Bronsky_git Napisano 25 Kwietnia Napisano 25 Kwietnia Szukamy dla 15 latka roweru do jazdy głównie po leśnych warmińskich singlach (mamy nieco pagórkowate tereny, więc i jest trochę podjazdów). Dodatkowo jak to chłopaki - czasem zjazd ze schodów, teraz nauka wheele, bunny hopa, więc pewnie rodzaj jazdy będzie coraz bardziej "intensywny" dla roweru. Sporadycznie robią z kumplami jakieś"dłuższe" wyprawy - ale to trasy 40-50 km max. Syn jeździ obecnie na Specu Rockhopperze, ogólnie jest zadowolony ale zaczyna być już dla niego za mały. Syn chciałby fulla, ale w tym budżecie nie wydaje mi się to dobrym pomysłem - ciężkie, wyposażenie raczej marne itp... Rozważam: 1) Orbea Laufey H30 (H10 już nieco poza budżetem i nie wiem, czy warto byłoby go przekraczać?) https://sportano.pl/p/633234/rower-gorski-orbea-laufey-h30-2025-metallic-olive-green-titanium-black#tab-label-custom.tab 2) Dartmoor Primal Pro (trochę się mniej podoba przynajmniej ze zdjęć ...) https://www.rowertour.com/p/g8188/rower-mtb-dartmoor-primal-pro?gad_source=1&gad_campaignid=19801697420&gclid=CjwKCAjwqazPBhALEiwAOuXqdHEXYO2pM9ERN_mEWpwyQ07h1CA0kDz9F6Xc5k-6c7Ds-TxQVjUmoRoCUKAQAvD_BwE 3) Focus Raven - karbonit i trochę się obawiam, czy wytrzyma Poza tym jeżeli to nie błąd to waga nie powala na kolana. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-focus-raven-8-8-pd48215/ Może coś jeszcze podpowiecie? Cytuj
Wojcio Napisano 25 Kwietnia Napisano 25 Kwietnia (edytowane) A jak wzrost? Bo jak rośnie to może używany, na rok, może dwa… poza tym wybór tu zależy od stosunku wycieczek do jazdy po schodach. Więcej wycieczek - focus, schodów - Dartmoor. A jak co, to za pół tej ceny sprzedam zdrowego fulla (Giant Trance) na okolice 175cm. Edytowane 25 Kwietnia przez Wojcio 1 Cytuj
Galvatron Napisano 25 Kwietnia Napisano 25 Kwietnia Dołóż kilka stów do Bluebirda Evo: https://e-rower.pl/trail/10364-52320-rower-bluebird-evo-29-2026-5902891392583.html?gad_source=1&gad_campaignid=17919197257&gclid=CjwKCAjwzLHPBhBTEiwABaLsSilSYOeZFp5sRb8QcLJHpb5c5WwmcJkjCsMqUKtdjNq3TwNLzlkmqxoCztEQAvD_BwE#/rozmiar_kol_ram_podporek-l/kolor-czarny_forest_green_polysk Full to zupełnie inny poziom komfortu niż sztywniak, a sam Bluebird to czołg do skakania. Jak syn podrośnie, to większą ramę można kupić za ok. 2000-2500 zł. Cytuj
Bronsky_git Napisano 25 Kwietnia Autor Napisano 25 Kwietnia Wzrost jakieś 165cm Głównie i przeważająco jeżdżą po singlach, te schody i "triki" to w ramach dodatkowych rozrywek Jeszcze namierzyłem Polygona X RWR (chyba najlepiei wyposażony, ale muszę popatrzeć na geo): https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-x-rwr-xtrada-8?sku=AIBPZ29XT86LG1&gad_source=1&gad_campaignid=23579838132&gclid=CjwKCAjwzLHPBhBTEiwABaLsSniDa0lyxcA-CxtO5oetbM3mz8Fohh5W_uXtBWQN52RuoXRWKQbPFBoCg78QAvD_BwE W ręce wpadł dzisiaj Trek Procaliber 6.0 i nieco namieszał, bo też wydaje się na zwinny rowerek całkiem dobrze wyposażony 🫣 Cytuj
Wojcio Napisano 25 Kwietnia Napisano 25 Kwietnia Mogą sobie być dwa na oko podobne rowery (podobne, bo dwa koła i kierownica) - np. Primal i ten Polygon X RWR - ale to są inne sprzęty do innych celów - inne kąty, skok widelca. Ważne jest, by nie kupić synowi roweru XC (Polygon) jak kręcą go triki a single są pełne hopek, albo by nie kupić roweru typu "ścieżkowy" hardtail jeśli chłopaki tną szybko długie trasy. Zdarza się widzieć na Kazurce chłpaków, których tata wydał kupę kasy i ich unieszczęśliwił karbonem i lekkim widelcem. Z drugiej strony ja bardziej wspieram moje dziecko w jeździe na gravelu niż enduro z rodzicielskiej troski. Czy byłeś na tych "singlach" - czy to gładkie ścieżki, czy kopane tory przeszkód? 1 Cytuj
Bronsky_git Napisano 25 Kwietnia Autor Napisano 25 Kwietnia Tak, mam te trasy w większości objechane, chociaż ze względu na słabą technikę nie za często tam bywam Single typowo leśne - gładkie i raczej płynne acz tak jak wspominałem, mamy trochę wzniesień, więc idzie się ujechać. Trasy są przygotowane i pielęgnowane przez lokalne środowisko zapaleńców. Czasami jakaś hopka/drop, jest trochę miejsc z korzeniami ale nie są to znowu jakieś typowo górskie klimaty z kamieniami itp. Ja właśnie trochę patrzę przez pryzmat swojej jazdy na XC i może mam nieco spaczone podejście, bo jak górka, to ma być jak najszybciej i jak najlżejszy rower a nie jakiś 14kg kowadło Nie mogę znaleźć za dużo info o tej Orbei, czy przez ten płaski kąt główki nie będzie trochę mało zwinny na ciasnych odcinkach? Cytuj
Wojcio Napisano 25 Kwietnia Napisano 25 Kwietnia Ja mam jeszcze mniej stromą główkę i jakoś skręcam. Jak zmieniłem rower, to mi się wydało, że nie skręca, a teraz nie widzę problemu jako takiego. Właśnie ta Orbea (i Dartmoor) to rowery na takie single. Na kamiorach i korzeniach to już fajnie mieć full. Super, że jest dropper - to game changer. Tylko nie kup za dużego. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 27 Kwietnia Napisano 27 Kwietnia Taka geometria (mam rower z jeszcze bardziej pochyłym widelcem) może być dziwna w pierwszej chwili, ale idzie to ogarnąć. Są też zalety. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi