kumas000p Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Witam rower z napędem 1x12 deore podczas jazdy i tylko pedałowania rower strasznie trzeszczy suport i łańcuch nowy nawet jak stoję w miejscu nachyle się i naciskam ręką pedalo to słychać trzeszczenie w okolicy kasety i widać jak by się tak delikatnie próbowała przesunąć do przodu czy to wina zużytej kaset ,bębenek? Cytuj
chester_jds Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu nagraj film, żeby "trzeszczenie" było słychać (i widać). Za ogólnie, by można było coś mówić tym bardziej, że dźwięki po ramie rozchodzą się fantastycznie i niejedno trzeszczenie z suportu okazywało się być sterami, a to ze sterów - ze sztycy, itp. Cytuj
kumas000p Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu VID_20260520_175122_0_COMPRESSED.mp4 Już sam nie wiem tak jest jak ruszam kołem na boki a podczas jazdy tylko przy pedałowaniu 28 minut temu, chester_jds napisał: nagraj film, żeby "trzeszczenie" było słychać (i widać). Za ogólnie, by można było coś mówić tym bardziej, że dźwięki po ramie rozchodzą się fantastycznie i niejedno trzeszczenie z suportu okazywało się być sterami, a to ze sterów - ze sztycy, itp. VID_20260520_175122_0_COMPRESSED.mp4 Cytuj
chester_jds Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Tam jest szybkozamykacz (QR)? Dobrze widzę? A mocno dociska koło, nie jest za luźny? Przy filmie nie trzymałeś i nie zapierałeś się za siodełko? Bo sztyca/siodełko potrafi tak cykać, a wiadomo, że przy pedałowaniu właśnie zmienia się wektor siły, która działa na siodełko. Edytowane 16 godzin temu przez chester_jds 1 Cytuj
kumas000p Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Tzn też jak się opierałem o ramę to tak trzeszczy i ponadto jak staje na pedaloi lekko ruszam rowerem do przodu to też trzeszczy tylko zaś tu mam wrażenie że z okolicy korby Siodełko raczej nie bo jak jadę to skrzypi też na stojaco I tak szybko zamykacz jest 3 godziny temu, chester_jds napisał: nagraj film, żeby "trzeszczenie" było słychać (i widać). Za ogólnie, by można było coś mówić tym bardziej, że dźwięki po ramie rozchodzą się fantastycznie i niejedno trzeszczenie z suportu okazywało się być sterami, a to ze sterów - ze sztycy, itp. Też się zastanawiam czy to nie szprychy bo kilka jest luźnych i jak łapie za dwie to o siebie ocierają i trzeszczą ale z drugiej strony też chyba by skrzypiały bez pedałowania podczas jazdy Cytuj
chester_jds Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Szprychy byś miał bez aplikowania napędu i cyklicznie co obrót koła. Generalnie w czasie jazdy podstawowe dwa testy, to czy coś skrzypi/trzeszczy wedle obrotu korby, czy wedle obrotu koła (czy bez związku z tymi dwoma), potem przy hamowaniu, skręcaniu, przy jeździe bez napędu po wertepach. Pedały nie mają luzów na gwintach, są mocno dokręcone? Te "kliki" na filmie to wywoływane naciskaniem na pedały, żeby napiąć napęd? Jeśli wówczas nie same pedały to wróciłbym do zamykacza - odepnij, włóz jeszcze raz koło i zanij tak solidnie i sprawdź. Przy QR podawanie napędu wywołuje siłę z jednej strony (prawej) na tylnej osi więc przy jakimś luzie albo suchym zespoleniu może to klikać. Cytuj
kumas000p Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Godzinę temu, chester_jds napisał: Tam jest szybkozamykacz (QR)? Dobrze widzę? A mocno dociska koło, nie jest za luźny? Przy filmie nie trzymałeś i nie zapierałeś się za siodełko? Bo sztyca/siodełko potrafi tak cykać, a wiadomo, że przy pedałowaniu właśnie zmienia się wektor siły, która działa na siodełko. To z filmu to trzeszczenie jak ruszam kołem ustępuje jedynie jak minimalnie dokrece QR a jak na maksa to wtedy skrzypi ,podczas jazdy cały czas przy kręceniu pedałami bez pedałowania ustępuje czy to po prostej czy po pagórkach czy to na siedząco czy na stojąco nie skrzypi jak kręcę kierownica i ponadto te kliki też występują gdy naciskam na pedał aby napisać naped Cytuj
chester_jds Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu A spróbuj może zaaplikować zwykłą pastę typu anti-seize, jakiś bardzo gęsty smar, na powierzchnię tego zamykacza stykającą się z ramą (czyli to kółko, które powierzchnią dotyka ramy przy sprężynce). Może to tylko na sucho tak strzela i może odpuści. Naprawdę żadne walenie tłuszczem, delikatnie tylko miejsce styku. A propos, takie klikanie jak na filmie też występuje jak gdzieś rama jest pęknięta. Ale nie mówię, że to Twój przypadek, tam mi się tylko przypomniało, że kiedyś walczyłem z podobnym dźwiękiem (a nie cierpię, jak rower mi jakieś dźwięki wydaje, nawet jeśli jeżdżę z muzyką w słuchawkach na 100% głośności) i po wielu tygodniach odkryłem, że to rama ma pęknięcie i okreslone naprężenia powodują takie "kliki". Powtarzam, to nie diagnoza, to są najrzadsze przypadki, więc tym się nie przejmuj. Cytuj
kumas000p Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 23 minuty temu, chester_jds napisał: Szprychy byś miał bez aplikowania napędu i cyklicznie co obrót koła. Generalnie w czasie jazdy podstawowe dwa testy, to czy coś skrzypi/trzeszczy wedle obrotu korby, czy wedle obrotu koła (czy bez związku z tymi dwoma), potem przy hamowaniu, skręcaniu, przy jeździe bez napędu po wertepach. Pedały nie mają luzów na gwintach, są mocno dokręcone? Te "kliki" na filmie to wywoływane naciskaniem na pedały, żeby napiąć napęd? Jeśli wówczas nie same pedały to wróciłbym do zamykacza - odepnij, włóz jeszcze raz koło i zanij tak solidnie i sprawdź. Przy QR podawanie napędu wywołuje siłę z jednej strony (prawej) na tylnej osi więc przy jakimś luzie albo suchym zespoleniu może to klikać. Ogólnie pedały też wykluczam bo nawet jak na same ramię korby nacisne to też taki dźwięk jutro jak z czasem się wyrobie to nasmaruje tam na styku szybkozamykacza ogólnie to mam ze stałych smarow liten lt 43 to go urzyke i może delikatnie bębenek na tych wielowypust ach przesmaruje Teraz, kumas000p napisał: Ogólnie pedały też wykluczam bo nawet jak na same ramię korby nacisne to też taki dźwięk jutro jak z czasem się wyrobie to nasmaruje tam na styku szybkozamykacza ogólnie to mam ze stałych smarow liten lt 43 to go urzyke i może delikatnie bębenek na tych wielowypust ach przesmaruje No oby nie rama mam go dopiero rok tylko nie zrobiłem przeglądu zerowego to nie wiem czy gwarancja jest 9 minut temu, chester_jds napisał: A spróbuj może zaaplikować zwykłą pastę typu anti-seize, jakiś bardzo gęsty smar, na powierzchnię tego zamykacza stykającą się z ramą (czyli to kółko, które powierzchnią dotyka ramy przy sprężynce). Może to tylko na sucho tak strzela i może odpuści. Naprawdę żadne walenie tłuszczem, delikatnie tylko miejsce styku. A propos, takie klikanie jak na filmie też występuje jak gdzieś rama jest pęknięta. Ale nie mówię, że to Twój przypadek, tam mi się tylko przypomniało, że kiedyś walczyłem z podobnym dźwiękiem (a nie cierpię, jak rower mi jakieś dźwięki wydaje, nawet jeśli jeżdżę z muzyką w słuchawkach na 100% głośności) i po wielu tygodniach odkryłem, że to rama ma pęknięcie i okreslone naprężenia powodują takie "kliki". Powtarzam, to nie diagnoza, to są najrzadsze przypadki, więc tym się nie przejmuj. A i jak tak na maksa zakręciłem QR to ruszając kołem nie skrzypi tak ale już jak na pedaloi cisnę to trzeszczy Cytuj
karczk Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Miałem niedawno tak samo i byłem pewny na 100%, że to suport Trzeszczało tylko podczas pedałowania. Po kolei prawie wszystko wyeliminowałem, np. wystarczyło że naciskałem nogą na tylny trójkąt ramy i trzeszczało. To już wykreśliło sztyce, suport, łańcuch itd. Skupiłem się na samej osi. Odkręciłem hak, nasmarowałem tam gdzie trzeba, tak samo szybkozamykacz. Na chwile pomogło, ale szybko wróciło. Rozpięcie/zapięcie szybkozamykacza najbardziej na to wpływało. Skoro czyszczenie nie pomogło to wymieniłem na https://allegro.pl/oferta/szybkozamykacz-dt-swiss-rws-145-mm-qr-os-kola-zacisk-piasty-12693028279 i jak ręką odjął. Mam 141 QR jak coś. Inną rzecz, na która też warto zwrócić uwagę to stalowa kaseta, która ma mało koronek na pająku + aluminiowy bębenek Shimano HG. Koronki mogą się wtedy wgryzać w bębenek, a jak kaseta nie jest dobrze dokręcona to też różne dźwięki mogą się pojawić. Cytuj
kumas000p Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu (edytowane) No ja też dzisiaj poleciałem kupiłem lepszy suport niż ten BB 52 kupiłem BB 801 kupiłem nowy łańcuch Shimano 7100 a tu dalej lipa czyli u ciebie pomogła wymiana szybkozamykacza A te trzaski tak walą jak stara wersalka Edytowane 6 godzin temu przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj
chester_jds Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 8 minut temu, kumas000p napisał: ze stałych smarow liten lt 43 to go urzyke Minimum minimorum, ale to nie jest za gęsty smar. Najwyżej nie będzie efekt trwały, jeśli wystapi (bo Łt-43 to łatwo wypłukiwalny smar) i jeśli to się okaże to. Ale z pewnością wystarczy, by ustalić, czy to styk zamykacza i ramy. Inną wskazówką są wszelkie połączenia elementów do ramy. Po prostu gdy aplikujesz napęd, działasz z siłą, czasem mniejsza, czasem większą. Najlepiej na zahamowanym rowerze zobacz, co się dzieje, jak z jednej strony na pedał porządnie naciśniesz. Taka alu rama wyraźnie się wygina. I wówczas wszelkie przymocowane do niej elementy, jeśli nie są dobrze przymocowane, albo miejsce przymocowania nie jest ochronione smarem, moga ulegać małym naprężeniom. Ani widocznym ani mającym konsekwencje dla funkcjonalności, ale wystarczającym, by słyszeć "klik". To nawet może być stopka, błotnik, bagażnik czy nawet zdarzały się klikające koszyki na bidon. A co dopiero jakieś suche gwinty, np. przy suporcie, gdzie siły od korby są spore. Na niechcianych dźwiękach z roweru można napisać doktorat Cytuj
kumas000p Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 13 minut temu, karczk napisał: Miałem niedawno tak samo i byłem pewny na 100%, że to suport Trzeszczało tylko podczas pedałowania. Po kolei prawie wszystko wyeliminowałem, np. wystarczyło że naciskałem nogą na tylny trójkąt ramy i trzeszczało. To już wykreśliło sztyce, suport, łańcuch itd. Skupiłem się na samej osi. Odkręciłem hak, nasmarowałem tam gdzie trzeba, tak samo szybkozamykacz. Na chwile pomogło, ale szybko wróciło. Rozpięcie/zapięcie szybkozamykacza najbardziej na to wpływało. Skoro czyszczenie nie pomogło to wymieniłem na https://allegro.pl/oferta/szybkozamykacz-dt-swiss-rws-145-mm-qr-os-kola-zacisk-piasty-12693028279 i jak ręką odjął. Mam 141 QR jak coś. Inną rzecz, na która też warto zwrócić uwagę to stalowa kaseta, która ma mało koronek na pająku + aluminiowy bębenek Shimano HG. Koronki mogą się wtedy wgryzać w bębenek, a jak kaseta nie jest dobrze dokręcona to też różne dźwięki mogą się pojawić. Kupiłem też torx z dziurką żeby dokręcić pająk przedniego blatu i kupiłem jakiś szajze się ułamała końcówka klucza 3 minuty temu, chester_jds napisał: Minimum minimorum, ale to nie jest za gęsty smar. Najwyżej nie będzie efekt trwały, jeśli wystapi (bo Łt-43 to łatwo wypłukiwalny smar) i jeśli to się okaże to. Ale z pewnością wystarczy, by ustalić, czy to styk zamykacza i ramy. Inną wskazówką są wszelkie połączenia elementów do ramy. Po prostu gdy aplikujesz napęd, działasz z siłą, czasem mniejsza, czasem większą. Najlepiej na zahamowanym rowerze zobacz, co się dzieje, jak z jednej strony na pedał porządnie naciśniesz. Taka alu rama wyraźnie się wygina. I wówczas wszelkie przymocowane do niej elementy, jeśli nie są dobrze przymocowane, albo miejsce przymocowania nie jest ochronione smarem, moga ulegać małym naprężeniom. Ani widocznym ani mającym konsekwencje dla funkcjonalności, ale wystarczającym, by słyszeć "klik". To nawet może być stopka, błotnik, bagażnik czy nawet zdarzały się klikające koszyki na bidon. A co dopiero jakieś suche gwinty, np. przy suporcie, gdzie siły od korby są spore. Na niechcianych dźwiękach z roweru można napisać doktorat No ci powiem że te trzaski to powodują że mi się gotuje w bani suport składałem dziś to smarowalem gwinty a z innej beczki bo mam kasetę deore 6100 i jak ją dokręcamy naprawdę na maca to i tak wyczuwalny jest delikatny luz czy tak ma być bo jak dokrece koło Qrem to już nie ma tego luzu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi