Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Newman88, jeśli masz pakiet to nie będzie się odkręcał. Na stary możesz dać loctite 243. Stare włoskie na szosie aż tak bardzo się nie odkręcały, ale w ostrym są luzy po 100km.

Napisano

Tak. Mam włoski suport w szosie i ostrym. Z pakietami nie ma problemów. Tylko przykręć dosyć mocno, rzecz jasna.

Napisano

Dość mocno znaczy prawą stronę bardzo mocno, trzeba mieć dobry klucz albo drugą osobę dociskową do pomocy, jak miałem "dość mocno" to się jednak pakiet wykręcił i się przez to mało nie zabiłem... zrobił się jakiś wyjątek krytyczny, w ulu ruchu miejskiego oczywiście, jak mi spadł łańcuch to mnie cud uratował. Po 500 km po prostu uznałem pakiet za bezpieczny, i przestałem go oglądać i to był błąd.

Napisano

piasta.............novatec z wysokim kołnierzem, tylna flipflop 32h 16z/17z

obręcz..........accent roadrunner 30mm 700x23c

szprychy......... dt champion

Czy to tego zestawu macie jakieś "ale"? czy za cenę 240zł jest ok?

kurde aukcja jest myląca bo w specyfikacji jest komplet a w opisie tylko tył :// więc cena poszła w górę :/

Napisano

olej to.

piasta miche niska 140zł

obręcz roadrunner 60-80 zł

zębatka nowatek 10 zł

zaplot na machach i podkładka dystansowa 55 zł.

browar dla Wuja Michasia że nauczył i pokazał 7 zł.

Ile to razem? 260? A miche to nawet fajniej wygląda niż nowatek, nawet niska.

A jak Ci specjalnie nie zależy na marce, to mogę Ci pogonić obręcz za 5 dyszek i będzie jeszcze taniej. Chińska, ale daje radę, sam na takich jeżdżę i problemów zero, a ważę 110 kg:)Tylko wtedy to już będą 2 piwka i koniecznie u Honzika, bo tam teraz mają jakąś nową dostawę:)

Właśnie sprawdziłem, mam sprocket od ukkrainy, 18z, na miche też pasuje. Mogę Ci ją oddać za fri. A w cykloturze roadrunner 61 z groszami.

Trzeba złożyć na tego pana do alledrogo. Chce sprzedać przednie koło na tylnej piaście i do tego w komplecie. Ciekawe z czym? Może tylniekoło jest na przedniej piaście? To by miało sens:)

Napisano

Mam takie pytanie. Marzą mi się białe obręcze w moim fixie i póki co Velocity są za drogie dla mnie, dlatego myślałem czy np nie kupić Roadrunnerów Accenta, pozdzierać naklejki i przemalować je na biało - robił może ktoś coś podobnego i jaki efekt wyszedł?

Napisano

Witam, to mój pierwszy post na forum. Planuje złożyć ss z Kalkhoffa, którego niedawno kupiłem. Chciałbym wrzucić do tyłu redukcje, jednak wszystkie które widze są przeznaczone do piast 8/9/10 rzędów, a ja mam u siebie 5. Czy to znaczy, że nie będą zupełnie pasować?

Dobrze by było, gdyby odpowiedź była napisana w w miare prostym języku, bo ostatni raz przy rowerze grzebałem z 5 lat temu ;).

Napisano

Skoro jest 5-tryb z tyłu to jeżeli chcesz samemu z tego wybrnąć to odkręć blat, w jego miejsce przykręć zębatkę 42,40 co tam masz, do tego potrzebne będzie 5 podkładek do tych śrubek które dwie tarcze normalnie skręcają.

Potem skróć łańcuch tak by napinał się bez przerzutki na trybie najmniejszym. Jeżeli masz haki tylnego koła na których nie można napinać łańcucha- pionowe zostaw przerzytkę regulując jej pozycję tak by służyła jako napinacz...

Przetestuj taki układ i jak ustalisz czy Ci się podoba to w najbliższym serwisie rowerowym zamów usługę która uczyni Twój rower bardziej surowym singlem. W tym celu trzeba mieć klucz do odkręcania wolnobiegów, piastę tylną nie Mailard, nowy wolnobieg, umiejętność przeplecenia koła gwintem piasty w stronę ramy, i skomponowanie korby tak by łańcuch prosto ukłaał się między kołami zębatymi... i w sumie to jest coś takiego jak gugle...

Napisano

Jeśli to 5 to najpewniej wolnobieg nakręcany. Chyba, że ktoś zamontował 5 koronek. Z tego co pamiętam to kasety zaczynają się od 7. Odkręcasz i dajesz jednorzędowy wolnobieg. Jak będzie duży przekos to dopiero zacznij kombinować. Żebyś nie przekombinował przypadkiem ; ) Trochę mało powiedziałeś o rowerze.

Napisano
Trochę mało powiedziałeś o rowerze.

Bo troche mało o nim wiem :) Tak to jest jak większość życia sie spędziło na deskorolce - praktycznie głupieje jak czytam większośc postów, bo pojęcia są mi zupełnie obce. Grzebanie przy rowerach ograniczało sie do wymiany opon/dętek, regulowania kiery itp. No ale nic, mam nadzieje, że z czasem sie wyrobie.

A wygląda on tak:

http://img121.imageshack.us/img121/9726/rowerz.jpg

Napisano

Korba na kliny, stalowe obręcze, rama z kanalizy etc.

Przerabiałem ten temat i trochę się nauczyłem, ale nadający się do jazdy rower nadaje się do wyrzucenia, z twoim może być podobnie.

Korby bardzo szybko złapią luzy, nawet jeśli nie rozwalisz obręczy to skuteczność hamowania będzie żałosna (o ile zostawisz hamulec).

Ja w miarę wkręcania się w temat zacząłem kupować lepsze części, aż w końcu powstał z nich nowy rower- jest fajnie, ale nie było to najbardziej opłacalne wyjście. Rowerek który masz jest w ładnym stanie i na twoim miejscu nie psułbym go przerabiając na ostre. Wyjdzie to na dobre i jemu i twojemu portfelowi ;]

Napisano

Sęk w tym, że na fiksa go nie robie, tylko na singla - jeśli to ma jakieś znaczenie. Hampel jeden, albo oba będą.

Teraz już i tak go rozebrałem do lakierowania, więc wole, żeby był złożony z jednym biegiem.

Napisano

Mam dylemat, dwa suporty ITAL: Kinex i Shimano UN54, zastanawiam się który wkręcić, który lepszy.

W necie jest sporo informacji jakie to Kinex-y dobre, ale czy lepsze od tego modelu Shimano ..?

Napisano

@painmaker: ja mam na stanie te suporty no i zastanawiam się który wkręcać :confused: ten który zostanie opchnę, więc może ktoś chętny na ITAL 70/107mm..?

Staram się wymyślać problemy, żeby uciec od tych bardziej poważnych ;-)

Napisano

A propos Feetbelts, które ostatnio elberet chciał kupować - można je zrobić praktycznie w godzinę przy zerowym nakładzie finansowym. Jutro pewnie przetestuję.

Napisano

Ja mam właśnie z pasów bezpieczeństwa (leżały w piwnicy). Po pierwszej jeździe wrażenia mieszane, są plusy i minusy w stosunku do nosków, ale zobaczymy czy wrócę do poprzedniego systemu. Zamontowałem je głównie dlatego, że mam dość zniszczonych czubków butów. Stopa pewniej się w nich czuje, ale z drugiej strony pojawił się overlap (noski były na styk przy oponie 28mm) i nogę wkłada się mniej wygodnie.

Napisano

Masz jeszcze trochę tych pasów? Sam bym se zmontował, bo przerzuciłem się ostatnio z pasków na noski i wogóle mi nie podchodzą. Natomiast najtańsze paski w Posen to 60 zł plus pedały, średnio mnie stać w tej chwili.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...