Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam nowy rower na osprzęcie Sram eagle GX. Jest problem z przerzucaniem na najmniejsza koronkę 10T. ( Nie chcę zrzucać). Jak wyreguluje to przez kilkadziesiąt kilometrów jest dobrze, później znowu nie chce zrzucać na 10T.

Czy na zdjęciu to normalne, że na blacie 10T odstaje tak przerzutka w okolicach sprzęgiełka? 

Pozdrawiam 👍💪

3994_under_2mb.jpg

Napisano

Cześć, tak ja mam GX, nawet dwa :)  w wersji Lunar czy coś takiego.

W weekend mogę sprawdzić jak to wygląda u mnie, ale nie wydaje mi się żebym coś takiego zauważył. 

Ustawiasz go zgodnie z instrukcją i wskazaniami przymiaru ? 

Po regulacji wszystko działa, a po jakimś czasie samo z siebie przestaje zrzucać na 10T ? 

Patrzyłeś czy nie masz źle ustawionej śruby ograniczającej wychył pantografu ? 

Tam się ustawia tak żeby oś kółka pokrywała się z zewnętrzną płaszczyną koronki 10T.

Napisano

Po przejechaniu około 100km już się pieprzy napęd i słychać jak zaczyna "cykać" i mieć problem z najmniejszą zębatka 10T. 

Regulowałem za pomocą tego przmiaru widocznego na zdjęciu. Robiłem to bez ustawiania sagu dampera.

Dziś jeszcze zmierzę długość łańcucha. Zastanawiam się nad zmianą manetki z NXa eagle na GXa eagle.

product-14637.jpg

Napisano

To juz lepiej zmieniać na X01 z regulacja konta dźwigni.

Tylko że to raczej nie w niej leży problem. Zresztą można do niej zajrzeć i przeczyścić, nasmarować. Konstrukcja jest bardzo prosta

Odnośne problemu to z tego co pamiętam przeskok między koronkami w dół realizowany jest przez popuszczenie linki. Może sprawdź czy wszystko chodzi luźno w pancerzu i manetce.

Zerknij w regulacyjne śrubki baryłkowe, czy tam coś nie wlazło co blokuje powrót linki. Sprawdź przebieg linki przy przerzutce.