Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Stoję przed wyborem gravelu do 6000zł.

Po przeanalizowaniu rynku najbardziej podchodzi mi Esker 6.0, 2 gen 2025r.

Zanim podejmę ostateczną decyzję mam pytanie który jedynie z 3 poniższych byście wybrali?

- Kross Esker 6.0 2gen

- Unibike Geos

- Orbea Terra H40

Napisano

Wszystkie trzy z nich mam na liście rowerów, nad którymi się zastanawiam, bo też przymierzam się do zakupu nowego roweru, ale Orbea i Unibike znajdują się bardzo nisko: napęd 2x10, brak punktów montażowych na widelcu (szukam roweru pod bikepacking) i mało miejsca na opony (jeżeli wierzyć moim notatkom, to Geos mieści 47, a Terra tylko 45).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam w domu i Eskera 6.0 2025 (mój) i Geosa 2025 (partnerki). Zanim podejmiesz jakąś decyzję to ja bym się przymierzył, zwłaszcza do Geosa bo one są większe niż sugeruje tabelka. Mając te 2 rowery uważam, że Geos to jest lepiej złożony rower niz Esker. Esker jest 2x12 (masz droższą kasetę i łańcuch), Geos jest 2x11. W teorii osprzęt jest podobny bo korba, hamulce ( nie tarcze!), przerzutki, klamki są niby z podobnych serii (różnica jest tylko na 11 i 12 rzędów). Jednak Geos ma lepszą kierownice, lepsze opony (węższa też jest), lepszy łańcuch, lepsze tarcze hamulcowe (tutaj kross przygrał w ch). W Eskerze sztywne osie są z plasteliny.... Generalnie da się wyrwać Geosa za 5-5.5k na promce. A model na 2026 to już w ogóle sztos złożony rower. Jeśli znalazłbyś na jakieś promce niebawem to ja bym brał. Orbei nie znam tu nie pomogę. 

Napisano

Jak potrzebujesz często wykręcać bo wpinasz rower w trenażer to przy tych co są w Eskerze przygotuj się na wymianę. Prędzej czy później objedzie ci się gniazdo na klucz. Zawsze nasmarowana, zawsze dokręcana dynamometrykiem. Ja swoją objechałem przy zdejmowaniu koła. Kolega objechał jak był zapięty na direct drive (Esker 6.0 2024) i musiał do serwisu jechać z rowerem i trenażerem na raz :D