Patron920 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) Czy ktoś ma może doświadczenia porównawcze? Planuję przejść z XT 1x12 hyperglide na Di2 XT 1x11 linkglide w moim ebike. Koszty wzrosną, bo trzeba będzie hub zmienić czyli koło przepleść. Shimano obiecuje trwałość 4x większą, co byłoby korzystne, bo teraz łańcuch i 3 zębatki zmieniam co 6 miesięcy (ok. 3000km). Pewnie pójdę w hub DT Swiss 350 przy zmianie. Czy warto się bawić w przejściena linkglide, czy lepiej pozostać przy obecnym hubie 12s HG microspline Shimano FH-MT410-B 32H 12x148 i tylko wymienić przerzutkę? Edytowane 9 godzin temu przez Patron920 Cytuj
PiotrWie Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) Każda zmiana z 12 na 11 rzędów spowoduje większą trwałość napędu. O Linkglide jest temat a wnioski są takie, że jeszcze nikt nie przejechał odpowiednio dużego dystansu by potwierdzić lub zaprzeczyć 3x dłużej trwałości LG. Moja żona ma na razie 10 tyś ( 10 rzędowe LG) a przedtem zajeżdżała 9 rzędowe HG po 8,5 tyś a więc by udowodnić 3 krotnie wyższą trwałość potrzebuje jeszcze 15 tyś więc myślę że masz większą szansę zrobić szybciej 9 tyś i udowodnić bądź obalić obietnice Shimano. Choć powinieneś zrobić więcej - sama zmiana z 12 na 11 powinna zwiększyć trwałość myślę że tak o 20%. Edytowane 9 godzin temu przez PiotrWie 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi