Wolverine Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 Witam, Na początku sezonu (trening) stwierdziłem, że moja sztyca jest za krótka, więc ją wysunąłem^^ Pasowało do mojego wzrostu, ale było 3cm za wysoko wysunięte. Trza by było kupić nową, dłuższą rurkę... No właśnie. Zapewne będę zamawiał przez neta, bez możliwości sprawdzenia, więc przydało by się dobrać odpowiednią długość. Tyle że nie mam pojęcia ile ma moja, i nie wiem jak się ją mierzy (skąd - dokąd). Sztyce mam stalową, Kalloya, średnica 30,4. Czy ktoś mi powie jak ją zmierzyć?
uchmanek Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 kladziesz sztyce na stole, ze sie tak wyraze: prostopadle do osi wzroku. bierzemy miernik (tasma, linijka, centymetr krawiecki) i mierzymy: od punktu najdalej wysunietego (na glownej osi symetrii) w lewo, do tego najbardziej wysunietego w prawo. istnieje technika mierzenia z prawej na lewa, ale o tym innym razem.
GdyniaBiker Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 Uchmanek - mistrzowski opis Leżę normalnie. Co do zakupu nowej - dodam, że różnie podają, np. kolega kupując kalloya naciął się, bo się okazało, że sztyca mierzona razem z jarzmem i tak jest krótsza o chyba 1,5cm, niż podano w sklepie, a to było decydujące...
tobo Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 a jaką masz obecnie długosc? standardowo to są 350 i 400 mm. za te 5 cm wiecej nie zaplacisz raczej dodatkowo wiec kup najdluzsza dostepną i obetnij.
pawled Napisano 7 Lipca 2008 Napisano 7 Lipca 2008 Często (powiedziałbym nawet przeważnie) producenci podając długość sztycy, podają odległość między jej dolnym końcem a miejscem montowania prętów siodła
Mod Team Odi Napisano 7 Lipca 2008 Mod Team Napisano 7 Lipca 2008 Jest dokładnie tak jak napisał pawled. Od końca do środka jarzma (mocowania prętów).
MeKa Napisano 20 Lipca 2008 Napisano 20 Lipca 2008 Nie chciałem zakładać nowego tematu, bo to laickie pytanie i bardzo proste, jednak nie dla mnie Jak zmierzyć nie długość ale średnice sztycy, bo jak mierze, to wychodzi mi jakaś niemożliwa wartość :/ ?
GdyniaBiker Napisano 20 Lipca 2008 Napisano 20 Lipca 2008 Jeśli nie jest napisane w okolicach znacznika wysunięcia, to precyzyjnie - suwmiarką, jeszcze lepiej elektroniczną. Jeśli na oko z linijką jest nie dość dokładne. No można jeszcze miarką zmierzyć obwód i z wzoru na obwód koła wyprowadzić A co Ci wychodzi?
MeKa Napisano 20 Lipca 2008 Napisano 20 Lipca 2008 Ehhh... Wiedziałem, że to bardzo głupie pytanie :/ Wystarczyło zmierzyć zwykłą linijką, a ja tu miary krawieckie biore :/ Dzięki
krzysiekmz Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 Wez suwiarke albo napisz co Ci wyszlo. Linijka jest malo precyzyjna. Moze byc przykladowo 26.8mm a moze byc 27.2mm. Jak sie pomylisz to albo Ci nowa sztyca nie wejdzie albo wpadnie jak sliwka w kompot:) Pozdrawiam.
GdyniaBiker Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 Słusznie, jeśli nie sprawdzasz tylko który to z powiedzmy 2 możliwych rozmiarów, to linijka się nie nada. No właśnie, napisz co to za cuda wymierzyłeś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.