Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Planuję zakup szosy za te 15-20k, szukam czegoś o bardziej sportowej geometrii do jazdy po górach więc opcje aero raczej odpadają. Mam 178cm wzrostu, ważę 77kg. Rozważam kilka opcji:

Chętnie rozważę inne opcje, sam nie orientuję się za bardzo w tych Trekach/Specach plus te Włoskie firmy które też są mi całkiem obce a wiem że też sporo ludzi na tym jeździ. 

Napisano

Giant Tcr, Merida Scultrura, Orbea Orca....to topka górali, allrounderów w tej chwili. do tego Canyon Ultimate, Willier Triestina Rapida, może fillante (dość klasyczna linia, a przy tym bardzo aero rama- bardzo niskie opory). Dobry tor przyjąłeś...ja mam Aero, ale na góry jednak lekka , klasyczna rama dla mnie jest lepsza...tak więc lekka szosa zamiast się sprzedać została z przeznaczeniem na góry, a Aero na płaskie i pagórkowate ścigi.

Napisano

@nossy Ten willier to tak jak aero wygląda 😀 Canyon fajna opcja, wcześniej nie brałem pod uwagę tej marki a podoba mi się i cenowo z tych droższych wychodzi najlepiej - https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-szosowe/rowery-wyscigowe/ultimate/cf-sl/ultimate-cf-8-di2/4369.html?dwvar_4369_pv_rahmenfarbe=R101_P09 , rozmyślam nad tym w którym kierunku iść, lepiej dać te ~20k za gotowy produkt czy właśnie potraktować takiego TCRa jako bazę i na tym budować. Różnica między 105 a Ultegrą jest odczuwalna ? Co jako abitny amator faktycznie mogę zyskać dopłacając do tych droższych opcji

Napisano

Pisząc o Willierze masz na myśli Rapidę, czy Fillante? Rapida wygląda jak Aero, ale ma prześwit na opony 36mm i geometrię coś pomiędzy race, a endurance. Czy jest różnica między 105,a Ultegrą....w di2 (bo teraz ta druga to tylko elektronika) delikatna jest....ale nie jarałbym się na dany rower tylko dlatego, że ma ultegrę. Oczywiście jak się uda znaleźć dobrą ramę z ultepgrą to super. Podstawa to dobra rama (lekka, sztywna tam gdzie ma być sztywna, a zarazem wygodna, dalej koła. Oczywiście koła zawsze można sobie.z czasem kupić lepsze. Wg mnie dla amatora (szczególnie który się nie ściga) 105 jest wystarczająca. Wszystko zależy ile chcesz wydać....w budżecie 15-20 kupisz kompletny sprzęt jak wklejony Canyon, czy giant tcr adv pro 0 (tutaj poczytaj o hooklesie bo nie każdemu ten temat leży)- wyrwiesz pewnie za 20k bo się wszyscy rzucili na nowego Propela i Defy więc tcr'y stoją.  Druga droga to zakup np.: takiego tcr'a na 105 di2 za pewnie ok.10-11k z rabatem i doposażenie w koła jakie chcesz i pomiar mocy jaki chcesz. Wagowo wyjdzie pewnie 7,6kg.  

Napisano

@nossy Na tego Gainta patrzyłem już wcześniej, sporo filmów na yt gdzie go chwalą, ale niedostępny w polszy w moim rozmiarze, z tego co mi odpisał jeden sklep to Giant Polska wstrzymuje zamówienia na TCRa. Williera miałem na myśli Rapidę, ale ogólnie cenowo jakoś mi się nie spinają oba te rowery, na papierze konkurencja trochę więcej oferuje w tej cenie. Co myślimy o tej Meridzie 8000 w zestawieniu z Canyonem ?