Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, planuję zakup roweru. Jeżdzę głownie po mieście (ścieżki rowerowe/asfalt/chodnik), czasem jakiś szuter, ale nic wielkiego (zwykle 30-40km, czasem 70-80, a cel to 150 ale pewnie nie w te wakacje). Do tej pory jeździłem na zwykłym góralu Romet Orkan 1M (gdyby nie to że wymaga odświeżenia - piszczące słabo działające hamulce i przerzutki to jeździłbym nim dalej). Trochę napaliłem się na gravela i wypożyczyłem Storm focus 4.0, ale po 60km wróciłem trochę z obolałymi plecami (odcinek lędźwiowy) więc zacząłem teraz rozważać rower fitness Polygon path 4. Opona cieńsza niż w tym stormie więc do miasta chyba lepsza, trochę się obawiam tego jednego przełożenia z przodu (że będzie za ciężko pod jakieś górki/wiadukty), ale chyba ta pozycja by mi bardziej odpowiadała. No i też się zastanawiam czy taki rower mi potrzebny czy by nie wystarczył np. Polygon heist X4, czy różnica 1000zł to jakiś duży przeskok jakościowy.

wymiary: 185cm, 76kg.

Prośba o jakieś opinie, porady i polecenia. Pozdrawiam.

Napisano

Szosa i gravel to nie są rowery do miasta. W mieście potrzebujesz zwrotności i jak najszybszej reakcji na pojawiające się przeszkody - czyt. prosta kierownica i hydrauliczne hamulce, niskiej klasy szosa/gravel są tego zaprzeczeniem. 

Poszukałbym raczej czegoś w tym stylu 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-ghost-urban-asket-pd49968/?v_Id=267354

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-stevens-strada-800-pd55966/?v_Id=304263

Napisano

Dzięki za propozycje @Mihau_. Tak też myślałem żeby tego gravela odpuścić, a co powiesz na tego polygona Path 4? To chyba zbliżona propozycja do Twoich tylko na karbonowy widelec. 

Napisano
Cytat

polygona Path 4

Korba 48 i kaseta (bo w sumie nigdzie nie ma informacji o rozpietności) z max koronką 34, strasznie twardo zestopniowany napęd, imo do dvpy to jest i tak naprawdę dyskwalifikuje ten rower o ile nie jeździsz wyłącznie po płaskim i wyłącznie po asfalcie

Chyba że w koszt zakupu wliczysz sobie od razu wymianę korby