Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem używany rower przerobiony na elektryczny, rama ma napisane 2007 Fitness series GT NOMAD

Widelec resorowy 4010 SR Suntour NEX

Widelce są bardzo miękkie i nie wiem czy powinienem je wymienić bo nie znam się, no ale nie podoba mi się jak są miękkie, czuje się jak na pontonie ale to może tez przez to że latami jeździłem na rowerze bez żadnego amortyzatora z przodu.
Szukam czegoś do 350zł i teraz taka sprawa jeszcze że mam hamulce zwykłe, te takie co ściskają koła no zapomniałem nazwy. Patrzyłem coś za widłami na necie to każdy jaki znalazłem (no 3-4 sprawdziłem tej firmy) to miały już pod hamulce tarczowe, no i teraz nie wiem, bo też nie chcę wydawać dużo specjalnie żeby hamulce zmieniać (te działają spoko), więc teoretycznie szukałbym widelców pod zwykłe hamulce, ale jeśli uważacie że tarczowe znacznie lepiej ponieważ da się tanio no to możecie mnie poinstruować.

btw rower jest szarego koloru, nie wiem czy jak mi polecicie czarny to czy to nie bedzie brzydko wyglądało (no ten rower to komplet i rama i widły ten sam identyczny kolor)

Napisano

Dodatkowe informacje:

Wygląda na to że rower to:

Koła 700c (czyli co 28 cali? AI mi pomaga i w specyfikacji wyszło 700c jakis starszy rower)
Średnica 25,4mm widełek które posiadam

Podobno to bardzo duża nisza? Doradźcie

Napisano

@kruszkush piszesz, że..

12 godzin temu, kruszkush napisał:

Widelce są bardzo miękkie i nie wiem czy powinienem je wymienić bo nie znam się, no ale nie podoba mi się jak są miękkie, czuje się jak na pontonie ale to może tez przez to że latami jeździłem na rowerze bez żadnego amortyzatora z przodu....

..rzeczywiście trzeba było jeździć po dziurach na twardym widelcu, aby uznać Suntour 63mm (realny skok 40mm?) za miękki, zbyt miękki.  Ja mając Suntoura wymieniłem na powietrzny aby w końcu  w miarę wygodnie włóczyć się po leśnych wertepach, na asfalcie jest mi bez różnicy jaki to widelec.

https://www.forumrowerowe.org/topic/276410-amortyzator-przedni-manitou-markohor-abs-vs-rs-judy-gold/?do=findComment&comment=2555104

Zanim wymienisz amortyzator na amortyzator bez amortyzacji😄, potestuj jeszcze trochę😉.

Średnica goleni nie ma znaczenia (25.4 to chyba najmniejsza, typowo 30), ważny sposób mocowania koła i hamulca. Na Aliexpress do 350zł znajdziesz wszystko.

• Haha 1
Napisano

Ten już miesza średnicę goleni z rozmiarem rury sterowej 😁 Co za różnica, nie? Rura to rura 😂

@kruszkush - jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad twardością, to musisz szukać amortyzatora powietrznego. W nim, ciśnieniem - możesz wysterować jak bardzo ma być sztywny, dodatkowo zazwyczaj zyskujesz wtedy też system tłumienia olejowego, więc nie ma mowy o pływaniu a o prawdziwej amortyzacji. No ale to musisz już szukać albo w używkach albo nie wiem gdzie, bo pivoty pod v-brake i powietrze to w dzisiejszych czasach rzadkie połączenie.

• +1 pomógł 1