Budrys777 Napisano wczoraj o 04:37 Napisano wczoraj o 04:37 Dzień dobry. To mój pierwszy post na tym forum. Ze względu na niepełnosprawność, poszukuję trójkołowca elektrycznego, ale musi mieć hamulec torpedo. Niestety liczba ofert takowych jest znikoma. Znacie może jakieś modele do 11k? Cytuj
kazafaza Napisano wczoraj o 09:20 Napisano wczoraj o 09:20 Witamy na FR Piasta z torpedo będzie mieć biegi wewnętrzne - maksymalnie będzie ich osiem a to wystarczający zakres na pagórkowaty teren. Z tego co się orientuję to trajki z torpedo będą mieć napęd na jedno koło tylne, zamiast na dwa jak w przypadku zwykłej kasety / hamulców obręczowych lub tarczowych. Mogę się mylić bo nie mam wielkiego doświadczenia z nimi. Nie znam elektrycznej trajki z biegami planetarnymi, może trzeba by zwykłą skonwertować zestawem np. od Bolt E-Bike, RapidE, Zibi Bike itp? Oczywiście mowa o napędzie na przednie koło… Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 10:10 Napisano wczoraj o 10:10 Dla syna przyjaciółki znaleźliśmy kiedyś fajny trójkołowiec, z oboma hamulcami i biegami w jednej ręce (bo porażenie jednostronne) - ale to super maszyna - bo pozioma, z dwoma kołami z przodu - bardzo stabilna i szybka (niska, półleżąca pozycja) - bez prądu ale tak efektywna, że w pełni konkurencyjna na trasie do zwykłych rowerów albo szybsza. Nie proponuję tej firmy, bo bardzo droga (www.hpvelotechnik.com) i przejrzałem obecny katalog nie znajdując alternatywy dla sterowania hamulcami ręką (konstrukcja wyklucza połączenie torpedo z silnikiem z uwagi na napinacze łańcucha). A jak z biegami - czy możesz sterować przerzutką? A może nowoczesne, bardzo skuteczne hamulce ręczne rozwiążą problem? Tak jak pisał Kazafaza - można prosto skonwerovać zwykłą na napęd na przód - jeśli jazda w łatwych warunkach, to jest to ciekawe rozwiązanie. Ja teraz znalazłem takie gotowe rowery (prąd, trzy koła i torpedo) w firmach www.pfautec.de (nie podają cen - trzeba się kontaktować) i www.vanraam.com (drogo). Realnie w budżecie 11k to widzę analogowy rower z konwersją na przednie koło - patrz powyżej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi