Skocz do zawartości

[obręcz] dla ciężkiego bikera

rObO87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak pod Vki to proponuje mavic D521 niby stara obrecz ale ciagle w sprzedazy za 100pln da sie wyrwac. 5lat temu sprzedalem całe koło kumplowi z tą obręczą nadal idealnie prosta. Dt alpiny3 do kompletu, w ogole to pierwsze kolo jakie zaplatalem w zyciu sam xD Z doswiadczenia mojego zauważyłem że mavic sie nie krzywi z racji na duzą sztywnosc ale jak juz ją uszkodzisz to ciężko jest wyprostowac, natomiast sun rims odwrotnie miekie jak maslo ale łatwo naprawić. Za Alexy i inne tansze do ktorych nie mam zaufania placisz grosze ale z wytrzymaloscia moze byc roznie. Bardzo ważny jest też odpowiedni naciąg szprych.

Napisano

Mogę potwierdzić SupraN to wytrzymała obręcz pod V'ki - co prawda moje koła mają przejechany niecały 1000 km, a ja aż taki cięzki nie jestem (~85kg), ale od nowości nie trzeba nic poprawiać. Może to też zasługa szprych (DT Champion) albo zaplatającego (pozadrawiam Arnika).

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Mavic XM 719 (460gram) zapleciona na 32 szprychy. Opony mam na niej cieniutkie bo 2.0

Ważę 93 kg, ale wcześniej 98kg. Byłem na wielu maratonach oraz w Beskidach. Tam naprawdę koła dostają wpierd.... . Brałem też udział w MTB Trophy 08.

Zjeżdżam po schodach, napierd... w krawężniki. Lubię sobie skoczyć na hopce i naprawdę nie szanuję roweru. Obręcze mam od 2 lat - są idealnie proste - jak nowe!!!

Kup i zapomnij o kołach.

XM 719 to odpowiednik znanych XM 716, z tym że przeznaczona dla cięższych zawodników.

Możesz też kupić ją w wersji na 36 szprych - ale osobiście uważam że to przesada.

Napisano

Waga 105kg.Jazda bynajmniej nie spokojna.Gory-Beskidy.Rower full.Poprzednie obrecze wytrzymaly ponad 5 lat.Rozwalone na wskutek hamowania na zablokowanym kole po drewnianych progach.Obrecz stary Mavic 223disc,teraz od ponad sezony leca Alexy DP20 disc przy szprychach Champion i jakos nie moge rozniesc.Moze dlatego,ze sam skladam kolka,a moze temu,ze nic nie skacze.

Napisano

ok.. super..a czy widzieliscie moze gotowe zestawy na all...o tak do 150 zł. Nie wiem czy sobie poradze ze złozeniem tego

Napisano

ok.. dzieki bardzo za podpowiedzi.. ale mam jeszcze jedno pytanie..czy przy mojej wadze 105 kg mozna miec opony 1.5 , bo takie chcialem zalozyc na asfald ? jak tak to podajcie obrecze i opony do tego

• 3 miesiące temu...
Napisano

Na początek, jako że to mój pierwszy post, witam na forum :D

Poczytałem sobie to forum o kołach i w sumie nie znalazłem jednoznacznej rady dla osób mi podobnych (190cm - ~125kg wagi). Szukam dla siebie odpowiedniej obręczy na tylne koło - 26 cali. Jeżdżę głównie po mieście, także koło jest regularnie maltretowane krawężnikami - poza tym szaleństw nie praktykuję. Fabryczne Alexrims X2100 i jakieś tanie szprychy przy mojej masie zdecydowanie nie dają rady. Po 600km czeka je drugie już centrowanie.

Tutaj pojawiła się kilka razy sugestia zakupu DT XR 4.1 i w sumie tyle... Jednak przyznam szczerze że wydatek 200zł na samą obręcz trochę mnie onieśmiela. Do tego szprychy DT i zaplatanie koła i się robi 300zł. Wiem, że pewnie taki wydatek by mi się odwdzięczył długą i dobrą pracą koła, ale może znacie jeszcze jakieś inne (tańsze?) obręcze godne polecenia kolesiom z wagi ciężkiej?

Pozdr.K.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...