yambey Napisano Środa o 15:32 Napisano Środa o 15:32 Cześć. Mam nowy rower na osprzęcie Sram eagle GX. Jest problem z przerzucaniem na najmniejsza koronkę 10T. ( Nie chcę zrzucać). Jak wyreguluje to przez kilkadziesiąt kilometrów jest dobrze, później znowu nie chce zrzucać na 10T. Czy na zdjęciu to normalne, że na blacie 10T odstaje tak przerzutka w okolicach sprzęgiełka? Pozdrawiam 👍💪 Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 15:37 Napisano Środa o 15:37 @PawelW84, Ty chyba masz rowery na takim napędzie? Cytuj
PawelW84 Napisano Czwartek o 05:47 Napisano Czwartek o 05:47 Cześć, tak ja mam GX, nawet dwa w wersji Lunar czy coś takiego. W weekend mogę sprawdzić jak to wygląda u mnie, ale nie wydaje mi się żebym coś takiego zauważył. Ustawiasz go zgodnie z instrukcją i wskazaniami przymiaru ? Po regulacji wszystko działa, a po jakimś czasie samo z siebie przestaje zrzucać na 10T ? Patrzyłeś czy nie masz źle ustawionej śruby ograniczającej wychył pantografu ? Tam się ustawia tak żeby oś kółka pokrywała się z zewnętrzną płaszczyną koronki 10T. Cytuj
yambey Napisano Czwartek o 06:17 Autor Napisano Czwartek o 06:17 Po przejechaniu około 100km już się pieprzy napęd i słychać jak zaczyna "cykać" i mieć problem z najmniejszą zębatka 10T. Regulowałem za pomocą tego przmiaru widocznego na zdjęciu. Robiłem to bez ustawiania sagu dampera. Dziś jeszcze zmierzę długość łańcucha. Zastanawiam się nad zmianą manetki z NXa eagle na GXa eagle. Cytuj
PawelW84 Napisano Czwartek o 08:32 Napisano Czwartek o 08:32 To juz lepiej zmieniać na X01 z regulacja konta dźwigni. Tylko że to raczej nie w niej leży problem. Zresztą można do niej zajrzeć i przeczyścić, nasmarować. Konstrukcja jest bardzo prosta Odnośne problemu to z tego co pamiętam przeskok między koronkami w dół realizowany jest przez popuszczenie linki. Może sprawdź czy wszystko chodzi luźno w pancerzu i manetce. Zerknij w regulacyjne śrubki baryłkowe, czy tam coś nie wlazło co blokuje powrót linki. Sprawdź przebieg linki przy przerzutce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi