Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Potrzebuję Waszej pomocy...

W rowerze na którym jeżdżę po wertepach fabrycznie miałem przerzutkę z manetką Shimano Tourney + jakiś tani łańcuch KMC 132 ogniwa i wolnobieg ATA 14-28T - 7 rzędów.

Działało to prawidłowo ale na dziurach łańcuch obijał się o ramę. Zapytałem w jednym z największych sklepów w kraju co by doradzili.

Doradzono mi i kupiłem Sram GX DH 7 rzędów z manetką GX DH 7 rzędów i nowy łańcuch Sram PC-870. Założyłem całość z godnie z instrukcją SRAM ( łańcuch ciut dłuższy mi wyszedł żeby go zapiąć ). Czyli pozycje L,H, B, kręcenie baryłką i żebym nie wiem jak ustawiał przerzutka nie przerzuca 7 biegów. Mogę ustawić od 1 do 6 albo od 2 do 7. Przy czym na środku muszę zawsze 2x kliknąć manetką żeby wszedł lub zszedł środkowy bieg.

Pomyślałem że tu jest większy naciąg i może pancerz się poddaje więc pancerz na Jagwire Sport Shift wymieniłem - bez zmian.

Założyłem manetkę na krótko z pancerzem z 20cm - bez zmian.

Wymieniłem wolnobieg na Shimano MF-TZ50, napęd zaczął ciszej chodzić ale nadal nie przerzuca wszystkich biegów.

Dałem na krótko manetkę Tourney - jeszcze gorzej.

Kupiłem przyrząd do prostowania haka, był trochę przestawiony. Ustawiłem na około +/- 1mm na rafce 26 cali.

Bez zmian.

Na oko widać że pantograf przerzutki nie pracuje w pełnym zakresie nad wszystkimi 7 zębatkami. Nie znam się ale sprężyna GD DH jest znacznie twardsza od Tourney i czuć wyraźnie większy opór.

Tak to wygląda na najmniejszej zębatce. Rower prosty, łańcuch idzie równo.

Pomożecie?

GX DH.jpg

Napisano

Sram GX-DH jest 7 rzędowa, ale z gwiazdką. Przeznaczona jest dla 7 rzędowych kaset zjazdowych które mają 11 rzędowy rozstaw zębatek. O taką:

kasetagx.thumb.jpg.3ac990575b0e8a830af2a6667eb1535e.jpg

Ten rower to widzę elektryk, więc domniemam, że na silnik wchodzą tylko wolnobiegi. Zatem możesz zrobić jedno z dwóch:

1. Spróbuj znaleźć manetkę SRAM 7/8 rzędową w systemie ESP ( stareńki sram ) - jest szansa, że zadziała.
2. Kup 10 rzędowy nakręcany wolnobieg i 10 rzędową manetkę shimano dyna-sys, też istnieje szansa, że zadziała.

Ogólnie, to Ci dupiato poradzili fachmani ze sklepu.

EDIT: W ogólności, to ja bym sprzedał w choinkę te GX-DH i zbluzgał sklep, potem obkręcił dolną rurkę tylnego trójkąta dętką. Jeżeli zaś to nie pomoże, to zorganizował sobie szosową przerzutkę z super-krótkim wózkiem w starym systemie Shimano.

• +1 pomógł 1
Napisano

Tak, elektryk i niestety tylko wolnobiegi.

Znalazłem coś takiego " Manetka Prawa SRAM 3.0 Comp Grip Shift 7-rzędowa Obrotowa Tył ESP 1:1 " - czy o to chodziło?

Jestem delikatnie to określając - wściekły na nich. Mają niby pomoc techniczną ale ja tutaj laik widzę że to na sztukę działa...

Pomysł z dętką prosty ale ja jestem estetą ;)

Ogólnie to działa, przejechałem się po łące, dziurach, jest absolutna cisza i wyraźnie mniejsze wibracje. Ale potrzebuje biegu 1 i 7 właśnie, chciałbym to uruchomić.

Napisano (edytowane)

Z wielką gwiazdką.

GX-DH korzysta z systemu X-Actuation, ktory jest _prawie_ identyczny z systemiem Sram ESP oraz Shimano Dyna-Sys. Róznice są kosmetyczne, ale nie zerowe. Więc taka kombinacja 3.0 + GX-DH powinna działać - tzn dać się wyregulować. Ale nie testowałem, to nie wyrażę się jako autorytet.

Sprawdź jeszcze, czy ta przerzutka ma zakres wychyłu na cały wolnobieg.

EDIT: Okrętkę dętką można zrobić bardzo estetycznie :) Jak jesteś super estetą, to zamiast dętki można kupić taśmę gumową o grubości ~3-5mm i zrobić to idealnie.

Edytowane przez uzurpator
  • +1 pomógł 1
Napisano

Szukam i tylko ta SRAM obrotowa mi wyskakuje na 7 rzędów, może coś źle szukam?

Fajnie by było zamontować manetkę z boku żeby uchwytu pod rękę nie skracać ;) 

Tak, ręcznie popychając przerzutka przesuwa się nad wszystkimi zębatkami i da się wyregulować w dół lub górę ale tylko 6 zębatek.

Ogólnie teraz na bardziej sztywnym łańcuchu jest znacznie bardziej komfortowo - wyraźnie mniejsze wibracje na dziurach.

Napisano
23 godziny temu, uzurpator napisał:

Możesz też użyć manetki ESP 8 rzędowej. Rozstaw koronek jest ten sam co 7. Po prostu nie będizesz miał jednego kliku.

Czytam o tych manetkach...

SRAM GX DH ma przełożenie 1.12, Tourney 1.7 ( jest gorzej ). Zaproponowałeś Sram ESP a ESP ma przełożenie 1.1.

A nie powinienem szukać czegoś powyżej 1.12 a mniej od 1.7?

SRAM Exact Actuation ma 1.3

Shimano SLR EV ma 1.4

Powyższe dane z AI 

Napisano

Ok, ale u mnie 1.12 ma za małe przełożenie czyli po każdym kliknięciu przerzutka za mało się wychyla. 1, 2 bieg jeszcze wchodzi a kolejny 3 lub 4 muszę 2x kliknąć i max do 6 dochodzi. Czyli 1.12 daje za mały skok i jeżeli dobrze rozumiem to powinienem szukać czegoś powyżej 1.12 a poniżej 1.7

Napisano

Ale masz manetkę która jest przeznaczona do przesuwania kompatybilnej przerzutki ~3.9mm na każde kliknięcie. Ty potrzebujesz manetki która przesunie tę przerzutkę o ~5mm na kliknięcie. 7/8 rzędowe manetki ESP właśnie tak działają.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Czyli mnie interesuje nie współczynnik przełożenia a uciąg linki manetki ( Cable Pull ).

To by się teraz zgadzało. Tourney  ma tu 2,9mm. Sram GX DH ma 3,2mm a Sram X4 z ESP 4,3mm  :)  

Edytowane przez muda44
Napisano
W dniu 13.05.2026 o 08:44, uzurpator napisał:

1. Spróbuj znaleźć manetkę SRAM 7/8 rzędową w systemie ESP ( stareńki sram ) - jest szansa, że zadziała.

Bardzo dziękuję, zadziałało z manetką Sram X3/7

Jest idealnie. 

• +1 pomógł 1