Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, 

Na początek - dylemat polega na wyborze właściwego typu roweru pode mnie. 

Kolarstwo
WybierzAkcesoria Rowerowe

Posiadam MTB Kellys Gate 30 z 2018 r., który to podszedł 2 lata temu w odstawkę na poczet Gravela - Cube Nuroad EX. Po dwóch latach doszedłem do wniosku, że stanowczo brakuje mi amortyzacji. Wróciłem na trochę do Gate'a, i tak - z amortyzacją jazda jest przyjemniejsza, jednak sporo cięższy od gravela (14,6 vs 11,3 kg). Pierwszy pomysł był taki by wymienić w nim koła i opony na lżejsze, ale widelec jest pod starszy typ piasty 15x100 (już mniejszy wybór i droższe zestawy kół w porównaniu do 15x110), więc jeszcze wymiana widelca - całość nieopłacalna, zatem - nowy sprzęt.
Gravel: cenię lekkość, szybkość na równych ścieżkach, możliwości bagażowe oraz napęd 1x.  Irytuje mnie brak amortyzacji, baranek. 
MTB: cenię komfort. Irytuje mnie ogólna ociężałość. 
W obu typach nie odpowiada mi mocno pochylona pozycja. 

Czego nie szukam:

• chyba wyleczyłem się z baranka :)
  • rowerów crossowych, trekingowych;

Mierzę się więc z dylematem - jaki typ roweru spełni w większości moje oczekiwania:

• wygodna, niekoniecznie zupełnie wyprostowana ale wygodna pozycja;
  • moje jazdy: 20-30 km (dwa - trzy razy w tygodniu); 50-60km (dwa razy w miesiącu); raz na jakiś czas pod 100km;
  • teren: drogi leśne i polne (70%), ścieżki i asfalt (30%), sporadycznie w mniej uczęszczane, trudniejsze tereny; 
  • napęd 1x; minimum deore, jednak preferuję wyższe grupy - ewentualnie mieszane;
  • prosta kierownica;
  • możliwość zabrania min. bagażu: narzędzia, kurtka, przekąska (wiem, że w skrajnym przypadku - zawsze można jakaś torbę na kierownicę wrzucić);
  • optymalizacja parametrów: cena/waga/jakość;

Proszę o Wasze propozycje w jakim kierunku się rozglądać. 

Natomiast, osobiście skłaniam się ku MTB Trail, przy czym:

• dolne widełki dotyczą hardtail'a, górne - full'a (wiem, że muszę załapać się na promocję);
  • budżet ewentualnie można nieco naciągnąć, w przypadku gdy rower będzie posiadał już dobre i w miarę lekkie koła;
  • opony zostaną wymienione na coś o niższych oporach;
  • aluminium czy karbon - sam nie wiem, chyba aluminium ma większe możliwości dla ewentualnego montażu bagażu;
  • 183cm, 89kg, noga 88cm;
  • czy full na "zwykłe jazdy" to przesada? - być może, ale skoro wszystkie inne pojazdy mają amortyzowane tylne zawieszenie to dlaczego w rowerze jest to przesadą? ;) 

Proszę też o Wasze propozycje w tym segmencie, ewentualnie wyprowadzenie mnie z błędu :) 

Edytowane przez prezes83
edycja
Napisano
13 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Full będzie 2 -4 kg cięższy od HT, no i serwis droższy...

Z kolei trail będzie cięższy od HT XC, ale pozycja może być nieco bardziej wyprostowana.

Jak za 6 k, to dobry sprzęt : https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-corratec-revo-bow-elite-pd56931/?v_Id=310158 - najwyżej w przyszłości wymienisz GX na Shimano.

Roweryi akcesoria

Tak, zdaję sobie sprawę z większej wagi fulla jak i kosztów serwisu. 

Nie znam marki w ogóle - jak się sprawuje? Fulle też mają. 

7 godzin temu, emski napisał:

Cannondale mi nie leży, wolę zapłacić za sprzęt aniżeli za markę - to samo Spec czy Trek. 

Canyon'y od zawsze mnie się podobały, ale teraz już takiej przebitki cenowej nie mają ;)

Czy jakieś modele rzadkich marek wpasują się w moje potrzeby? YT, Whyte, Propain, Radon, Bulls

Czy Focus nie produkuje już analogowych fulli? 

Jak sprawuje się ukryty damper w Scott Spark?