Skocz do zawartości

[manetki] Wybór manetek (trigger vs. gripshift)

kuhru87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W niedalekim czasie mam zamiar wymienić tylną przerzutkę na SRAM X-9 i co się z tym wiąże zmienić muszę także manetki na takie, które z ową przerzutką będą współpracowały. Waham się między triggerem klasy X-9 a gripshiftem X-0. Są to dwa zupełnie różne rozwiązania i nie wiem na co mam się zdecydować. Chodzi mi o wytrzymałość, ergonomie, wygode użytkowania, i inne rzeczy o których mogli by napisać użytkownicy tego sprzętu.

Napisano

brałbym tiggera x-9.

wskaznik czasami w x0 sie psuje, a do tego nie podoba mi sie :)

mino ze tez jezdze na gripach to chetnie przerzucilbym sie na tiggery.

pozdro :)

Napisano

Z jednej strony gripy są lżejsze i bardziej dyskretne od triggerów, ale z drugiej strony wydają się bardziej delikatne i.. no nie wiem..

Napisano

Jezdzilem na trigerach które poszly ze starym rowerkiem. Teraz mam gripy Rockett'y i nie wyobrazam sobie zamiany na trigery.

Gripy sa jak dla mnie idealne, lekkie, trwale i precyzyjne. Coz wiecej chciec ;)

Napisano

Również zastanawiałem się kiedyś miedzy trigerami X.0 a gripami X.0, ostatecznie wybrałem gripy, moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie, świetnie nadaje się do XC, można szybki i pewnie zmieniać biegi. Nigdy mi się nie zdarzyło aby bieg zmienił mi się przez przypadek, co do trigerów nie wypowiem się bo nie miałem okazji dłużej testować.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...