MarcinGoluch Napisano 23 Maja 2008 Napisano 23 Maja 2008 Witam! Nadarzyła się okazja ściągnąć sprzęt z dość egzotycznego kraju jakim jest Izrael. Głównie miały to by być widelce Marzocchi z roczników 05-07 w cenach lepszych niż USA . Tu rodzi się pytanie o stawki celne i podatek. Czy ktoś jednoznacznie może mi powiedziec jak będzie wyglądał podatek i cło przy sprowadzeniu sprzętu z Izraela? Pozdrawiam! Marcin
QWEY564 Napisano 23 Maja 2008 Napisano 23 Maja 2008 ja bym poszukał na stronach "podatkowych" lub odpowiednich ministerstw... np http://www.mg.gov.pl/Clo/TaryfaCelna/
ouzo Napisano 23 Maja 2008 Napisano 23 Maja 2008 nie wiem jaka jest wartosc cla (strzelam, ze gdzies w zakresie 5-18%) procedura jest nastepujaca: do ustalenia wartosci przesylki bierze sie wartosc zadeklarowana na paczce (WLACZNIE z kosztem przesylki - wg mnie bezczelnosc ), wartosc ta poprzec musisz faktura lub tez dokumentem zamowienia. Jesli zamawiales czesci przez eBay przedstawiasz wydruk aukcji + przelewu lub przekazu PayPal. Jako zamowienie wystarczy wydruk ze stronki internetowej. Na wartosc paczki naklada sie clo. Wartosc powieszona o clo stanowi podstawe do naliczenia VAT (22%). I to juz koniec. EDIT: stawka na rowery wynosi 15%, na czesci jeszcze nie znalazlem EDIT2: widelce przednie, pozycja 8714 91 30, 4,7% a wiec zamawiajac 3 widelce po 300$ kazdy, 50$ przesylki ($=2.18) bedzie cie to finalnie kosztowalo 2645,37114 PLN
woj_teq Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 Domyślam się o którego gościa chodzi, kupowałem od niego właśnie amora i cło wyszło mnie jakieś 7 % wartości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.