Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio też zaczynam jeździć dużo na asfalcie i też w terenie po czym wpadłem na pomysł aby kupić komplet kół, do obecnych opon był dał szersze z agresywnym bieżnikiem a do nowy oponę od szosy i mam pytanie, czy taki gravel dajmy np z 28mm slick/semi slick będzie zbliżony prędkością szosie na asfalcie?

Napisano

Na pewno, ale tu wiecej zależy od woźnicy - jak juz zmienisz kapcie na 28mm to powinno byc szybko....generalnie to następnym czynnikiem hamującym będzie Twoja pozycja. Jesli rower pozwala przyjac pozycje szosową i nie ma jakiejś dziwnie wiotkiej/ciezkiej ramy to bedzie szybko. Na pewno poczujesz różnicę.

Napisano

Ja bym w 28c nie szedł, bo i tak z tego Gravela szosy nie zrobisz. Kup jakieś 32c, bo prędkości właściwie nie stracisz a komfort jest dużo wyższy.

Jaki to rower? Jeżeli masz szeroką kierownicę, wyprostowaną pozycję i typowo Gravelowe przełożenia, to jednak od szosy będzie odstawał.

Osobiście wątpię że na dłuższą metę będzie Ci się chciało zmieniać koła. Musisz mieć drugą kasetę najlepiej o tym samym zakresie, piasty też wypada mieć takie same żeby tarcza była osadzona dokładnie tak samo w obydwu kompletach.

Napisano

Zrobiłem taki set,kółka Fulcrum z Bianchi Sprint ,opony Dunlop,tarcze,kaseta.Mają być jako szosa do grawela,ale już czuję że nie bedzie mi się chciało przekładać(tak jak kiedyś do górala też składali koła z oponami na szosę).Dużo tego sprzedają,kup jakiegoś gotowca i sprawdź.Bo tutaj każdy wyraża swoją opinię,mi pasuje a mi nie,i tak dalej.