Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Po przejechaniu 7800km (po chyba 3  wymianie łańcucha) okazało się że kaseta i przedni blat nie przyjmuje już nowości. Wszystko poszło sprawnie , korba nie wymagała calkowitego demontażu a jedynie odkręcenia blatu od pająka,  ale oglądając zużyte części , rzuciło mi się w oczy że zęby zarówno kasety jak i blatu nie wyglądały jak książkowe "zęby rekina", mimo tego o współpracy z nowym łańcuchem można było pomarzyć. Gdyby ktoś kiedyś wymieniał te rzeczy w podobnej konfiguracji, to stalowy blat przedni (rower Raymon Fullray, Yamaha Pw-st) ma 38 zębów i BCD104, oryginalną kasete 9 blatów 36-11, z braku pod ręką takiej samej zastąpiłem układem 36-12 i nie wymagało to żadnej regulacji tylnej przerzutki po podmianie. Blat na podmianę (FSA), trochę innej budowy jak ten oryginalny, zużyty (no name) od Yamahy,  był dedykowany z pająkiem do silnika Bosch,  ale BCD się zgadzało i po wykreceniu z pająka do Boscha nadał sie do Yamahy, zauważyłem że w przypadku omawianych przednich blatów, w opisach jest informacja że nadają sie do łańcucha przerzutki od 9-12 blatów więc są dość uniwersalne. Ciekaw jestem jak  długo wytrzymuje napęd w waszych elektrykach?

20260315_164039.jpg

20260315_164105.jpg

Edytowane przez Strek
Napisano

Ja przy tym samym silniku mam trzeci komplet kaseta + łańcuch pierwsza zmiana po 8,5 tyś kolejna po 19 tyś. Tarczę mam fabryczną, obecny przebieg 25 tyś. Ale ja jeżdżę na trekkingu, nie używam najwyższych stopni wspomagania ( nie potrzebuję, nie podjeżdżam pod ściany) po 0laskim najczęściej wyłączam wspomaganie chyba że wieje w pysk, najczęściej używam Eco, pod większą górkę Eco+, sporadycznie Normal. Moja żona ma napęd 10 rzędów Deore LG, obecnie ma 10 tyś na fabrycznym. Jaki masz napęd i jakich komponentów używasz - bo albo jeździsz stałe na najwyższym poziomie wspomagania albo kupujesz za kiepskie łańcuchy.