Boberson Napisano 27 Marca 2008 Napisano 27 Marca 2008 Saint + tarcza xt 340 zł avid 3 340 zł Deore 250 zł Mógłby ktoś mi coś powiedzieć na temat Sainta ? Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem . Który z posród hamulców wymienionych w temacie jest lepszy jeśli chodzi o modulację i siłę ? Który się najbardziej opłaca kupić ? Jezdze po górach, 80 kg .
tobo Napisano 27 Marca 2008 Napisano 27 Marca 2008 saint to starszy xt - roznia sie tylko kolorem i tym ze oferowany byl z wieksza tarcza z przodu. ale konstrukcyjnie to ten sam hamulec co poprzedni xt. http://www.mtbr.com/reviews/disc_brake_sys..._byrating.shtml tu masz zestawienie hampli hydraulicznych w tym takze sainta - jest w czolowce. dla mnie do minusow wszystkich shimano naleza: miękkie dzwignie, w xt (wiec pewnie i w saincie) malo egonomiczna dzwignia ("pióro" dzwigni jest wąskie i zle lezy jak dla mnie w palcach), slaba sila hamowania w deszczu (taki mialy objaw deore 525, 535 - rowniez przy duzych tarczach 203 przod i tyl), puchniecie dzwigni w nizszych temperaturach - deore 535 i nowe xt 08. oczywiscie jest wiele osob ktore sa przeciwnego zdania ale ja mam takie a nie inne - po kilkuletnim uzytkowaniu wlasnie tarczowek shimano (pięć lat). problemow tego typu na pewno nie zauwazysz jednak gdy: - jezdzisz tylko w warunkach wiosenno-letnio-jesiennych (wiec bez niskich temperatur) - wypuszczasz sie na rower w dobrych warunkach pogodowych (na sucho hample shimano dzialaja super)
Boberson Napisano 28 Marca 2008 Autor Napisano 28 Marca 2008 - wypuszczasz sie na rower w dobrych warunkach pogodowych (na sucho hample shimano dzialaja super Na takie warunki to spokojnie V-ki dają radę, problem w tym ze jezdze w roznych warunkach . Poza tym kwestia słabego hamowania na mokro to nie kwestia wymiany klocków ?
tobo Napisano 28 Marca 2008 Napisano 28 Marca 2008 mialem 535 z tarczami 203 przod i tyl i klockami metalicznymi i zywicznymi jak tez z bbb. na sucho dzialaly super na mokro - bardzo kiepsko. podobnie bylo z 525.
s75 Napisano 28 Marca 2008 Napisano 28 Marca 2008 Ja ważę 75 kg. Mam drugi sezon Shimano DC LX 585 i przy tarczach 160mm przód i tył nigdy mnie nie zawiodły, a jeździłem w różnych warunkach pogodowych, włącznie ze zmrożonym śniegiem (- 5 st. C) i błocie pośniegowym (0 do 5 st. C). Polecam.
Boberson Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Napisano 4 Kwietnia 2008 Które hamulec wymieniowy w temacie wybralimyście ? Nie jestem jakims zawodowcem, chodzi o to zeby kupic w miare tani, dobry hamulec .
tobo Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 z tych trzech jesli juz to sainta - ale z duzą tarcza.
siwy84 Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 A dlaczego nie avida 3? Pytam z ciekawości - co przemawia przeciwko temu hamulcowi?
Boberson Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Napisano 4 Kwietnia 2008 Chcialem sie jeszcze spytac czy miedzy saintem(tarcza XT 160) a deore(tarcza XT 160) jest kolosalna roznica ze warto doplacić tę "stówę" ? W jaki sposob odczuje tę różnicę ?
amoniak Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 A dlaczego nie avida 3? Pytam z ciekawości - co przemawia przeciwko temu hamulcowi? IMO to troszkę niższa półka niż reszta do tego brak regulacji wysokości klamki Ja bym rozważył Hayes 9 lub Stroker -ryde czy trail .Zależy czy chcesz regulować wysokość klamki podczas jazdy czy nie. Ja za swoje dałem 650 zł, nówki z tarcza 180 przód i 160 tył kupiłem je tu niestety cena przez miesiąc wzrosła Zdecydowałem się na nie gdyż mam dość wielkie dłonie a shimanowskie klamki są dość mało wygodne w tym przypadku Ergonomia klamek Hayesa nie pozostawia nic do życzenia. Dziewiątki i strokery pod tym względem są rewelacyjne Spokojnie je możesz ustawić tak, że dziecko bedzie mogło nimi operować jak i rosły drwal Niestety Hayesy maja minusy - trzeba do nich co jakiś czas zajrzeć - shimano są całkowicie bez obsługowe. no i ważą troszku.
Baukan Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 Z podanych przez Ciebie wybrałbym Sainta. Spisuje się tak samo bdb w gorące i suche dni jak i podczas jazdy w ulewie (klocki metaliczne)...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.