Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim rowerze mam zamontowane stery marki BBB  Semi-Integrated tapered (BHP-53)

kupiłem do roweru drugi amortyzator i potrzebuje odpowiedniej bieżni , dolne łożysko które styka się z bieżnią ma taki Opis : 1,5” – 51,8 x 8 mm   ,36° x 45°

Doradzi ktoś o jakich parametrach powinienem poszukać bieżni??  bo tak prawdę mówiąc nie ma tego za dużo w sprzedaży, a niektórzy co sprzedają cos takiego czasem dają skąpy opis ,albo ze pasuje tylko to określonego modelu...a ja potrzebuje coś uniwersalnego

Napisano

No najprościej jest zdemontować bieżnię ze starego amortyzatora i przełożyć do nowego.

A jeśli nie wchodzi to w rachubę, to każdy porządny zestaw sterów ma w komplecie bieżnię.

A kolejne jeśli - jeśli koniecznie ma być sama bieżnia, to musisz poszukać bieżni dolnej sterów zintegrowanych o kącie nachylenia 36 stopni (jak wewnętrzny kąt łożyska które zapodałeś) i średnicy 40 mm (dokładnie 39,8 mm). Przy łożysku maszynowym może to być bieżnia z rozcięciem, którą nakładasz jak w masełko, nie musisz tego nabijać, bowiem chodzi o oparcie łożyska zamkniętego, a nie pracę na tym kulek w wianku. 

Takie cuś powinno być: 

https://www.rowerowaholandia.pl/p93784-stozek-widelca-elvedes-1-1-2-39-8-mm-36-stopni

Napisano (edytowane)

bardzo ci dziękuje za wyczerpującą odpowiedz 😉 tego własnie byłem ciekawy jaki kąt ma te dolne łożysko , stawiałem ze 45....I wiesz co kupilem na allegro własnie taką bieżnie ....przypasowałem do mojego łożyska i nie jest najgorzej opiera sie i kręci ,,dałem za nie 25 zł...Co może sie stać jak to tak zmontuje ??? 9 stopni różnicy może zniszczyc bieżnie po jakims czasie ?

Edytowane przez bike5
Napisano (edytowane)

A jesteś pewny, że 45? Znasz najlepszy sposób mierzenia z karta płatniczą? Przyłóż kartę i zobacz, chy wchodzi równo i się opiera bokami, czy może przeskakuje na boki. Coś jak tu:

https://lozyskarowerowe.pl/jak-mierzyc-lozyska-sterow-poradnik?srsltid=AfmBOopAHoYKSCf73FBZyoqd8mDEGRpEFr5K_CqfaGQCrEJhQRGKlSxA

Te 9 stopni spowoduje, że łożysko nie będzie opierało się na bieżni dużą powierzchnią, tylko krawędzią. A tam jednak spore siły działają. Sprawdź to łożysko i lepiej dobierz bieżnię pod jego kąt. 

Edit: napisałeś, że łożysko jest takie:  1,5” – 51,8 x 8 mm   ,36° x 45°. Podaje się najpierw wewnętrzny skos, a potem zewnętrzny, więc z opisu wychodzi te 36 stopni.

Edytowane przez chester_jds
  • +1 pomógł 1
Napisano

No ten link jest bardzo pomocny :) rysuneczki i wszystko wiadomo :)człowiek się coś dowiedział ....natomiast Ten link co podałeś wcześniej z tą Bieżnią 36 stopni co mozna ja kupic w online  ...to niestety trzeba ponad tydzień czekać na taki towar 🙂 dzwoniłem tam dzisiaj.....Ostatecznie wybiore .....

Na tą chwilę szukam jakis Tanich Sterów do max 120 zł tylko by mieć tą bieżnie 36 stopni... ale idzie mi to mozolnie bo opisy takich sterów nie są zbyt dokładne i nie mam pewności czy taa bieżnia 36 tam będzie.....jakby ci sie nudziło i miałbyś nadmiar czasu...to podeślij coś do 120 zł jakis link..

znalazłem samą bieznie, jest nadzieje na szybkie sprowadzenie

https://allegro.pl/oferta/bieznia-lozyska-1-1-2-cala-1-5-fsa-konus-h6083-18355005166?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss_ps&ev_adgr=rowery_ss_ps&ev_campaign_id=22363934825&gad_source=1&gad_campaignid=22363934825&gbraid=0AAAAAD24kbPLR21H92E0YAkIbGTujlO-T&gclid=EAIaIQobChMIyYC_99TklQMVoZWDBx0l6jXmEAQYByABEgIEZPD_BwE

Napisano (edytowane)

Podałem wówczas byle pierwszy lepszy żebyś miał obraz, czego szukać, był to link ilustracyjny, nie konkretne polecenie. 

Możesz podejść do tematu inaczej - zamiast szukać mniej popularnej biezni czy wręcz całych sterów, weź kup łożysko dolne sterów - tylko o wewnętrznym skosie 45 stopni, a nie 36 stopni i wówczas sryliard dolnych bieżni dostepnych w cenach od 10 do 100 złotych czeka na Ciebie, bo fakt faktem - te o oskosie 45 stiopni sa powszechne, te 36-stopniowe już nie.

Napisałeś, że masz łożysklo: 1,5” – 51,8x8 mm 36°x45°

No to szukaj łożyska: 1,5” – 51,8x8 mm 45°x45°

Na ten przykład: https://sklep.token-polska.pl/lozysko-acb518h8a-518x40x8-45x45-p-977.html

I już wówczas bieżni czterdziestopięciostopniowych jest pełno, jak choćby: https://allegro.pl/produkt/bieznia-sterowa-tapered-1-5-lozyska-maszynowe-7673bb8f-7aab-4597-8199-115cf5f542e7

Znów, linki przykładowe, jak się postarasz, to kupisz oba zwei produkty w jednym miejscu i wysyłka będzie jedna. I możesz poszukać jakichś zacnych łożysk (jak choćby największego producenta SKF)

Edytowane przez chester_jds
Napisano (edytowane)

Kolego z nieba mi spadłeś , chyba jednak w weekend pójde na rower 😁 opcja z drugim łożyskiem jest genialna .....a bieżnia ktora juz kupilem na 45 zostaje i nic nie trace .....

Dziękuje...trzeba przyznać ze te forum naprawdę żyje i są tu fachowcy i pasjonaci

Edytowane przez bike5