Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Faktycznie macie racje - bo na chlopski rozum rozne korby beda sie osadzac na supporcie na rozne glebokosci i na pierwszy rzut oka wszystko bedzie gralo i przy supporcie np:68 -113 i np: 68 - 118 wszystko bedzie wygladalo cacy - ale wydaje mi sie ze problem moga sie zaczac jak bedziemy chcieli odpowiednio wyregulowac przerzutki :035:

Skoro jest dobrany do konkretnej korby, to przy takich samych wymiarach mufy powinien pasic do GT, no chyba ze sie myle

Wydaje mi sie ze masz racje - ale jak pisalem wczesniej - to pewnie dopiero wyjdzie w praniu po zalozeniu tego do ramy i przy regulacji przerzutek.

U mnie jak napisalem jest kombinacja 68-113 i korba truvativa - dlatego podalem taki rozmiar suportu ;)

A ja mam w moim Avalanchu zamontowany suport z osia szeroka na 128 mm nie jest to za dużo ??

Jak w niczym to nie przeszkadza i np nie masz problemow z wyregulowaniem przerzutek to chyba nie ma sie czym martwic :)

Napisano

Witam!

Mejlowalem ze sprzedawca korby Altus i stwierdzil, ze zalecany suport do tego rodzaju korby (TS-32) to 117mm. Wedlug niego tak zaleca Shimano.

Czyli moj 68/118 bedzie pasowal i nie bedzie potrzeby jego zmiany (mam nadzieje :) ).

Napisano

Co do fot to oczywiscie postaram sie zamiescic :blink: Najpierw jednak musze zlozyc maszyne, bo kto bedzie chcial same czesci ogladac (poza tym nie ma na razie sie czym chwalic) :(

Mam nadzieje, ze w pierwszych dniach kwietnia juz bede mogl wprowadzic rower w faze technicznej zdolnosci jezdzenia i dopiero wtedy projekt Custom Built GT - Faza Alfa v0.1 bedzie gotowy na ew. prezentacje ;) Takze przede mna jeszcze dluga droga do ukonczenia projektu (kilka faz beta bedzie zapewne i dopiero wtedy official release, ale to odlegla przyszlosc).

Pozdro 4 all

Napisano

[http://img138.imageshack.us/my.php?image=img00069cu.jpg]

no wiec dobrze...w celach prezentacji poskladalem na szybko ale...

najpozniej w przyszłym tygodniu z przodu bedzie sid lub skareb...sztyca wcs-a, kanapa slr-a, manetki wsadzam lx a rogi wcs-a..koła na razie zostają..ale beda uzbrojone w naped srama...no i jeszcze suport..ale nad nim akurat sie zastanawiam..zapewne truvativ gp team sl

oj coś ten link nie działa....

Gość Prosiak
Napisano

Witam wszystkich GT-maniaków. Chciałbym dołączyć do Waszego grona, składając sobie rowerek na bazie pięknej ramy Avalanche 1.0 z 2005 (tej czarnej - miłość od pierwszego wejrzenia :)) ale niestety obawiam się, że nie będzie to możliwe... W tym kraju najzwyczajniej nie da się kupić samej ramy GT w rozsądnej cenie! Rzekomy dystrybutor (Summit - www.sportzakupy.pl) stwierdził, że, owszem, mogę kupić samą ramę, ale za 900zł (przypomnijmy, przy cenie (promocyjnej, ale jednak) całego roweru 1999zł. Nie wiem co Wy o tym sądzicie, ale dla mnie jest to śmiech na sali. Po prostu żenująca postawa dystrybutora... Pozostaje mi mój pseudo enduracz na ramie Point 17' ;). A już nawet miałem w głowie całą specyfikację roweru, każdy elemencik :-). Pozostaje mi tylko z zazdrością oglądać foty waszych rowerów. Pozdrower!

Napisano

900zl chca za ta rame ?? :034: Niezle....

Jeszcze nic straconego - da sie u nas kupic taka rame - jakos calkiem niedawno ktos umieszczal tutaj link do ramy z lawiny 2.0 z roku 05 ( ten sam material , te same spawy co 1.0 tylko kolor niebieski ) za 399 albo 499zl. Wiec nie poddawaj sie bo mozesz trafic taka rame duzo taniej ;)

Gość Prosiak
Napisano

Problem tylko w tym, że potrzebuję jakiegoś stałego, pewnego źródła (które będzie mogło trochę poczekać) ponieważ od dostępności ramy uzależniam sprzedaż obecnego roweru. Problem w tym, że z żadnego "oficjalnego" źródła nie da się ram GT uzyskać (a przynajmnije w sensownej cenie)...

