Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

W przyszłym roku Planuję wybrać się na kilkumiesięczną wyprawę rowerową. Gdzie i w jakim kierunku dokładnie jest jeszcze kwestią moich rozważań ale już dziś chciałbym zacząć rozgladac się za sprzętem.

Jeśli chodzi o teren to będzie on zróżnicowany. Szosy, szutry, lasy, łąki i góry. Oczywiście nic ekstremalnego gdzie przydał by się mtb. Może czasem na krótkich odcinkach, wiadomo że trasa może zaskoczyć :)

Zależy mi na tym aby rower miał już gwinty do montażu bagażników ponieważ trochę sprzętu będę musiał ze sobą zabrać. Poza tym przy dłuższych dystansach chciał bym zachować bardziej wyprostowaną postawę. Do tej pory wyprawy po kilkaset, czasem ponad tysiąc kilometrów tłukłem na Meridzie Big nine 300 lite na fabrycznym osprzęcie z zamontowanym dystansem podnoszącym kierownicę. Sprawdzał się super. Poza tym myślałem też nad płaską kierownicą. Nie jeździłem jeszcze na gravelach lecz myślę że takie rozwiązanie było by dla mnie najlepsze.

Jeśli chodzi o konkretne modele to wpadł mi w oko Marin DSX 2. Wygląda ładnie oraz ma wszystko co jest mi niezbędne. Przynajmniej tak mi się wydaję. Nie za bardzo znam sie na sprzęcie więc nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę. Proszę o jakieś porady i podpowiedzi 🙂

Napisano

Gravel z płaską kierownicą to zwykły chwyt marketingowy. Chodzi tylko o to żeby w nazwie było słowo gravel i rower dzięki temu lepiej się sprzedawał. Główną zaletą gravela jest jego aerodynamika czyli kierownica typu baranek i pochylona pozycja. Niechęć do takiej pozycji wynika przede wszystkim z braku elastyczności ciała. Dlatego zanim podejmiesz decyzję proponuję wykonywać regularnie ćwiczenia rozciągające przez jakiś czas aż zauważysz znaczne postępy a potem wypożyczenie gravela np. w decathlonie i przekonanie się samemu czy taki typ roweru Ci odpowiada. Dokładnie w tej kolejności. Dopiero wtedy wróć na forum i przeczytaj setki już istniejących tematów "jakiego gravela wybrać".

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Tia, rypiom " biednych"rowerzystów na każdym kroku :D 

rower-gravel-kellys-soot-20-k23023-30339

i-gravel-kellys-soot-grafitowy-28-2023.j

Baranek podczas ścigania daje wiele optymalnych chwytów. Na prostej kierownicy spokojnie można przyjąć pozycję aero ;) 

Edytowane przez kaido2