szycha441 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) Po wielu latach wyciągnąłem z piwnicy stary rower Cube Acid Comp z 2007r. (wielkość ramy 18' oraz koła 26'). Jakieś 10 lat temu przechodził ostatni serwis i był sporadycznie używany. Rower ma sprawne: Pisaty (Shimano M475) Kasetę (Shimano HG50-8 przebieg ok.250 km.) Łańcuch (Shimano HG71 przebieg ok.250) Suport (Shimano UN-26B 113mm. przebieg ok. 250km.) Przerzutka przód (Shimano LX FD-580A) Przerzutka tył (Simano XT RD-761) Hamulce hydrauliczne (Tektro Auriga) Nowe tarcze hamulcowe przód/tył (180/160) Z roweru usnąłem: Starą korbę (Shimano M442-3), Manetki przerzutek(Shimano M511) Amortyzator (Rock Shox Dart 3) Wszystkie pancerze i linki. Lakier jest w stanie dobrym +, brak rdzy, trzymany w suchym i w miarę ciepłym miejscu. Chciałbym zrobić upgrade na styl bardziej terkkingowy. Amortyzator już mam kupiony, obręcze oraz opony. Chciałbym przede wzystkim zamontować korbę na 2 blaty z przodu nie wymieniając kastey z tyłu oraz łańcucha. Suport mogę poświęcić. Czy jest to możliwe? No i dobrać jakieś manetki do tej konfiguracji. Budżet w wysokości 500-700 zł. Zdjęcie poglądowe z racji, że aktualnie jest rozkręcony. Edytowane 19 godzin temu przez szycha441 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 11 godzin temu Mod Team Napisano 11 godzin temu https://allegrolokalnie.pl/oferta/korba-prowheel-2236-lancuch-kmc-x10-przerzutka-przednia-deore-210?rep=1083683854 tu masz fajny zestaw zdjęty z nowego roweru za małe pieniądze. Jest korba z suportem, przerzutka przód, manetka i łańcuch. Trzeba dokupić manetkę na tył: https://allegro.pl/produkt/manetka-zmiany-biegow-shimano-altus-sl-m315-rapidfire-plus-8-rzedowa-prawa-a5293f60-57ba-4fd7-9ee7-646e78165c3e?offerId=17555752395 Cytuj
itr Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 9 godzin temu, szycha441 napisał: na styl bardziej terkkingowy Rozumiem, że nie ma terkotać tylko być rowerem do lżejszych zastosowań i lekkiego toczenia się? Warto zastano się nad przełożeniami. U mnie koło 29 kaseta 11-34 korba 38/24z i teoretycznie mogę spbie wyobrazić że wolałbym mieć blat 44 jak kiedyś w napędzie 3x....wszystko zależy od koncepcji i terenu ( strome góry?) Z korby 44 czy 46 łańcuch idzie najczęściej na środek kasety a nie na 11 czy 13 kę jak z korbą 32,36 czy 38. trzeba przewidzieć przed zakupem. I opony - fajne prawie gładkie, lub sliki ale jeśli jednak czasem jazda w piach czy lekki las to nie za wąskie... . .. i ostatnia opcja poza budżetem : nowe koła z obręczą 622, trekingową, grawelową, lub szosową pod tarcze i opona przełajowa, niektóre ramy przyjmą koło z oponą 28, 32 albo nawet 35 liczy się przecież obwód opony a nie obręczy. Kiedyś z szosowymi kolami jako dodany drugi komplet można było kupić mtb w Decathlonie.... hamulce tarczowe więc dlaczego nie. Ale wtedy kopny piach czy morze korzeni kamieni- odpada. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi