Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

sorry, ale nie znam forum na którym mógłbym o to zapytać.....Więc wrzucam w forum Offtopic :)

Szukam szlifierki do podłogi drewnianej (szlifierki nie cykliniarki czy polerki) - chodzi o zdjęcie małej warstwy z desek (lakier + cienka warstwa drewna). Chodzi o szlifierkę do podłóg, jak szukam na Amazon czy Allegro wyskakują głównie ręczne szlifierki do innych zastosowań.

Interesuje mnie raczej szlifierka taśmowa (tarczowe oscylacyjne nie bardzo - zostawiają ślady). Firma raczej z średniej półki. Wiem, że w elektronarzędziach rządzą DeWalt, Stanley, Makita i Bosch, jednak ze względu na niewielki budżet (około 3k zł) szukam czegoś niekoniecznie z wysokiej półki :). Wiadomo dobry sprzęt to 8-10+ k zł.

Szlifierka powinna być "prowadzona" jak odkurzacz (nie ręczna!) i posiadać odsysanie i worek materiałowy na pył. Mile widziana większa powierzchnia robocza i duża masa (docisk).

Rozważam sprzęt z średniej półki, może być outlet czy nawet używana szlifierka (jak używana to bardziej z pewnego źródła - np. Allegro).

Wiem, że ten sprzęt można wypożyczyć, ale w naszym wypadku lepiej kupić (sąsiad chce również z niej skorzystać). Pomyśleliśmy, że kupimy ją, wyszlifujemy wszystko jak trzeba i odsprzedamy z niewielką stratą.

Ktoś coś zna, może polecić?

Dodam jeszcze, że chodzi o deski sosnowe olejowane. Chcemy je przeszlifować (nie cyklinować).

Dzienks!

Edytowane przez CC_PL
Napisano (edytowane)

Cykliniarka  to inaczej szlifierka taśmowa   ( tylko  z dyszlem 😉 )  w takiej specyfikacji  o której powyżej piszesz.  Albo kupujesz  ręczną szlifierkę taśmową albo  w tym wypadku wygodniejszą w zastosowaniu cykliniarkę  . Innej opcji nie ma.  Prawie każda szlifierka taśmowa ma podłącz pod odkurzacz i worek  materiałowy na pył .   Ale najlepszym   secikiem jest   odkurzacz  z automatycznym otrząsaczem  i praca  na goło  ( bez worka )  .  Choć do takich robót jest to nieprojektowane to takim Boschem jak poniżej  , stosując różne gradacje  rolek  w mig można opucować każdą podłogę. 

Screenshot 2026-04-01 at 20-51-02 PRO GBS 75 AE Szlifierki taśmowe Bosch Professional.png

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki!   Tutaj wrzuciłeś Boscha GBS 75 AE jako przykład rozumiem? Czy ją polecasz?  Bo wpadł mi w oko model GBS 750 i ma zbliżone parametry, a kosztuje połowę.

Napisano (edytowane)

Tak mam taką   , GBS 75AE  to  starsza wersja .  GBS 750 jest  mocniejsza  , szybsza oraz tańsza.  Obie pracują na tych samych taśmach .  

Ja wole starszą  bo jest  pancerna  i lepiej się ja prowadzi . 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

To co pecio wrzucił, nie nadaje się do jakiejkolwiek większej powierzchni, jak chcesz szlifować deski podłogowe, to wypożycz cykliniarkę. Taka taśmówką zniszczysz deski/parkiet.

Cyklinuję podłogi amatorsko, więc w razie czego pytaj 👍😉

Edytowane przez smw44199