Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam kasku dla siebie, mam mniej więcej coś upatrzone ale jest problem z przymiarką, gdyż u mnie w mieście w sklepach wszystkie kaski są raczej z tej tańszej półki więc zostaje zakup i przymiarki przez internet (najbliższe większe miasto z lepszymi sklepami to ok. 100km więc średnio się opłaca jechać żeby tylko przymierzyć a dość rzadko jeżdżę po kraju).

Upatrzyłem sobie kask firmy FOX (ale innych marek też mam upatrzone) i teraz sprawa wygląda tak. 

W obwodzie (linia czoła nad brwiami/uszami) mierzę głowę i wychodzi 58cm, kask który mam upatrzony jest produkowany w 2 lub 3 rozmiarach i teraz jeden rozmiar jest w zakresie 55-59 a drugi 59-63, wydaje się być oczywistą sprawą zakup tego 55-59 ale czy jest coś, o czymś powinienem wiedzieć przy zakupie i może jednak kupić ten większy?

Napisano (edytowane)

To samo - choć moja rada - zamów jeden i odeślij jak będzie zły a nie dwa od razu - ja tak miałem z moim foxem - kupiłem po pomiarze głowy L (czyli ten większy) i okazał się wielki, odesłałem i jednocześnie zamówiłem mniejszy, a M przyjechał następnego dnia. Bardzo polubiłem zapięcie fidlock... Może też okazać się, że żaden nie będzie dobry. Obwód obwodem, ale głowa może być np. za szeroka do skorupy, nawet jak obwód się zgadza. Przy okazji doszło do mnie, że to już 6 lat i może warto poszukać nowego....

Edytowane przez Wojcio
Napisano

Tak sobie myślę, że pewnie pod kask czasami założę coś latem żeby odbierało pot z czoła, to jakąś bandane albo coś innego (zależy co podpasuje mi bardziej) 🙄

Głównym moim wyborem jest ten FOX ale też przyglądam się innym markom i jak na złość wszystkie które mi się podobają, mają identyczny zakres regulacji 🥺

Cóż, nie zostaje chyba nic innego jak zamówić jeden i przymierzyć i albo odesłać albo zostawić.