BB84 Napisano Czwartek o 19:40 Napisano Czwartek o 19:40 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem świeży na forum i w temacie elektryków, liczę na Waszą pomoc. Niepełnosprawność zmusza mnie do przeróbki mojego authora solution sx na e-bike (alternatywnie meridy matts sub 5 w wersji damskiej?). Niepełnosprawność nie pozwala mi naciskać jedną nogą z dużą siłą na pedał, więc tradycyjna jazda na rowerze jest dla mnie nieosiągalna, a chciałbym mieć namiastkę tego, co cieszyło, gdy zdrowie dopisywało... Wstępne założenia i przemyślenia mam takie: - budżet na przeróbkę max 2000 PLN - w pełni legalny, czyli 250W, 25 km/h, manetka 5 km/h do prowadzenia roweru (to chyba legalne? a pozwoli na wygodny start) - najważniejsze, bateria musi wystarczyć na 50km przy "pedałowaniu" bez wkładania w to siły, czyli kręcę powoli nogami bez wysiłku i jadę max 25km/h - możliwość wjechania na strome wzniesienie, obojętnie z jaką prędkością Wstępnie myślałem o zestawie yose power 250W z silnikiem na tylne koło 26" bez baterii za około 200 euro, bateria do tego to drugie tyle i tu można pokombinować z pakietem DIY, żeby przyoszczędzić lub zwiększyć/zmniejszyć pojemność dedykowanej 36V 13Ah. A może istnieją tańsze/lepsze zestawy lub składać z osobnych części? jak Wy to widzicie? Edytowane Czwartek o 19:43 przez BB84 Cytuj
BB84 Napisano wczoraj o 19:36 Autor Napisano wczoraj o 19:36 (edytowane) Doedukowałem się nieco (w elektronice trochę siedzę) w temacie elektryków oraz zwiększyłem budżet i zdecydowałem na mxus xf40 30h, czyli hub na tył bez przekładni 1500W, a dokładniej na poniższy zestaw z nexun.pl, a właściwie bazując na nim, bo nie wszystko będzie potrzebne. Co myślicie o tym zestawie? https://nexun.pl/pl/products/zestaw-trekking-do-konwersji-roweru-2000w-mxus-30h-tryb-legalny-250w-1275.html Zacznijmy od silnika i piasty. Na oponach Authora odczytałem oznaczenia 54-559 26x1.95, a na Meridy 28x1.95 54-559. Wynika z tego, że w obu przypadkach są to koła 26" o profilu 54-559. Zdecydowanie wygodniej wsiada mi się na Meridę, tym bardziej, że z tyłu planuję bagażnik i sakwy, dlatego konwersję przeprowadzę na niej. Tu pierwsze pytanie, czy iść w silnik 10x6 czy 8x8 przy zasilaniu 48V? z kalkulacji wynika, że dla 8x8 osiągnę 30-40 km/h w "trybie nielegalnym", a dla 10x6 40-50km/h. Zważywszy na chęć śmigania po lesie i niewielkich wzniesieniach oraz sakwy 8x8 wydaje się być lepszym wyborem? Druga sprawa. Nexun w rozmiarze 26" oferuje 5 obręczy: Remerx Rocky Disc, P23, P33, P19, z czego P19 jest na v-brake, P33 to typ MTB, a reszta trekking. Czy na którąś z tych obręczy założę oponę 54-559? Edytowane wczoraj o 19:38 przez BB84 Cytuj
BB84 Napisano wczoraj o 21:36 Autor Napisano wczoraj o 21:36 AI podpowiada, że P33 pod profil MTB "łyknie" starą oponę. Sterownik damy KT na 35A o taki: https://nexun.pl/pl/products/sterownik-kt36-48svprclb-36-48v-35a-sinus-czarny-1258.html Zamiast wyświetlacza za 150 lub 300 PLN na początek moduł Bt o taki: https://nexun.pl/pl/products/modul-kt-ble-bluetooth-do-sterownika-kt-1092.html Tym sposobem mogę ustawić wszystkie parametry aplikacją na telefon, na którym wgraną mam nawigację, a tryb legalny/nielegalny przełączać można pstryczkiem. Na codzień grzecznie po mieście, a w terenie trochę zabawy Pozostanie kwestia akumulatora, ale to na koniec, raczej będzie DIY z depakietu. Cytuj
smw44199 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Idź w centralny silnik Tongsheng. Przerabiałem starą damkę. Wychodzi to lekko i można śmiało pedałować bez wspomagania w razie czego. Wspomaganie jest bardzo naturalne, nie szarpie, nie "wyrywa" do przodu Cytuj
BB84 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu Dzięki za odzew. To taki model? https://nexun.pl/pl/products/silnik-elektryczny-do-roweru-tongsheng-tsdz2-b-250w-750w-36v-mid-centralny-1241.html Wyjdzie to chyba sporo drożej, niż mxus, a pedałować nie mogę, zostaje mi "jazda na manetce". Z pakietem celuję w 13S8P w granicach 24-28Ah, z rozsądnym zasięgiem i szybkim "zajechaniem" pakietu nie powinno być problemu. Cytuj
BB84 Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Prawie bym wtopił przez to AI. Otóż P33 oznacza szerokość wewnętrzną obręczy 33mm, która przeznaczona jest pod oponę 2.35-3.0". Starsze "górale" miały zwykle obręcz P19 i opony 1.95-2.1". Problem jest taki, że P33 to najsolidniejsza z tych obręczy, ale do starszych ram jak moja jest zbyt szeroka, natomiast P19 z silnikiem powygina się na pierwszym krawężniku. Wydaje mi się, że optymalna będzie P23 przeznaczona dla opon 2.0-2.5" z oponą dla meridy 2.1", taki kompromis między kompatybilnością, a wytrzymałością. Kolejna kwestia, meridę kupiłem używaną, ta wersja nie miała oryginalnie mocowania pod tarczówki i rzeczywiście z tyłu takowego nie ma, ale z przodu już jest, czyli przednie zawieszenie oryginalne nie jest. Prawdopodobnie zamontuję hamulec tarczowy tylko z przodu, a tył hamować będzie silnikiem z odzyskiem energii. Budżetowo i trochę niebezpiecznie. Z tyłu zamierzam zamontować bagażnik pod sakwy/torby i pakiet 13S8P, a na pakiet wrzucić jeszcze plecak, więc musi to być solidna konstrukcja. Możecie coś polecić? Do sztycy wleci chyba jakiś amortyzator, żeby tej ramy nie złamać. A może zmienić ramę? Cytuj
smw44199 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 14 godzin temu, BB84 napisał: Dzięki za odzew. To taki model? https://nexun.pl/pl/products/silnik-elektryczny-do-roweru-tongsheng-tsdz2-b-250w-750w-36v-mid-centralny-1241.html Wyjdzie to chyba sporo drożej, niż mxus, a pedałować nie mogę, zostaje mi "jazda na manetce". Z pakietem celuję w 13S8P w granicach 24-28Ah, z rozsądnym zasięgiem i szybkim "zajechaniem" pakietu nie powinno być problemu. Tak coś takiego. Różnice w cenie będziesz miał pewnie ok 300zł więc nie jest to dużo, a komfort lepszy niż z silnikiem w piaście. Na maksymalnym wspomaganiu, pedałowanie to "pic na wodę", raczej delikatne machanie nogami Cytuj
BB84 Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 24 minuty temu, smw44199 napisał: Tak coś takiego. Różnice w cenie będziesz miał pewnie ok 300zł więc nie jest to dużo, a komfort lepszy niż z silnikiem w piaście. Na maksymalnym wspomaganiu, pedałowanie to "pic na wodę", raczej delikatne machanie nogami A jak z niezawodnością/serwisem oraz głośnością? middrive ma przekładnię... Cytuj
smw44199 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Wiele ten rower kilometrów nie zrobił. Jeśli chodzi o głośność jest naprawdę cichy 👍 Te 250W (w peaku 500) rwie do przodu nawet ze 100kg osobnikiem 😉 Aku mam zrobione niewielkie (mieści się w torebce podsiodłowej) z maksymalnym wspomaganiem ok 15km przejedzie Edytowane 7 godzin temu przez smw44199 1 Cytuj
BB84 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 59 minut temu, smw44199 napisał: Tak coś takiego. Różnice w cenie będziesz miał pewnie ok 300zł więc nie jest to dużo, a komfort lepszy niż z silnikiem w piaście. Na maksymalnym wspomaganiu, pedałowanie to "pic na wodę", raczej delikatne machanie nogami No i pytanie jakie maksymalne prędkości osiągasz, czy jeździsz tylko w limicie 25 km/h oraz jak zbiera się pod leśne górki lub strome wzniesienia? w tym tylnim napędzie można sobie włączyć tryb limit lub poszaleć w terenie po wyłączeniu. Przy okazji, nadal myślę który z tych mxusów byłby lepszy, 8x8 czy 10x6, bo kusi pojeździć 47 km/h z 10x6, ale to tylko na płaski teren, a na 8x8 można już po leśnych i polnych wertepach pośmigać, ale max 36 km/h po płaskim. Ciężki wybór, bo nie będzie odwrotu... Cytuj
smw44199 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Nie robiłem z tego motoroweru tylko rower, więc maksymalna prędkość to ok 25-27km/h. Jak szukasz porad jak zrobić motorower, to pomyliłeś fora 👍 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi