej, bo sam szukam :blink:. Z kołami możesz poczekać, jeżeli te piasty masz w porządku i ładnie się kręcą, bo tu jakoś różnicy nie zauważysz, może poza lepszym uszczelnieniem samej piasty. Co do napędu, to spokojnie ci wystarczy, możesz kupić ewentualnie całość na LX i też będzie dobrze pracował. Praca napędu zależy głównie od dbałości o jego kondycje. Niesmarowany łańcuch xtr będzie pracował gorzej od nasmarowanej acery :icon_mrgreen:

Napisano

Tak, to prawda i się o tym już raz nieprzyjemnie przekonałem. Największą dla mnie niewiadomą jest mechanizm korbowy wraz z suportem. Nie miałem za dużo do czynienia z tymi komponentami i nie mogę się zdecydować czy brać zintegrowany czy osobno korbę i suport.

Napisano

Zintegrowany bierz. Jest sporo lepszy, nie łapie luzów, ma lepsze łożyskowanie, niższą masę, jest sztywniejszy i ogólnie the best. Ale warto doinwestować w lepszą korbe np slx dużej pociągnie niż deore i jest sztywniejsza:)

Napisano
Ale warto doinwestować w lepszą korbe np slx dużej pociągnie niż deore i jest sztywniejsza:)

Ciekawe po czym to wnosisz jak obie chodzą na takim samym suporcie? A i sztywności to na 100% nie rozróżnisz jakbym ci zakrył napisy, więc nie pisz bajek. Różnica jest w masie, pytanie czy po tych podwyżkach opłaca się dopłacać do lżejszego SLXa. Według mnie Deore HTII 48-36-26T będzie najlepszym wyborem.

Kaseta/Wolnobieg: DEORE XT cs-m770 - Tylko jakie stopniowanie ? Identyczne jak miałem czyli 11-32 ?

Dobry wybór. Jak nie miałeś problemów z podjazdami to możesz brać 11-32T

Łańcuch: Posiadam IG-90. Moze być ?

Nie może być, bo to łańcuch pod 8 biegów a kasetę wybrałeś 9-cio biegową.

Przerzutka tylna: DEORE XT M772. Wózek krótki czy długi ?

Shadow nie ma krótkiego wózka, jest tylko średni i długi. Ja bym dał długi z racji, że masz korbę 48T. A i zastanów się czy Shadow jest ci potrzebny, bo ja szosie to raczej ciężko o glebę albo jakiś badyl który by zniszczył wystającą przerzutkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...