Gość Gość
Napisano

O, jeszcze jedno. Ma ktoś z Was Avalanche w rozm. S? Dotarłem tylko do jednego zdjęcia eski i wyglądało to to trochę pokracznie. Widzę tu zaskara S ale ma on chyba cieńsze rurki, w związku z czym wygląda nieco bardziej estetycznie. Pozdrawiam!

Napisano

Co do ramy Avalanche 2.0 to ja osobiscie wyrwalem okazje na Allegro za cale 399zl z zaciskiem podsiodlowym ;) Ramka ze sklepu razem z 5 letnia gwarancja :) (te 900zl co sobie zycza za ramke, to "lekkie" przegiecie) Oczywiscie trafilem "przez przypadek" w trakcie poszukiwania innej ramki, a mianowicie Birii Ultimate - wyszlo jak wyszlo i stalem sie posiadaczem GT :D

Foty Avalanche'a w rozmiarze S sa na www.pinkbike.com (i to dokladnie wersja 1.0 black) :D

Gość Prosiak
Napisano

Znalazłem i..... muszę mieć ten rower :-) tylko przydałoby się gdzieś na niego zapracować w wakacje :D Wiem, że to głupie, ale aż napiszę jak BYM go złożył :)

Rama: oczywiście GT Avalanche 1.0 S/M (2005)

Amor: RS Judy J4 (U-Turn) lub jeśli brat pojedzie na szkolenie do stanów, może coś lepszego zza oceanu (Tora?)

Korby: Shimano Hone (gdyby pasowały, bo są od razu z pakietem)

przerzutki: teył: X-9, przód X-Gen (jak sram to tylko na całego)

Manetki: X-9 trigger

Hamulce: Avid SD7

Klamki: jw

Koła: Mavic Crossride

Kaseta Sram PG970 +łańcuch PG971

Pedały: shimano m-540

Mostek: jeszcze nie zdecydowałem, ale zapewne taki jak terz: NS Teeter Totter 80mm

Kierownica: jak na razie bez pomysłu, ale gięta, szer. ok 65cm

Oponki Continental explorer pro ;)

no i jakiś zacisk sztyca i siodełko (gdyby były fundusze to fizik nisene)

Szacuję, że byłoby to ok 3300zł +serwis.

Co wy na to :D?

Napisano

Zestawik fajny. Jak brat jedzie do uameryki :) to wolal bym zeby przywiozl mi rebe :D

Dlaczego rozmiar s albo m ?? Ile masz wzrostu ??

Bede ten zestaw x9 ; xgen i pg970 testowal od tych wakacji to ewentualnie dam Ci znac jak sie sprawdza ;)

Gość Gość
Napisano

musisz sie dobrze zastanowić nad rozmiarem 's' z tego co wiem to lawiny mają krótsze rury górne od zaskarów..no zalezy jeszcze ile masz wzrostu?

Gość Prosiak
Napisano

Reba to już jednak wyższa półka, jeśli już coś lepszego to może Recon (przynajmniej ma piwoty).

Co do rozmiaru to może rzeczywiście M (z tego co wiem to jest to ok 18") mam 174 cm.

Co do X-9 to brat już rok temu przywiózł sobie ze stanów podobny zestaw (tyle że z PG-990 i PC-99 i manetki obrotowe X-0) i po wypadzie w góry był bardzo zadowolony.

Napisano

przy wzroście 174 decydował bym sie na M-ke, ja mam 170 i i wzielem s-ke zaskara (16,5)...ale tak jak pisałem troche inne wymiary są tych ram, s-ka bedzie za mała

• Mod Team
Napisano

Ten Avalanche 1.0 bylby bardzo zajefajny. Co do rozmiarowki to sprawdz dl. gornej rury S zaskara i porownaj z M aval. Zaskary maja scigancka geometrie (sa dlugie a niskie). A moze ktos w Twojej okolicy dosiada GT Avalanche i sprawdzilbys organoleptycznie. :D

Pozdrower

Gość Prosiak
Napisano

Jak właściwie mierzy się długość górnej rury? Skąd dokąd? sama rura, czy od środka sterowej do środka podsiodłowej? chciałbym porównać do rozmiaru mojego obecnego roweru którego geometria mi odpowiada

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...