Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi mi o to czy jest poprawna transmisja z jakąś mniejszą zębatką od 39t? Może temat gdzieś jest lecz wyszukiwanie jak to teraz w google przynosi dziwne rezultaty. Ja mam dura ace 7410 7/8s, a kolega campę chorus na 9s. Chcieliśmy poprawić nieco możliwości na podjazdach bez poważnych inwestycji finansowych. Duże kasety, a co za tym idzie duże różnice na zębach odrzucamy. Ja mam kasety 12-23, 12-24, 11-24, 13-26(nie używana). Ta ostatnia pewnie rozwiązuje problem, ale ma dla mnie zbyt luźne zestopniowanie. Zostawiam ją na prawdziwe góry, w które jak do tej pory jeżdżę tylko na mtb he he, bo koledzy szosami już nie chcą. Na całej Jurze w zasadzie wystarcza mi 12-23. Gdzieś czytałem, że istnieją zębatki 38t (szukałem wszystkie niedostępne i nie srebrne) lecz łańcuch jeździ na nich po ramionach korby. Prawda to czy fałsz? Proszę ewent. o przykład takiej sensownej zębatki 38t, jeśli istnieje.

Napisano

Bez sensu walczyć o jeden ząbek na młynku. Prawie placebo. 

Korba( niestety zmiana )-  kompakt zrobi robotę, 52/36  np...  albo adaptacja do  innej kasety, na 7s 13-26  zrobiłem tysiące km i bez ścigania  z innymi brak 12 czy 11 nie zmieniał mi komfortu życia, bo na zjazdach nie trzeba dokręcać do setki 🙂

Można też na bębenek 8kowy zrobić większą konwersję, na  napęd 10s srebrne były klamkomanetki  Ultegra,  trzeba tylko wyszukać aż trafi się stan igła. I wtedy kaseta będzie sensowna. 

nie da się mieć ciastko i zjeść ciastko na  raz.

Napisano (edytowane)

Zgadzam się, że 11/12t to tylko psychologia. Ale na małej ta 12-tka często fajnie ciągnie. Tak chyba zrobię, że na góry będę zakładał kasetę 7s 13-26. Zmiana korby na kompakt odpada. Mój dura ace 7410 jest jak nówka. Prędzej do tej 13-tki założę blat 56t, bo teraz mam 53t i jak do tej pory super mi się jeździ. Znalazłem na ali taką koronkę srebrną lecz nie wiem czemu zrobili ją w tej technologii, bo jest strasznie brzydka:

https://pl.aliexpress.com/item/1005004431014117.html?isdl=y&aff_fsk=_okyxZ67&src=BooncyPLgeneral&aff_platform=aff_feeds&aff_short_key=_okyxZ67&pdp_npi=4%40dis!PLN!92.39!92.39!!!!!%40!12000029161425035!afff!!!&dp=EAIaIQobChMIk8Dl2omAlQMVgkCRBR2LuiYCEAQYHCABEgK1H_D_BwE&cn=bravopl&gad_source=1&gad_campaignid=23203480479&gbraid=0AAAABB6RLTsejYw1yieffOv5TsDqiqnEA

Może jutro za dnia zrobię fotkę i wrzucę moją kolarkę retro. Nie chcę jej "psuć" klamkomanetkami, przechodząc na ósemkę. Choć kaseta dura ace 8s 12-25 odpowiadałaby mi najbardziej. Muszę jeszcze sprawdzić jak przerzutka tylna będzie ogarniać największą koronkę 26? Chciałbym, żeby nie wymagało to każdorazowej manipulacji śrubką odchylenia przy zmianach kaset z różnymi największymi trybami 23,24 i 26.

Porównajcie ze sobą te zębatki 38T. Dlaczego ta z ali ma więcej miejsca do zębów od truvativa? Chyba to widać?

Edytowane przez Contras
Napisano

Z ciernymi manetkami i rozstawem ramy 130 od razu możesz założyć napęd 9 albo 10 s  jeśli bębenek nie jest 7 kowy.  

W górach najbardziej poczujesz brak 11 i 12  bo na fałszywych prostych przyjemnie jechać twardo... 

Retro szosa i nawyk niskiej kadencji - warto przełamać, ciasne i malutkie zębowo kasety i unikanie przekosów trochę zatwardzało obrót.

Napisano

Wybacz itr, ale w 2 swoich postach napisałeś coś zupełnie odmiennego w kwestii 11z i 12z. Nie jestem najmłodszy, jednak bardzo często wyprzedzam napotkanych kolegów na naprawdę kosztownych maszynach w pełni karbonowych z elektroniką. Dość szybko kręcą lecz czuć, że nie mają nogi, żeby utwardzić i przyspieszyć. Pod górę to mam już luz totalny niemal z każdym napotkanym amatorem. Kiedyś Lang powiedział w wywiadzie, że teraz na 25z z tyłu można na drzewa wjeżdżać. Trochę się z tym nie zgadzam. No i jak się ma sprawa w górach z tym brakiem 11-12z na blacie 54z, skoro kompakt to na górze obligatoryjnie 50t? Nie jestem jakiś mega, ale czuję radość z jazdy na tej leciwej kolarce i nie pragnę w żadnym razie czegoś na współczesnym wypasie. Choć w teren mam w zasadzie absolutny top wagowy - góral hardtail (amor tylko  z przodu) o masie 6,35kg.

SAM_9950.JPG

SAM_9953.JPG