Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale co to zmieni? Przecież i tak za mocno skręcić nie mogę, bo koło się nie będzie kręcić, a siły nadal działające na koło takie same...?

Napisano

Stawiam że to jest na styku korba/suport. Miałem tak z niedokręconą korbą. Jeśli nie pomaga porządne dokręcenie korb to możesz potestować zmianę ich pozycji na kwadracie (mam nadzieję, że się dobrze wyraziłem ;-) Pamiętaj żeby niczym nie smarować kwadratu ani korb przed założeniem! - ale pewnie to wiesz

a czemu nie smarować połączenia korba kwadrat???? ja od zawsze smaruje bo to chyba logiczne jest. jakieś konkretne argumenty? pytam serio.

Napisano

ja też smaruje, i zyje

przynajmniej jak na wiosne chce wymyć rdze z łożysk w suporcie to łatwo schodzą

ps

regularnie dokręcam korby

smaruje przy pierwszym założeniu

nic nigdy mi się nie wyrobiło, czy urwało

Napisano

a czemu nie smarować połączenia korba kwadrat???? ja od zawsze smaruje bo to chyba logiczne jest. jakieś konkretne argumenty? pytam serio.

...wyczytałem to na innych forach rowerowych (polecam Google), a także słyszałem od kilku osób serwisujących rowery (ludzie z dużym stażem), także nie jest to widzimisie ;-)

Podobno nawet producenci niektórych korb umieszczają takie info, do poczytania tutaj:

http://www.forumrowerowe.org/topic/38348-smarowanie-klin-w-suporcie-na-kwadrat/

...pewnie smarowanie też specjalnie nie zaszkodzi, ja nie smaruję i nigdy nie miałem problemów ze ściągnięciem korby (po jeździe zimą, w deszcz)

Napisano

a ja się zwracam z prośbą o radę na czym złożyć tylne koło na flip flopie

najpierw piasta nowatec czy sturmey archer prawda co piszą na tej stronie że mocniejsza od novateca?

z piastą chciałem zamknąć się w półtora stówki

i obręcz jakaś porządna gdyż leciutki nie jestem wskazówka w wadze oscyluje przy setce mavic csp 22s mavic open sport na obręcz tak kolo stówki planowałem

Napisano

moge Ci polecić cxp 22 i odradzić novateca

tylko nie kupuj cieniowanych szprych tylko jakieś nierszewne 2.0 nyple mosiądz i wytrzyma 110kg w mieście :thumbsup:

Napisano

dobrze że o szprychach wspomniałeś bo bym zapewne cieniowane kupił

dzięki za odpowiedź czyli zostaje mi tylko czekać aż dojdzie do mnie ramka i składam

Napisano

...wyczytałem to na innych forach rowerowych (polecam Google), a także słyszałem od kilku osób serwisujących rowery (ludzie z dużym stażem), także nie jest to widzimisie ;-)

Podobno nawet producenci niektórych korb umieszczają takie info, do poczytania tutaj:

http://www.forumrowerowe.org/topic/38348-smarowanie-klin-w-suporcie-na-kwadrat/

...pewnie smarowanie też specjalnie nie zaszkodzi, ja nie smaruję i nigdy nie miałem problemów ze ściągnięciem korby (po jeździe zimą, w deszcz)

ja smaruje bo serwisant z jeszcze większym stażem niż Twój ;) mi to doradził. pozatym na styku dwóch meali zachodzą procesy elektrolityczne i sie potrafi zapiec:/ no ale skoro Ciebie to nie spotkało to Twoje szczęście. wchodzi na to ze czy smarowane czy nie, pojedzie i będzie się miało dobrze.

a w temacie obręczy polecam dla cięższej osoby accent roadrunner. dostępna chyba tylko czarna, w cenie ok 65 zeta. mocna i 1000 razy lżejsza od tych swiftów na których wszyscy teraz zaplatają. mam accenta na tyle i waże 110+ jeszcze ich ani razy nie centrowałem a skaczę po krawężnikach i wcale sie nie stresuje.

Napisano

zależy do czego jest rower, jeżeli ma służyć do toczenia się po bulwarze to arrivy będą ok i fajnie wyglądają

a jak rower ma być mocny i przy okazji lekki(co wpływa na szybkość) to najlepiej wybrać sprawdzoną kapslowaną obrecz szosowo-przełajową

Napisano

ja smaruje bo serwisant z jeszcze większym stażem niż Twój ;) mi to doradził. pozatym na styku dwóch meali zachodzą procesy elektrolityczne i sie potrafi zapiec:/ no ale skoro Ciebie to nie spotkało to Twoje szczęście. wchodzi na to ze czy smarowane czy nie, pojedzie i będzie się miało dobrze.

a w temacie obręczy polecam dla cięższej osoby accent roadrunner. dostępna chyba tylko czarna, w cenie ok 65 zeta. mocna i 1000 razy lżejsza od tych swiftów na których wszyscy teraz zaplatają. mam accenta na tyle i waże 110+ jeszcze ich ani razy nie centrowałem a skaczę po krawężnikach i wcale sie nie stresuje.

no to skoro masz aż tak starego serwisanta to wygrałeś, następny razem posmaruję ....dalej zajadę ;-)

co do roadrunnera to kiedyś nawet podawałem na forum linka do sklepu gdzie w promocji były chyba po 51pln

Napisano

Hej, mam zamiar złożyć swoje pierwsze ostre i chciałbym się upewnić czy taki Peugeot nadaje się do przeróbki? Zamierzam wymienić tylną piastę na takiego Joytecha. Będzie coś z tego? Przejrzałem już wiele tematów, ale nie jestem za bardzo obeznany w temacie, wiec proszę o pomoc :)

Napisano

Hej, mam zamiar złożyć swoje pierwsze ostre i chciałbym się upewnić czy taki Peugeot nadaje się do przeróbki? Zamierzam wymienić tylną piastę na takiego Joytecha. Będzie coś z tego? Przejrzałem już wiele tematów, ale nie jestem za bardzo obeznany w temacie, wiec proszę o pomoc :)

na pierwsze ostre sprzęt bardzo dobry a nawet lepszy! polecam złożenie całego nowego koła na tej piaście bo oryginalna obręcz w peugeocie chyba na szytkę a poza tym raczej jest już gotowa na emeryturę i jako dawca surowca na inny aluminiowy przedmiot. koszt wzrośnie nieznacznie (dobra obręcz to ok 60 zł) a jak stara obręcz się sypnie w nowym kole to będziesz płacił drugi raz za szprychy zaplatanie no i koniec końców nową obręcz.

Napisano

ja dodam od siebie, że albo ja mam pecha do tych joytechów albo coś z nimi nie tak ale miałem 2 i za każdym razem dawałem se z nimi spokój po tygodniu... nonstop coś strzelało w środku przy depnięciu na pedał (sprawdzałem, rozkręcałem, smarowałem i nic nie wyszło ) a dla mnie to było strasznie irytujące jechać gdzieś i słyszeć ten stukot i dziwne odgłosy, do tego rozpieprzył się gwint pod kontre przy 3 zmianie zębatki. nie wiem jak novateki ale za coś ok. 100 kupiłem sturmey archera i bez porównania.

Napisano

Mam pytanie, szukałem w internecie i na forum i wszędzie jest "jak zdjąć wolnobieg", a ja potrzebuje "jak ROZEBRAĆ wolnobieg"..

Składam budżetowe ostre, do przedniego koła pod tarczę chce przykręcić zębatkę, koło mam i zębatkę teoretycznie też - problem w tym że jest ona razem z resztą trybów na wolnobiegu.. Zdjąłem go z koła, myślałem że to starczy ale nie :/ nie mam bacika ani nic podobnego, ma ktoś pomysł jak zdjąć zębatki ?

Napisano

jeśli masz koło pod nakręcany wolnobieg to rozebranie wolnobiegu ogranicza sie do zdjęcia zębatek z mechanizmu zapadkowego. wszystkie tryby wycięte sa z jednego kawałka metalu (przynajmniej w modelach które miałem w ręku) więc nie ma sensu go rozbierać tylko lepiej kupić koronkę pod tarczę.

Napisano

Ja nie wytrzymam>Na jakich wynalazkach ludzie składaja ostre.Przecież piasty torowe są wszedzie dostepne.jak ktoś jest pewny że chce jeżdzić z ostrym kołem to niech nie oszczędza.Po co kleić, spawać itp?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...