tobo Napisano 17 Kwietnia 2008 Napisano 17 Kwietnia 2008 w ramieniu lewym korby hone (ta bez zębatek) znajdują sie dwie śruby mocujące korbę do wielowypustu. w szczelinie korby znajduje się plastikowa płytka z zaokrąglonymi narożnikami i dwoma otworami (na śruby). płytka ta z jednej strony jest "zamknięta" a z drugiej strony ma ściankę otwartą. podkładka wypadła mi w trakcie demontażu śrub do czyszczenia i nie wiem w jaki sposób ją założyc. pytanie pierwsze: do czego służy ten element? pytanie drugie: zakładając że korba lewa znajduje się poziomo i z przodu (pedał od jej strony jest blizej widelca) to jak to coś ma być wsunięte na miejsce? nacięce ma byc w tym przypadku blizej wkładu? obrucony nacięciem do przodu? do tyłu?
Mentos Napisano 17 Kwietnia 2008 Napisano 17 Kwietnia 2008 Zapobiega luzowaniu się śrub mocujących. Wciskasz to niejako na gwint po ich dociągnięciu (jedna śruba przez nią przechodzi). W LX mi tego nie dali, w XT tak. Ale to chyba pic na wodę. Nie słyszałem by się te śruby luzowały, podobnie jak w zaciskach hamulców gdzie też dają jakieś druciki, jakieś podkładki i inne pierdółki. To pewnie dupochron dla producenta wymagany jakimiś przepisami bezpieczeństwa. A jak to sobie obrócisz chyba nie ma znaczenia. Standardowo chyba śruba wewnętrzna przechodzi przez otwór.
Szczavik Napisano 17 Kwietnia 2008 Napisano 17 Kwietnia 2008 Pewien znajomy miał sezon wcześniej lx-a(bez tej podkładki) niż ja i narzekał właśnie na odkręcające się śruby co jakiś czas. W następnym sezonie dorzucali już te podkładki(ja właśnie z podkładką kupiłem) i nie odkręca mi się nic. Przez tą podkładkę ma przechodzić dokładnie jak Mentos napisał wewnętrza śruba. Nie testowałem działania bez podkładki bo i po co? 2 gramy mnie nie ratują jak niektórych...
Baukan Napisano 17 Kwietnia 2008 Napisano 17 Kwietnia 2008 W moim Hone tego nie było i nigdy się nie zluzowało, teraz w XTR mam ale w sumie nie wiem czy to coś daje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.