piter55 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Cześć, planuję zakup roweru. Jeżdzę głownie po mieście (ścieżki rowerowe/asfalt/chodnik), czasem jakiś szuter, ale nic wielkiego (zwykle 30-40km, czasem 70-80, a cel to 150 ale pewnie nie w te wakacje). Do tej pory jeździłem na zwykłym góralu Romet Orkan 1M (gdyby nie to że wymaga odświeżenia - piszczące słabo działające hamulce i przerzutki to jeździłbym nim dalej). Trochę napaliłem się na gravela i wypożyczyłem Storm focus 4.0, ale po 60km wróciłem trochę z obolałymi plecami (odcinek lędźwiowy) więc zacząłem teraz rozważać rower fitness Polygon path 4. Opona cieńsza niż w tym stormie więc do miasta chyba lepsza, trochę się obawiam tego jednego przełożenia z przodu (że będzie za ciężko pod jakieś górki/wiadukty), ale chyba ta pozycja by mi bardziej odpowiadała. No i też się zastanawiam czy taki rower mi potrzebny czy by nie wystarczył np. Polygon heist X4, czy różnica 1000zł to jakiś duży przeskok jakościowy. wymiary: 185cm, 76kg. Prośba o jakieś opinie, porady i polecenia. Pozdrawiam. Cytuj
Mihau_ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Szosa i gravel to nie są rowery do miasta. W mieście potrzebujesz zwrotności i jak najszybszej reakcji na pojawiające się przeszkody - czyt. prosta kierownica i hydrauliczne hamulce, niskiej klasy szosa/gravel są tego zaprzeczeniem. Poszukałbym raczej czegoś w tym stylu https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-ghost-urban-asket-pd49968/?v_Id=267354 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-stevens-strada-800-pd55966/?v_Id=304263 Cytuj
piter55 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dzięki za propozycje @Mihau_. Tak też myślałem żeby tego gravela odpuścić, a co powiesz na tego polygona Path 4? To chyba zbliżona propozycja do Twoich tylko na karbonowy widelec. Cytuj
Mihau_ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Cytat polygona Path 4 Korba 48 i kaseta (bo w sumie nigdzie nie ma informacji o rozpietności) z max koronką 34, strasznie twardo zestopniowany napęd, imo do dvpy to jest i tak naprawdę dyskwalifikuje ten rower o ile nie jeździsz wyłącznie po płaskim i wyłącznie po asfalcie Chyba że w koszt zakupu wliczysz sobie od razu wymianę korby Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi