RowerowyElf Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Hej, Ostatnio zauważyłem że zęby na korbie są zjechane i pęknięte. Mam napęd 3 na 10, a korba to FSA Alfa Drive na kwadrat 48 36 26T. Wkład suportu to FSA 7420 pasujący do mufy BSA 68 35. Chciałbym się zorientować czy nie będzie problemu jeśli wymienię taką korbę na 2 na 10 i z zębatkami 36 26 T? Czy iść w Hollowtech 2 czy pozostać przy supporcie na kwadrat? Jakie dodatkowe koszty wiążą się z przesiadką z kwadratu na hollowtech albo octalink? Proszę doradźcie mi jak wymienić korbę na kwadrat i zrobić to możliwie bez większych problemów i zmian w obecnej konfiguracji Sytuacja też jest o tyle problematyczna że obecnie raczej kwadrat jest wyparty przez hollowtech i inne systemy Cytuj
raven82 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu skoro i tak zmieniasz korbę, to oczywiście że na hollowtech Cytuj
RowerowyElf Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Ok, ale czy muszę wtedy wymienić przednią przerzutkę? Czy muszę zwracać uwagę na szerokość tego suportu? Czy wystarczy kupić tylko wkład suportu i go wymienić? Chodzi mi o to że zanim cokolwiek bym kupił to chciałbym wiedzieć czy coś się może skomplikować? Pierwszy raz zmieniłbym korbę i wkład suportu. Cytuj
raven82 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu liczy się szerokość mufy przerzutka, to zależy od korby Cytuj
RowerowyElf Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowane) To mi nic nie mówi i odpowiedzi nie są ani trochę pomocne. Czy obecna przerzutka byłaby kompatybilna z dwurzędową korbą 36 26T jeśli obecnie moja korba to 48 36 26? Edytowane 6 godzin temu przez RowerowyElf Cytuj
raven82 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) sam napisałeś, że bsa 68, więc jest ok przy nowej korbie najlepiej kupić do niej dedykowaną przerzutkę, w Twoim przypadku "usuwasz" największy blat, więc teoretycznie powinno działać, ale przerzutka będzie musiała być na podobnej wysokości co teraz, co nie wygląda zbyt dobrze :P, poza tym zębatki 2 rzędowej korby są w innym miejscu co 3 rzędowej, nie jestem w stanie w 100% zagwarantować , że zadziała Edytowane 5 godzin temu przez raven82 Cytuj
chester_jds Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Przednie przerzutki nie są kosztowne w porównaniu z korbą czy tylną przerzutką, więc przy wymianie korby na kompletnie inny system i inną rzędowość warto już doinwestować te kilkadziesiąt zlociszy w przerzutkę. Ostatecznie ma to być sprawne, a nie na „aby aby”, c’nie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi