Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Przymierzam się do kupienia nowego roweru, po dłuższym researchu wybór poszedł w kierunku gravela - planuje jeździć głównie po asfalcie i stosunkowo utwardzonych drogach w lesie, lubię jeździć stosunkowo szybko i daleko. Zainteresowałem się Esker 4.0 od Krossa, ale zupełnie nie wiem w którą stronę pójść jeśli chodzi o konkretny model. Aktualnie znalazłem tutaj wersję z Microshiftem (rok modelowy 2023) za niecałe 3400 zł. Za wersje GRX (rok modelowy 2024) musiałbym zapłacić bliżej 4400. Jest jeszcze KRX z salonu Krossa aktualnie za 3600. Na którą wersję najbardziej warto się zdecydować? Czy rzeczywiście warto dopłacić 1000 zł do GRX?

Napisano (edytowane)

Cześć,

Ja bym celował w wersję z GRX, hydraulicznymi hamulcami i karbonowym widelcem. Widziałeś tę wersję?

Esker 4.0 jest ciężki, ale bardzo fajny pod względem łatwości serwisu.

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano

Niestety spodziewam się że dla mnie 20" może być lekko przymałe (chyba że się mylę? 184cm wzrostu)

GRX z większą ramą jest dostępny za 4400 w centrum rowerowym, także aktualnie najbardziej się przymierzam właśnie do niego

Chyba, że polecacie jakieś inne modele, lekko tańsze lub bardziej warte uwagi w tej kwocie?

Dzięki serdeczne za pomoc!

Napisano

Po przejrzeniu ofert zauważyłem, że GRX wystawiony w Centrum Rowerowym (tutaj) jest bez hamulców hydraulicznych, wtedy rzeczywiście niezbyt widzę sens dopłaty względem wersji z Microshiftem...

Ze względu na hamulce hydrauliczne stoję przed wyborem jednej z dwóch opcji - Boreas 2 (tutaj) lub Esker 4.0 GRX (tutaj). Przesiadam się z starego MTB , więc myślę że obie opcje nie będą dla mnie "ciężkie". Czy jest jakiś znany powód dla którego jedna z tych opcji jest odczuwalnie lepsza od drugiej?

Napisano

Boreas ma napęd 1x, natomiast Kross 2x. Romet będzie lżejszy. Kross ma osprzęt Shimano, który przynajmniej jeżeli chodzi o hamulce jest łatwiejszy w obsłudze.

No ale właśnie, hamulce...

Podany Kross na zdjęciach ma hamulce hydrauliczne, a specyfikacja mówi o mechanicznych. To w końcu która to wersja?

Inna sprawa, że ja bym roweru z Media Expert nie kupił. W razie problemów może trafisz na kogoś kompetentnego, a może na kogoś kto jeszcze tydzień temu sprzedawał pralki. Gdzieś kiedyś mi mignęło, że ktos kupił tam MTB i miał odwrotnie zamontowany widelec ;)