Eathan Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Ciekawy objaw zaobserwowałem podczas wczorajszej jazdy na swoim Scottcie. Kręcę ze stałą kadencją i jadę po równym. Co jakiś czas słyszę delikatny stuk. Nie wiem, czy dobrze to opiszę. Wygląda to tak, jakbym ruszał i łańcuch wybierał luz na bębenku. Taki mikro luz który można wywołać jak delikatnie cofniemy korbę do tyłu (ząbek nie przeskoczy) ale potem depniemy. Jest wtedy taka pustka aż do momentu aż ząbek znowu złapie i taki sam dźwięk można uzyskać. Nie jestem pewien, czy to wina konstrukcji bębenka czy jednak jakiś inny problem. Wiem tylko, że na poprzednich kołach (3 zestawy DT Swiss na rachetach 36) nie miałem tego objawu. Jednak tam było znacznie więcej punktów zazębienia. Nie pamiętam, czy był taki objaw na innych kołach. Jestem ciekaw co Szanowne konsylium o tym myśli? Na teraz jeżdżę i obserwuje Cytuj
Eathan Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Nadmienię, że rower ma najechane ok 300 km. Koła to https://www.syncros.com/pl/pl/product/syncros-capital-1-0-40-wheelset Cytuj
cervandes Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Ja to jestem zdania, że pakowanie chorych watów w koła "nie dt" to zwiastun kłopotów. Te piasty i ogólnie koła to teraz robią i dodają do rowerów po to, żeby dojechać po zakupie do domu i zamienić od razu na czekające na nowy rower DT Swissy Ewidentnie coś Ci w rowerze pracuje. Pewnie bębenek, ale znając życie może to być też trzeszczący czasem suport czy inna zębatka korby niedokręcona. Mnie np raz w shimano M8000 XT się tak trafiło, że raz na jakiś czas miałem taki dźwięk o którym mówisz. Takie jakby kto w ramę uderzył płaską 10tką z siłą 0,41Nm. Co się okazało - kominy się poluzowały. Zębatka raz na wiele obrotów się na otworkach ustawiała inaczej względem korby. Rozebrałem wszystko, dokręcałem i smarowałem wszystko a na luźną zębatkę wpadłem na sam koniec. Ręką nie było mowy aby ją ruszyć, to był luz na granicy przesuwania się wyłącznie po przyłożeniu całego serduszka w korbę. Powodzonka! Cytuj
Eathan Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu @cervandes dobrze to opisałeś. Takie stukanie jak kluczem o ramę. Jak zacznie pukać to za każdym obrotem korby. Przestaje jak zwiększam kadencję. Tylko na to minus bo znowu stała kadencja daje ten objaw. Niestety zwiększanie karencji w sposób ciągły ma pewne ograniczenia 🤣 Cytuj
cervandes Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu O, i tutaj jesteśmy zdecydowanie bliżej problemu. CO OBRÓT KORBY, więc w mojej ocenie minimalizujemy przyczynę w postaci problemu z kołem. W innym rowerze miałem puknięcie, kliknięcie co obrót korby pod obciążeniem. Rozebrałem i składałem wielokrotnie wszystko zanim zabrałem się za suport. A to on sobie radośnie klikał. Moim zdaniem przyczyną było to, że był wetknięty w ramę na sucho. Podokręcaj pedałki, wyjmij korbę, sprawdź wszystkie połączenia. Co trzeba to posmaruj, zrób co się da zanim zabierzesz się za wkład. Bo podobno nie wypada go często i bez powodu demontować i montować. Cytuj
Eathan Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Ciekawostka. Zauważyłem, że zacisk hamulca był źle ustawiony. Dziwne bo było ok. Pewnie w serwisie przy przeglądzie "usprawnili". Wczoraj wróciłem wykończony. Myślałem, że to brak formy. Dzisiaj rano to zauważyłem i poprawiłem. Przy okazji koło skręciłem na 10 Nn a nie 12 jak wcześniej. Dzisiejsza jazda była świetna. Wróciłem pełen sił. Przez cały czas opisany powyżej problem nie wystąpił. Taka zagadka @cervandes🤣 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi