Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Recon vs Reba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

J/w, idzie go dostać, przecież widelce za bagatela 1200zł nie rozchodzą się w ciągu paru dni...

Napisano

Jeździłem zarówno na REBIE jak i na Reconie 351 solo air (z tym mam większe doświadczenia). Wg. mnie Recona da się idealnie ustawić, po przez ciśnienie i wybiera wtedy tak samo jak Reba. Jest tańszy, ale i cięższy o jakieś 300g (chyba, że trafisz z alu rurą, bo takie wersje też widziałem). Serwis Recona jest tańszy o 50-60zł, wg. mojej opinii "czego nie ma to sie nie zepsuje", prostszy system tłumienia w Reconie, niesie za sobą mniejsze prawdopodobieństwo awarii i jest mniej wymagający co do serwisu. Recona kupisz już za 750zł (wersja SL nowa jest za tyle na allegro) a za najtańszą nową rebę takżę SL od sklepu na allegro trzeba zapłacić 1349zł... Czy warto dopłacać 600zł za 300g różnicy w wadze, drugą komorę i nie co inny system tłumienia? Na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć. Pozdr! :)

Napisano

Dokładnie jestem tego samego zdania co kolega wyżej :) Ja swojego Recona 351 Solo Air wyrwałem za 400zł w naprawdę IDEALNYM stanie także narzekać nie będę xD A przy okazji... kto mi powie kiedy i mniej więcej co jaki czas (przebieg?) wypadałoby serwisować tego amora i jak o niego dbać na co dzień (na razie nie robię z nim nic tylko jeżdżę i cieszę się pracą ^^).

Pozdrawiam

Arek

Napisano

Panowie, chwila chwila...

Recon 351 czyli dzisiejszy Race jest wyposażony w Motion Control i kosztuje od 1000zł

Recon 327 czyli dzisiejszy SL jest wyposażony w zwykłe tłumienie olejowe i kosztuje od 700zł

Oba ważą około 1850g (czyli +200g względem Reby SL), oba z zewnątrz są niemalże identyczne - czerwone pokrętło tłumienia, niebieskie pokrętło od tłumienia kompresji. Miałem SL'a i przy odpowiednim ustawieniu ciśnienia chodził dobrze, ale bez rewelacji - przy R7 się chowa.

Co do serwisowania, RS zaleca co 100h, myślę, że raz na sezon spokojnie wystarczy :)

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Jeśli ktoś nadal poszukuje reby SL w wersji pod V-brake to znajdzie go tanio tutaj

Nie dość, że bardzo tanio, wysyłka za friko, pełna 2-letnia gwarancja, to jeszcze za darmo !!! (w innych sklepach liczą za to 50zł) przestawili mi skok na 100mm, dodając do amorka wyciągnięta przy tej operacji tulejkę (jakbym w przyszłości chciał zmienic skok).

Fakt, że bez manetki, ale trzeba myślę, że mimo tego braku jest to kusząca oferta. Ja skusiłem się i kupiłem dla żony.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

elo elo trzy dwa zero. witam brać bajkerską :wallbash: podczepiam sie pod temat a co!

Do tej pory jezdzilem z DJ-em Marzochowym ale cholerstwo to ciezkie i pracuje jak kupa. Pora na zmiane.

Reby mi sie zachcialo (dodam ze waze 100kg) :( ale ale! tych Reb jest od groma i troche... i nic mi te systemy i oznaczenia nie mowia. Modele na 2010 rok:

Reba SL Air-Turn

Reba SL Dual Air

Reba Race Air U-Turn

Reba Race Dual Air

Reba Team Air U-Turn

Reba Team Dual Air

Reba XX Dual Air

roznice jakie znalazlem:

1.wszystkie z systemem Air U-Turn sa ciezsze od swoich odpowiednikow Dual Air o jakies 80g. Pozatym wagowo czy to SL czy Race czy Team wypadaja prawie identycznie.

2.Air-Turn

SL

Damping Motion Control

Adjustments External Rebound, Low Speed Compression, Tooled Floodgate And External Lockout, Spring Via Air Pressure, External Travel

Race

Damping Motion Control

Adjustments External Rebound, Low Speed Compression, External Floodgate And Lockout, Spring Via Air Pressure, External Travel

Team

Damping Blackbox Motion Control, Dual Flow

Adjustments External Beginning Stroke Rebound, Low Speed Compression, External Floodgate And Lockout, Spring Via Air Pressure, External Travel

3.Dual Air

SL

Damping Motion Control

Available Springs Dual Air, Air U-Turn

Adjustments External Rebound, Low Speed Compression, Tooled Floodgate And External Lockout, Spring Via Air Pressure

Race

Damping Motion Control

Available Springs Dual Air

Adjustments External Rebound, Low Speed Compression, External Floodgate And Lockout, Spring Via Air Pressure

Team

Damping Blackbox Motion Control, Dual Flow

Adjustments External Beginning Stroke Rebound, Low Speed Compression, External Floodgate And Lockout, Spring Via Air Pressure

XX

Damping Xx Motion Control, Dual Flow

Adjustments External Beginning Stroke Rebound, Low Speed Compression, External Floodgate And Lockout, Spring Via Air Pressure

4.Różnica miedzy amorkami DualAir i Air U-Turn to poprostu roznica miedzy rodzajem sprezyny. I tez zbytnio nie wiem z czym to sie je( na czym dokladnie polega roznica)

Gdyby ktos był tak miły i wytlumaczyl mi na czym polegaja roznice i na czym polega praca tych systemow bylbym MEEEEEEGAAAAAAAAA wdzieczny. Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Napisano

Różnica między rebą [costam] u-turn a zwykłym dual air polega tylko i wyłącznie na tym, że w wersji u-turn masz teoretycznie możliwość zmiany skoku w trakcie jazdy przez pokrętło na lewej goleni. Ale jest to dośc mało funkcjonalne rozwiązanie :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...