Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, planuje zakup nowego roweru.

Początkowo rozważałem gravel natomiast mam problemy z bólem pleców dlatego chciałbym rower który zapewni mi  wygodniejszą pozycję.

Mam 186 wzrostu i 100 kg wagi, jeżdżę głowie po lesie, szutrach, bocznych ścieżkach ale też po mieście.

Zastanawiam się aktualnie nad tymi rowerami:

https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-marlin-5-gen-3-1x9?sku=5337026&gad_source=1&gad_campaignid=23508145430&gbraid=0AAAAADF938M3isLmSNKE5EzYbjwK83UZ9&gclid=Cj0KCQjwj47OBhCmARIsAF5wUEG6nO1PicFJsgvlKit85q_CEkWoH_pOV6sP6LgSBHINDCb3NCxDWhgaAm3IEALw_wcB

https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-al-5/4158.html?dwvar_4158_pv_rahmenfarbe=M196_P10&dwvar_4158_pv_rahmengroesse=M&utm_keyword=&utm_matchtype=&utm_content=&gad_source=1&gad_campaignid=22294251316&gbraid=0AAAAADpzu2B9bMobUl5xZXVfTO_7Pxpjq&gclid=Cj0KCQjwj47OBhCmARIsAF5wUEEZY_2kTZt4iitfBj_3n-JRs3TwESOHgtiwmZuN3oqJjlA9dYKx9FcaAqojEALw_wcB&utm_device=m&utm_adgroupid=178577542244&utm_adgroup=Brand+-+MTB+-+Grand+Canyon&utm_id=22294251316&utm_campaign=POL+Core+-+Shopping+Brand&utm_medium=cpc&utm_source=google

https://www.greenbike.pl/rower-orbea-alma-h30-29-air-deore-pedaly-gratis-ostatnie-sztuki-p-10033.html?gad_source=1&gad_campaignid=2046794760&gbraid=0AAAAACvBgwyaH8vs6VL36lzYRn65IEieN&gclid=Cj0KCQjwj47OBhCmARIsAF5wUEFS5gFQXcmpXWmRth6buHOmB8D9CX7bYBINYJN8FV8ApnimpfKP2CQaAttCEALw_wcB

Która opcja będzie najlepsza? Może podrzucicie jeszcze jakieś lepsze alternatywy? Chciałbym żeby podobał mi się wizualnie, do powyższych marek mam zaufanie :) Rozmiar XL będzie dla mnie odpowiedni?

z góry dzięki za odpowiedzi :) 

Napisano (edytowane)

W Treku bardzo dużo płaci się za napis na ramie - ten z pierwszego linka ma tani i kiepski napęd Shimano Cues 1x9 (w tej cenie spokojnie już znajdziesz coś lepszego, nawet Deore), osie qr i dprężynowy widelec z bardzo cienkimi goleniami 30 mm, które mogą nie podołać Twojej wadze.

Ten Canyon z drugiego linka jest o wiele lepszy - ma sztywne osie, powietrzny amortyzator, który napompujesz odpowiednio do Twojej wagi (co prawda podstawowy Suntour ale zawsze powietrzny) i lepszy napęd, wyższej grupy Cues niż poprzednio (co prawda pozagrupowa korba Samox, której nie znam i nawet nie piszą jaką ma tarczę, ile zębów). Hamulce trochę słabe ale jeśli nie mieszkasz w górach to na płaskim dadzą radę, nawet z Twoimi 100 kg (ja ważę 90 kg i mam te same hamulce w mtb i na płaskim dają radę a jak nie będą dawać to za 120 eur masz komplet porządnych Deore m6100)

Ta Orbea z ostatniego linka jest technicznie najlepsza z nich wszystkich: amor powietrzny wyższej klasy niż w Canyonie, sztywne osie, napęd Deore 1x12 (korba 32T może być trochę mała przy większych prędkościach, będziesz zajeżdżał najmniejsze zębatki w kasecie, nie wiem czy wchodzą tam większe tarcze do korby, czy rama na to pozwala). Hamulce tak samo słabe jak w Canyonie. Jakbym kupował dla siebie to z tych trzech bym wybrał Orbeę.

Edit. Ktoś wkleił ten link w innym wątku - mieści się w budżecie i komponenty ma naprawdę z najwyższej półki - napęd kombinacja XT i SLX, dobry amortyzator, hamulce lepsze niż poprzednio:

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-merano-xc-pro-2025/

Edytowane przez Greg1
  • +1 pomógł 1
Napisano

Ja wrzucałem sense. W międzyczasie byłem w salonie rowerowym poszukać dla siebie roweru. Kilka modeli udało mi się przetestować na mini torze. Nie wiem jak z osprzętem ale dokładnie ta sensa sprawiła wrażenie mega tandety w porównaniu do innych sprzętów. W miarę dobrze wykonanej i solidnej maszyny wydawały mi się Kellysy z modelem Gate.