Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Kupiłem Trek FX Sport Al3, on ma napęd 1/10 Shimano CUES U6000 GS.

Po ok 20 kilometrach na przełożeniu chyba 5 i6 ślizga mi się łańcuch, przy manetce od zmiany biegów przekręciłem o 1,5 obrotu w lewo śrubę (Baryłka), pomogło ale przy wjeździe na np na wyższy podjazd wymagający większy nacisk na pedały, problem powraca , nie da się przynajmniej za pomocą "palców" przekręcić bardzioej baryłki tak jak by działała już ma krańcu regulacji.

Co mogę jeszcze zrobić ? mogę zwrócić w ramach reklamacji do sklepu / serwisu ale może to jakaś pierdoła i sam mogę to prosto wyregulować ?

Napisano

Piszesz o zwrocie, więc zakładam, że rower nowy?

Czyli pisząc o ślizganiu masz na myśli, że łańcuch chce wskoczyć na sąsiednią zębatkę, ale nie może? Jeżeli tak, a brakuje regulacji na baryłce, to odpięcie linki i regulacja od początku.

Napisano

Rower jest nowy, nie chcę zwracać tylko żeby poprawili regulację chyba że sam to zrobię, na 6 czy 5 przełżenie mam wrażenie jak by łańcuch ślizgał się po kole zębatym nie wiem czy chce wskoczyć czy już wskoczył bo delikatnie pedałując rower jedzie ale przy mocniejszym pedałowaniu mam wrażenie jak by łańcuch przeskakiwał.

Napisano
2 godziny temu, brafal napisał:

Cześć,

Kupiłem Trek FX Sport Al3, on ma napęd 1/10 Shimano CUES U6000 GS.

Po ok 20 kilometrach na przełożeniu chyba 5 i6 ślizga mi się łańcuch, przy manetce od zmiany biegów przekręciłem o 1,5 obrotu w lewo śrubę (Baryłka), pomogło ale przy wjeździe na np na wyższy podjazd wymagający większy nacisk na pedały, problem powraca , nie da się przynajmniej za pomocą "palców" przekręcić bardzioej baryłki tak jak by działała już ma krańcu regulacji.

Co mogę jeszcze zrobić ? mogę zwrócić w ramach reklamacji do sklepu / serwisu ale może to jakaś pierdoła i sam mogę to prosto wyregulować ?

1. Zrzuć łańcuch na najmniejszą koronkę z tyłu

2. Odkręć śrubę trzymającą linkę przerzutki przy tylnej przerzutce

3. Najpierw wkręć baryłkę przy manetce tylnej przerzutki aż do końca, a następnie odkręć o jakieś 1.5-2 obroty

4. Naciągnij ( najlepiej kombinerkami złap) linkę przerzutki i tak naprężoną przykręć ponownie. 

Te 1.5-2 obrotu baryłki powinno Ci zupełnie wystarczyć do ogarnięcia potencjalnych problemów

• +1 pomógł 1
Napisano

Nie musiałem odkręcać tej linki przy tylnim kole, jest tam taka sama śruba beczka jak przy kierownicy, przekręciłem i jak na razie nie przeskakuje . 

Dziękuję