Orzech89 Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Nie ! ! ! ! 2 wózki już połamałem, a koszt nowego to 300zł. Raz połamałem przy glebie i raz na podjeździe przy zmianie biegu na kasecie. Po za tym, wózek nie jest karbonowy, tylko z plastiku nazywanego marketingowo przez SRAM'a "Grillon" jest pokryty tylko warstwą karbonu. Nie wiem jak teraz chodzi nowe XO z "karbonowym" wózkiem, wiem, że ze strony zewnętrznej jest nie zmienione, natomiast od wewnętrznej jest alu wózek. Jak bym patrzył na kasę, wziął bym z alu wózkiem, i wymienił na lżejsze kółeczka ;P Edit: Kupiłem później XTR'a Shadow, w nowym rowerze mimo wagi, chcę wrócić do SRAM'a.
Robert Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Tak swoją drogą, kiedyś obiło mi się że ten wózek jest w 100% z karbonu, bo grillon to nic innego jak drobno zmielone włókno węglowe. Nic faktu nie zmienia, że mimo ładnego wyglądu lepiej wstawić wózek aluminiowy.
ulvgar Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Orzech89, są wyraźne różnice w działaniu pomiędzy X-0 a XTR Shadow? Czemu jednak wracasz do SRAMa?
tobo Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Napisano 4 Grudnia 2008 z grillonu jest tez zrobiony korpus gripow srama - a to plastik po prostu. co do xtra schadowa - kolega ma i sie wscieka bo jego egzemplarz sie rozregulowuje.
marsman Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 wiecie może czy da sie wymienić śrubę mocującą w X.0?? nie dam rady swojej wykręcić z haka i boję sie że jak użyje więcej siły to może się gwint zerwać?? w Harfie 70pln śruba z przyległościami tj. z tą podkładką do regulacji kąta opasania i sprężynką-zawleczką trzymając ą to na miejscu. z grillonu jest tez zrobiony korpus gripow srama - a to plastik po prostu.co do xtra schadowa - kolega ma i sie wscieka bo jego egzemplarz sie rozregulowuje. grilon to nie plastik i da się to odczuć choćby przy cięciu/wierceniu. jest twardy i sztywny. nie jest to carbon jako "carbon" ale kompozyt na bazie włókna węglowego. w jakich miejscach się sprawdza to już inna sprawa. Shimano ostatnio coś tochę kombinuje. trochę za bardzo. a shadow musi się rozregulowywać bo tyle tam części, tyle łączeń... nie ma to jak solidne, monolityczne elementy
Orzech89 Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 Wracam, bo tak jak Tobo wspomniał, rozregulowuje się szybko. Po za tym, zapycha się łatwo w błocie. Niech nikt nie zarzuca mi, że nie potrafię regulować, bo włącznie ze mną podejmowały się tego 4 osoby, za każdym razem skutek w postaci rozregulowania się jest taki sam. Jeden wyścig i do regulacji leci. Grillon to dla mnie plastik - X7 manetki są zrobione z grillonu właśnie, wiec nie sądzę, żeby do 2 półki niższego modelu wkładali taką technologię, skoro do XO nie włożyli.
c1ach Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 grilon to nie plastik i da się to odczuć choćby przy cięciu/wierceniu. jest twardy i sztywny. Twardy tak, ale z tą sztywnością to bez przesady. Mam trochę grilonu w rowerze np. klamki - gną się zauważalnie gołym okiem podczas hamowania v'kami. Nie wiem jak z przerzutkami i wyższymi grupami - może Sram ma lepszy i gorszy grilon?
marsman Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 z tą sztywnością to bez przesady. Mam trochę grilonu w rowerze np. klamki - gną się zauważalnie gołym okiem podczas hamowania v'kami. Nie wiem jak z przerzutkami i wyższymi grupami - może Sram ma lepszy i gorszy grilon? nie porównuje tu sztywności grilon-alu ale grilon-plastik jako plastik. taki bez dodatków choć po zmianie klamek Tektro mt4.0 na SRAM-a 9.0 odczucie "twardości" pod palcami jakby wzrosło... co do Twojego spostrzerzenia. SRAM chyba faktycznie ma gorszy i lepszy grilon. organoleptycznie zauważam różnicę patrząc na elementy z tego materiału w swej starej przerzutce Quartz i nowej 9.0sl... ogólnie sprawdza się doskonale w p.p. 7.0, p.t. Centera/Quartz, klamkach, manetkach. osobiście chyba jednak nie skusiłbym się na wózek przerzutki z tego materiału... a ostatnio popsuła mi się manetka Atack... odpadła połowa cyferki "1" z korpusu? dziwne po 4 latach bym się tego nie spodziewal a i jeszcze. w przerzutce z linka z pierwszego postu wkręcilbym i to sporo śrubkę od kąta opasania... pozdrawiam macin
TuiTam Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Ja mam w swojej sram X.0, środek kute aluminium, a powłoka Carbon. Mam rower z 2012, więc to chyba ta najnowsza wersja..We wcześniejszym rowerze miałem XT, i na pewno zostaje już przy Sramie.
Mod Team Franio Napisano 9 Maja 2012 Mod Team Napisano 9 Maja 2012 Starych kotletów nie odgrzewamy, bo można się zatruć!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.