Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ludziska,

Mam rower Kellys Gate 30 (model rocznikowy 2018 i jeszcze wszystko na oryginalnych częściach z niewielki przebiegiem max 500km!) i chciałbym w końcu zacząć go używać zgodnie z przeznaczeniem czyli wjazd do lasu na ścieżki itd .....

Mimo niewielkiego przebiegu zauważyłem, że oryginalne koła szybko się centrują i chciałbym zmienić je na coś trochę lepszego i w systemie Tubeless Ready, chodzi mi o kompletne koła z piastami, żeby tylko założyć oponę i sru na rower.

Piasty na sztywne osie 15x100 i 12x148.

Budżet jakim dysponuję to powiedzmy 1500zł max za komplet.

Co polecicie w tym budżecie?

Napisano

Polecam upewnić się czy masz rzeczywiście przód non-boost 100mm a tył boost 148mm, żebyś nie kupił złych kółek.

U Lemonbike zbudujesz XR391 z wewnętrzną 25mm na Novatekach 791/792 za około 1600pln. Bo jeśli to prawda, że masz non boost i boost jednocześnie, to znacznie ogranicza możliwość szukania kół systemowych, gotowych zestawów - bo te są albo pod jeden standard albo pod drugi.

Napisano (edytowane)

Ze specyfikacji roweru wychodzi że jest właśnie tak jak napisał autor posta

Cytat

Piasty na sztywne osie 15x100 i 12x148.

Jeżeli szukasz czegoś dobrego to mogę polecić taki zestaw 

https://www.bike24.de/p1239916.html

https://www.bike24.de/p1239909.html

posiadam te obręcze i jest to ciekawa alternatywa dla seryjnych kół za dobrą cenę. W opisie nie ma Tubles Ready ale na kilku forach można znaleźć że ludzie je tublesują bez problemu.

Edytowane przez Pietrash
Napisano

niby piszą że przód 15x100 ale w pierwszym linku piszą że "ROCK SHOX XCR RLR Air" a nie ma czegoś takiego od RS tylko od suntour dlatego lepiej ściągnij przednie koło i zmierz rozstaw widełek od wewnątrz tam gdzie piasta przylega i zobaczysz czy wyjdzie 100mm czy 110mm

Napisano

Dlatego napisałem, że warto się upewnić, bo specyfikacja to jedno a potem się okazuje, że producent specyfikację zmienił, bo mu się takie amortyzatory wjechały na stock. I dlatego poleciłem Lemonbike, bo tam można złożyć koła z dowolnie dobranymi piastami.

Napisano
W dniu 21.03.2026 o 19:25, KrissDeValnor napisał:

Czyli jeszcze amor do kompletu...

A dlaczego amor do wymiany? To jest jakiś nietypowy już mało używany standard?