Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć 🙂

Szukam nowych kół do MTB i chciałabym podpytać bardziej doświadczonych.

Rower: Specialized Chisel (hardtail), rozmiar XS
Wzrost: 155 cm

Jeżdżę głównie po lesie i singletrackach, sporo podjazdów, raczej XC niż agresywna jazda. Zależy mi na poprawie dynamiki i żeby rower był „lżejszy w odczuciu”, szczególnie pod górę.

Napęd: Shimano Deore M6100 12s → potrzebny bębenek MicroSpline
Standard: Boost (15x110 / 12x148)

Budżet: coś rozsądnego, najlepiej do ~1500 zł, ale jeśli warto dopłacić do czegoś wyraźnie lepszego, to rozważę.

Rozważałam:

• DT Swiss X1900
  • DT Swiss E1900
  • Shimano MT620

Zastanawiam się też czy przy moim wzroście 29” to na pewno dobry wybór (czy nie kombinuję za bardzo 😉).

Co byście polecili w moim przypadku? Może coś lepszego w tej cenie albo używanego, na co warto polować?

Z góry dzięki za pomoc 🙂

Napisano

Ile ważysz? E1900 to koła do enduro, zupełnie zbędne w XC, X1900 raczej też zbyt pancerne, Shimano raczej nie cieszą się dobrą opinią. Ja bym składał, ale propozycje w odniesieniu do wagi. Przydałaby się również informacja jakie szerokie opony planujesz i jaki model żeby mieć orientację co do wagi całości.

Nie rozumiem co do rozmiaru - tam są fabrycznie 27,5 i planujesz zmienić na 29? 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, olo850 napisał:

Ile ważysz? E1900 to koła do enduro, zupełnie zbędne w XC, X1900 raczej też zbyt pancerne, Shimano raczej nie cieszą się dobrą opinią. Ja bym składał, ale propozycje w odniesieniu do wagi. Przydałaby się również informacja jakie szerokie opony planujesz i jaki model żeby mieć orientację co do wagi całości.

Nie rozumiem co do rozmiaru - tam są fabrycznie 27,5 i planujesz zmienić na 29? 

55 kg 

Wpadł błąd 29" chcę i mam

Szerokość? 2.35"

Edytowane przez PaniMTB