Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukałem roweru który będzie dosyć uniwersalny, będzie się nadawał i na leśną ścieżkę, i DDR i wstępnie wyselekcjonowałem Unibike Crossfire.

Przejechałem się w sklepie, jeździ się bardzo przyjemnie, niemniej patrząc na podzespoły trochę martwi mnie fakt, że praktycznie każdy podzespół to najniższy cues, jakby producent chciał tylko i wyłącznie świecić tą nazwą w specyfikacji.

Dodam że jedynym rowerem jaki posiadałem jako pełnoletni człek był riverside 100 kiedyś(zupełna katastrofa), więc przeskok na crossfire jest ogromny, jednak zastawiam się, skoro już wydawane są pieniądze, czy w podobnych pieniądzach można dostać lepsze podzespoły albo podobne podzespoły za mniejszą kasę u innych producentów?

To, co przemawia do mnie jako do zielonego za crossfire to regulowany mostek, co w rowerach crossowych nie wydaje się taką oczywistością, a wygodną pozycję za kierownicą znaleźć jest mi zwykle trudno.

Do tego nieszczególnie zależy mi na amortyzatorze a bardziej na wytrzymałości piast, korby i na hamulcach tarczowych, jako że swoje ważę.

Dzięki

Napisano (edytowane)

Regulowany mostek to koszt ~40-50 zł. wybieranie roweru na tej podstawie wydaje się raczej mało rozsądne. W byle serwisie ci to podmienią za parę zł. jeśli wydaje ci się że sam sobie nie poradzisz.

Jak rozmiar pasuje to brałbym - https://sportano.pl/p/900719/rower-crossowy-meski-attabo-torre-5-0-28-szary

Grupę wyższy napęd, powietrzny uginacz, sztywne ośki. A jeśli Crossfire waży rzeczywiście tyle co podają internety (~15.5kg) to ten Attabo będzie jeszcze ponad 2kg lżejszy i zdaje się nawet sporo tańszy.

Jeśli rozmiar nie ten to zamiast tego Unbike'a można by też rozważyć https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-stevens-5x-gen-2-pd55438/

Edytowane przez keltu
Napisano (edytowane)

Osprzęt ten Attabo ma na pewno lepszy - tylko piszesz że swoje ważysz a on ma udźwig 100 kg ( to suma jeździec+ rower+ to co wieziesz - nawet na lekko zwykle mamy jakieś picie, ew zapasową dętkę i pompkę, jakieś narzędzia) Nie znalazłem na szybko udźwigu Unibika ale zwykle miały większy - doszukaj ew zadzwoń do nich. Osprzęt zawsze można zmienić a jak kupisz za delikatny rower to nic na to nie poradzisz.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, Bobr_po_30 napisał:

Przejechałem się w sklepie, jeździ się bardzo przyjemnie, niemniej patrząc na podzespoły trochę martwi mnie fakt, że praktycznie każdy podzespół to najniższy cues, jakby producent chciał tylko i wyłącznie świecić tą nazwą w specyfikacji.

Jak rower pasuje to po co szukac dalej? Własnie siła Unibike że wszystkie podzespoły są przyzwoitej jakości, koła, hamulce, napęd. tym bardziej ma znaczenie że ważysz i nie patrz na wagę, ten parametr nie ma znaczenia w tego typu rowerze.  Masz kompletny rower, bez słabych stron.

Edytowane przez clavdivs