Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Po wielu latach wyciągnąłem z piwnicy stary rower Cube Acid Comp z 2007r. (wielkość ramy 18' oraz koła 26'). Jakieś 10 lat temu przechodził ostatni serwis i był sporadycznie używany. 

Rower ma sprawne:
Pisaty (Shimano M475) 
Kasetę (Shimano HG50-8 przebieg ok.250 km.)
Łańcuch (Shimano HG71 przebieg ok.250)
Suport (Shimano UN-26B 113mm. przebieg ok. 250km.) 
Przerzutka przód (Shimano LX FD-580A) 
Przerzutka tył (Simano XT RD-761)
Hamulce hydrauliczne (Tektro Auriga)
Nowe tarcze hamulcowe przód/tył (180/160)

Z roweru usnąłem:
Starą korbę (Shimano M442-3),
Manetki przerzutek(Shimano M511)
Amortyzator (Rock Shox Dart 3) 
Wszystkie pancerze i linki.

Lakier jest w stanie dobrym +, brak rdzy, trzymany w suchym i w miarę ciepłym miejscu.

Chciałbym zrobić upgrade na styl bardziej terkkingowy. Amortyzator już mam kupiony, obręcze oraz opony. 
Chciałbym przede wzystkim zamontować korbę na 2 blaty z przodu nie wymieniając kastey z tyłu oraz łańcucha. Suport mogę poświęcić. Czy jest to możliwe? 
No i dobrać jakieś manetki do tej konfiguracji.

Budżet w wysokości 500-700 zł.

Zdjęcie poglądowe z racji, że aktualnie jest rozkręcony.

p6pb11862727.jpg

Edytowane przez szycha441
  • Mod Team
Napisano
Napisano
9 godzin temu, szycha441 napisał:

na styl bardziej terkkingowy

Rozumiem, że nie ma terkotać tylko być rowerem do lżejszych zastosowań i lekkiego toczenia się? Warto zastano się nad przełożeniami. U mnie koło 29 kaseta 11-34 korba 38/24z  i teoretycznie mogę spbie wyobrazić że wolałbym mieć blat 44 jak kiedyś w napędzie 3x....wszystko zależy od koncepcji i terenu ( strome góry?)   Z korby 44 czy 46  łańcuch idzie najczęściej na środek kasety a nie na 11 czy 13 kę jak z korbą 32,36 czy 38. 

trzeba przewidzieć przed zakupem. 
I opony - fajne prawie gładkie, lub sliki  ale  jeśli jednak czasem jazda w piach czy lekki las to nie za wąskie... .

.. i ostatnia opcja poza budżetem :  nowe koła z obręczą 622, trekingową,  grawelową, lub szosową pod tarcze i opona przełajowa, niektóre  ramy przyjmą koło  z oponą 28, 32 albo nawet 35 liczy się przecież obwód opony a nie obręczy. 

Kiedyś z szosowymi kolami jako dodany drugi komplet można było kupić mtb w Decathlonie.... hamulce tarczowe więc dlaczego nie. Ale wtedy kopny piach czy morze korzeni kamieni- odpada.