mr2000rr Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca Hej Przymierzam się do zakupu Merida Speeder 100. Obecnie mam już leciwego crossa i chciałbym coś nowszego. Z Crossa wywaliłem na samym początku uginacz i wymieniłem na sztywny widelec, więc tutaj w Meridzie karbonowy będzie myślę też okej. Jeżdżę rekreacyjnie 50-100km, dużo asfaltu ale też zdarzają się często drogi leśne i po różnych wsiach. Mieszkam w Beskidzie Niskim, obecnie mam napęd 3x8 (24/34/44) i (11-34). Tych ostatnich najtwardszych przełożeń rzadko używam ale to najlżejsze ustawienie jest teraz odpowiednie. Speeder w wersji którą chcę ma napęd 3x8 i chciałbym go po prostu od razu wymienić na 2x10/11 i zestroić podobnie, lub nawet najlżejsze przełożenie żeby było odrobinę miększe. Zastanawiam się w jaką grupę celować? Cues? Nie jestem na bieżąco z napędami, ogólnie to rower sam serwisuję, więc wymiana nie będzie jakimś problemem. Natomiast nie wiem czy brać wszystko od Cues czy może pomieszać grupy? Coś tam z Deore? Ogólnie na co uważać co mieć na uwadze przy dobieraniu nowych komponentów? Generalnie nie widzę żadnego gotowego roweru jaki mi odpowiada z takim napędem jaki bym chciał, tak dobranym pode mnie i te tereny, więc stąd taki zamysł. Z góry dzięki za wszelkie rady i uwagi. Cytuj
PiotrWie Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca Nie mieszaj Cues z niczym - albo czysty Cues 6000/8000 albo inny napęd - najczęściej z mieszania biorą się złe opinie o Cues. 1 Cytuj
kipcior Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca A jeździłeś na 2x? 3x8 to może nie jest najlepsze co świat wymyślił ale jest wygodne, podczas gdy 2x niekoniecznie. Będziesz ciągle majtał przodem, który w Cues ma duży skok 14 zębów, gdy w 3x jest tylko 10 i to daje bardziej płynną jazdę. Przy zbyt dużej różnicy nagle robi się młynek albo jest za ciężko i trzeba jednocześnie korygować tyłem. Na 2x10 GRX (różnica 16 zębów) jeżdżę od 6 lat i nadal mnie to irytuje w porównaniu do działania napędu ze starego fulla, gdzie mam 3x9. Żebyś sobie nie "polepszył" za bardzo. 1 Cytuj
mr2000rr Napisano 15 Lipca Autor Napisano 15 Lipca Nie jeździłem. Obecny 3x8 w zasadzie mi wystarcza ale chciałem iść w bardziej nowsze rozwiązania. Czy może lepszym sensem jest wymiana na 1x12? ale wtedy nie ma aż takiej elastyczności... Sam już nie wiem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi