mmash Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Jak pod Vki to proponuje mavic D521 niby stara obrecz ale ciagle w sprzedazy za 100pln da sie wyrwac. 5lat temu sprzedalem całe koło kumplowi z tą obręczą nadal idealnie prosta. Dt alpiny3 do kompletu, w ogole to pierwsze kolo jakie zaplatalem w zyciu sam xD Z doswiadczenia mojego zauważyłem że mavic sie nie krzywi z racji na duzą sztywnosc ale jak juz ją uszkodzisz to ciężko jest wyprostowac, natomiast sun rims odwrotnie miekie jak maslo ale łatwo naprawić. Za Alexy i inne tansze do ktorych nie mam zaufania placisz grosze ale z wytrzymaloscia moze byc roznie. Bardzo ważny jest też odpowiedni naciąg szprych.
benek Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Mogę potwierdzić SupraN to wytrzymała obręcz pod V'ki - co prawda moje koła mają przejechany niecały 1000 km, a ja aż taki cięzki nie jestem (~85kg), ale od nowości nie trzeba nic poprawiać. Może to też zasługa szprych (DT Champion) albo zaplatającego (pozadrawiam Arnika).
radnet Napisano 4 Maja 2009 Napisano 4 Maja 2009 Pytanie jak wyzej, waze 105 kilo i juz mam dosc wymiany szprych i centrowania koła.I cena do 150 zł
radnet Napisano 4 Maja 2009 Napisano 4 Maja 2009 na tyl mojego skromnego rowerku, ktorym glownie po asfalcie jezdze .Oponki tez chcialbym zmienic na ciensze ..okolo 1,5 http://www.ib.biz.pl/index.php?iframe=mtbs...AMMER%20TAU.jpg
Qazimodo Napisano 4 Maja 2009 Napisano 4 Maja 2009 Mavic XM 719 (460gram) zapleciona na 32 szprychy. Opony mam na niej cieniutkie bo 2.0 Ważę 93 kg, ale wcześniej 98kg. Byłem na wielu maratonach oraz w Beskidach. Tam naprawdę koła dostają wpierd.... . Brałem też udział w MTB Trophy 08. Zjeżdżam po schodach, napierd... w krawężniki. Lubię sobie skoczyć na hopce i naprawdę nie szanuję roweru. Obręcze mam od 2 lat - są idealnie proste - jak nowe!!! Kup i zapomnij o kołach. XM 719 to odpowiednik znanych XM 716, z tym że przeznaczona dla cięższych zawodników. Możesz też kupić ją w wersji na 36 szprych - ale osobiście uważam że to przesada.
Gość Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Waga 105kg.Jazda bynajmniej nie spokojna.Gory-Beskidy.Rower full.Poprzednie obrecze wytrzymaly ponad 5 lat.Rozwalone na wskutek hamowania na zablokowanym kole po drewnianych progach.Obrecz stary Mavic 223disc,teraz od ponad sezony leca Alexy DP20 disc przy szprychach Champion i jakos nie moge rozniesc.Moze dlatego,ze sam skladam kolka,a moze temu,ze nic nie skacze.
radnet Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 ok.. super..a czy widzieliscie moze gotowe zestawy na all...o tak do 150 zł. Nie wiem czy sobie poradze ze złozeniem tego
radnet Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 ok.. dzieki bardzo za podpowiedzi.. ale mam jeszcze jedno pytanie..czy przy mojej wadze 105 kg mozna miec opony 1.5 , bo takie chcialem zalozyc na asfald ? jak tak to podajcie obrecze i opony do tego
KaEn Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 Na początek, jako że to mój pierwszy post, witam na forum Poczytałem sobie to forum o kołach i w sumie nie znalazłem jednoznacznej rady dla osób mi podobnych (190cm - ~125kg wagi). Szukam dla siebie odpowiedniej obręczy na tylne koło - 26 cali. Jeżdżę głównie po mieście, także koło jest regularnie maltretowane krawężnikami - poza tym szaleństw nie praktykuję. Fabryczne Alexrims X2100 i jakieś tanie szprychy przy mojej masie zdecydowanie nie dają rady. Po 600km czeka je drugie już centrowanie. Tutaj pojawiła się kilka razy sugestia zakupu DT XR 4.1 i w sumie tyle... Jednak przyznam szczerze że wydatek 200zł na samą obręcz trochę mnie onieśmiela. Do tego szprychy DT i zaplatanie koła i się robi 300zł. Wiem, że pewnie taki wydatek by mi się odwdzięczył długą i dobrą pracą koła, ale może znacie jeszcze jakieś inne (tańsze?) obręcze godne polecenia kolesiom z wagi ciężkiej? Pozdr.K.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.